Hlavní obsah

Dočkal je jeho Štístko. Costa v Liberci zadupal do země 2520 dnů sparťanské marnosti

Dal gól a oslavil ho dupáním dlouhými čapími kroky. Jako by chtěl do země definitivně zakopat 2520 dnů marnosti, během nichž fotbalová Sparta nedokázala v Liberci vyhrát. Gól Costy Nhamoinesu byl v sobotu u Nisy nakonec opravdu vítězný. Třiatřicetiletý zimbabwský stoper se v české lize trefil poprvé po třech letech, z gólu se pak naposledy radoval v pohárovém duelu se Southamptonem.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Sparťan Costa během utkání v Liberci.

Článek
Fotogalerie

Svého času byl gólovým obráncem. V posledních letech se však Costa Nhamoinesu střelecky odmlčel.

„Poslední góly jsem dal, než Bořek Dočkal odešel. Teď se vrátil, a zase jsem se trefil. Dočky je moje Štístko," usmívá se stoper.

A opravdu, jako by navázal nit tam, kde se přetrhla. V lize naposledy skóroval v březnu 2016, když dal vítězný gól v derby se Slavií (3:1). V listopadu téhož roku pak po Dočkalově standardce rozhodl pohárový duel se Southamptonem (1:0) a postupovým gólem zajistil Spartě již kolo před koncem prvenství ve skupině Evropské ligy.

Věc nacvičená z tréninku

Stejný recept použili i v sobotu. Costa po Dočkalově přímém kopu přeskočil Kozáka a hlavou rozhodl. Sparta v Liberci po dlouhých sedmi letech vyhrála.

„Věc nacvičená z tréninku. Nakonec je jedno, kdo přesně gól dá. Skórovali jsme z přímého kopu, který často trénujeme. Takže je fajn, že jsme nácvik dokázali přenést do zápasu," libuje si Costa.

Letenští na jaře vyhráli všechny čtyři zápasy. Docela jistě se tak usadili na třetí příčce tabulky, jenže na Slavii s Plzní ztrácejí 11 bodů.

Tabulku teď nesledují

„Na tabulku se nedíváme. Důležité teď je, abychom se zlepšovali," uvědomuje si, že bitva o titul zuří mimo dosah jeho týmu.

V rudém dresu kroutí již šestou sezonu a patří do rady starších.

„Dáváme góly ze standardek, což potvrzuje náš progres. Jdeme správným směrem, ale musíme na cestě pokračovat. Pro nás je každý zápas těžký, protože proti Spartě každý hraje úplně jinak. Každý nás chce porazit," poukazuje Costa.

Reklama

Související témata: