Hlavní obsah

Řádění chuligánů na Letné? Disciplinární komise rozdělila tresty, Plzeň se prohne, platit bude i Sparta

Praha
Aktualizováno

Disciplinární komise Ligové fotbalové asociace udělila Plzni pokutu půl milionu korun za chování fanoušků v sobotním utkání 24. kola se Spartou na Letné, v němž pyrotechnika hozená ze sektoru pro hostující příznivce zranila několik diváků. Pořádající Sparta musí za výtržnosti diváků zaplatit 350 tisíc.

Muž hodil mezi diváky pyrotechnikuVideo: Policie ČR

 
Článek
Fotogalerie

Oběma klubům navíc hrozí uzavření domácích "kotlů" na jedno utkání s dvouměsíční zkušební lhůtou. Pokud se navíc fanoušci Plzně do nejbližšího zápasu se Spartou znovu proviní, budou mít na toto utkání s letenským celkem zakázaný výjezd. Oba celky si ponechaly čas na podání odvolání.

Foto: Ondřej Deml, ČTK

Zápas na Spartě s Plzní byl v 82. minutě přerušen a policie vyklidila sektor hostujících fanoušků, odkud se ozývala pyrotechnika.

"Vynesli jsme tresty, jaké tato disciplinární komise ještě nevynesla. Jsou vysoké, ale odpovídají závažnosti provinění," řekl novinářům předseda komise Richard Baček. "Oběma klubům jsme dali najevo, že pokud se ve dvouměsíční lhůtě proviní, nebudeme váhat konvertovat podmínky do trestu natvrdo," dodal.

Oba celky zvažují odvolání

Oba celky si ponechaly čas na podání odvolání. "Tresty a jejich formu musíme zvážit. Finanční sankce je jedna věc, druhou věcí je dvouměsíční podmínka, která, pokud se neodvoláme, nás bude nutit k tomu, abychom velmi aktivně pracovali s vlastními fanoušky," řekl mluvčí Sparty Ondřej Kasík.

Na Letné řádili plzeňští fanoušci. Několik lidí zraniliVideo: Sport.cz

"Očekávali jsme poměrně vysoký trest a přijali jsme ho s tím, že si necháváme lhůtu na odvolání," přidal Ondřej Lípa z Plzně. "Je to vyšší hranice trestu, se kterou jsme se potkali. Už jsme také mluvili s fanoušky a naznačili jsme, že po jednotlivcích, kteří to měli na svědomí, budeme vymáhat škodu, kterou nám způsobili," dodal.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Policie měla na Spartě práci s plzeňskými fanoušky.

Dosud nejvyšší pokutou za výtržnosti diváků bylo 750 000 korun pro Slavii Praha za pohárové semifinále proti Olomouci v květnu 2011, které bylo kvůli násilnostem předčasně ukončeno. Slavia navíc musela odehrát tři zápasy bez diváků.

Zápas na Letné, který Sparta vyhrála 4:0, byl kvůli fanouškům dvakrát přerušen. Podle policie pyrotechnika hozená v druhé půli utkání z "kotle" hostů poranila několik diváků ve vedlejším sektoru. Těžkooděnci následně sektor plzeňských příznivců vyklidili. Zadrženému muži, který způsobil zranění ženě, hrozí až deset let vězení.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Policie na Spartě řešila problemy s plzeňskými fanoušky.

Celkem zaznamenali policisté 21 přestupků a dva trestné činy. Pyrotechnika však přilétla i opačným směrem z domácího sektoru do "kotle" soupeře, a to nejméně v jednom případě v 33. minutě. Podle disciplinární komise však celý incident jasně vyprovokovali fanoušci Plzně.

"Celkem jsem napočítali pronesení nejméně 57 kusů pyrotechniky, z toho sedm kusů bylo použito tím nejbrutálnějším způsobem - vhazováním mezi diváky. Celé to vyprovokovali fanoušci hostujícího klubu, to je ze záznamů zcela jednoznačné," prohlásil Baček.

Platit bude i Baník

Ostrava dostala po domácím zápase se Zlínem za porušení povinností pořádajícího klubu pokutu 80 tisíc korun. Ze stejného důvodu musí Bohemians 1905 po vršovickém derby se Slavií zaplatit 60 tisíc, trenér "Klokanů" Martin Hašek pak 20 tisíc za nesportovní chování vůči delegovaným osobám. Rozhodčí na základě videa v první půli zrušili gól Bohemians na 1:0 a za předchozí souboj nařídili penaltu pro červenobílé. Sparta pak dostala ještě pokutu 50 tisíc za chování v utkání v Liberci.

Dominik Janošek ze Slovácka si za vyloučení v Opavě nezahraje dva soutěžní zápasy. O polovinu nižší trest za červenou kartu čeká plzeňského Jana Kovaříka, Jána Kriváka z Karviné a Emmanuela Antwiho z Příbrami.

Výběr nejvyšších peněžních trestů, které udělila česká disciplinární komise fotbalovým klubům za výtržnosti diváků (řazeno podle výše pokuty):
750 000:
Slavia Praha (květen 2011) - Za výtržnosti domácích fanoušků v úvodním semifinále Ondrášovka Cupu s Olomoucí, které muselo být kvůli násilnostem předčasně ukončeno. Slavia navíc musela odehrát tři zápasy bez diváků. Nedohraný zápas byl zkontumován výsledkem 3:0 ve prospěch Olomouce, která pak v odvetě potvrdila postup do finále.
500 000:
Bohemians Praha (květen 2003) - Za inzultaci asistenta rozhodčího Ladislava Talpy domácím fanouškem při utkání se Spartou, které bylo poté předčasně ukončeno.
Plzeň (březen 2019) - Za použití zakázané pyrotechniky fanoušky při zápase se Spartou na Letné, která poranila několik diváků ve vedlejším sektoru. Zadrženému muži, který způsobil zranění ženě, hrozí až deset let vězení. Klubu navíc hrozí uzavření domácího "kotle" na jedno utkání s dvouměsíční zkušební lhůtou. Pokud se fanoušci Plzně do nejbližšího zápasu se Spartou znovu proviní, budou mít na toto utkání s letenským celkem zakázaný výjezd.
350 000:
Sparta Praha (březen 2019) - Za výtržnosti při zápase s Plzní. Klubu navíc hrozí uzavření domácího "kotle" na jedno utkání s dvouměsíční zkušební lhůtou.
300 000:
Opava (září 2009) - Za vniknutí diváků na hrací plochu při pohárovém utkání s Ostravou.
Baník Ostrava (březen 2014) - Za výtržnosti fanoušků v ligovém duelu se Spartou (navíc podmíněné uzavření hřiště na dva zápasy).
250 000:
Sparta Praha (březen 2009) - Za zranění dvanáctiletého podavače míčů vhozeným dělbuchem (navíc uzavření sektorů za oběma brankami na tři utkání).

Reklama

Související témata: