Hlavní obsah

Další trest pro Slavii, zatím s podmínkou. Už i v lize jí hrozí uzavření tribuny Sever

Praha
Aktualizováno

Výstřelkům v hledišti vyhlásili sešívaní nulovou toleranci a večerní sváteční duel s Chelsea bude velkým testem. Problémy však mají i na domácí scéně. Disciplinární komise Ligové fotbalové asociace (LFA) potrestala pražskou Slavii za výtržnosti fanoušků podmínečným uzavřením severní tribuny na dvě utkání se zkušební dobou na dva měsíce a pokutou 100 tisíc korun. Jde o reakci na hrubé urážky karvinského trenéra Františka Straky a jeho rodiny.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Uzavřené sektory na tribuně Sever před utkáním čtvrtfinále Evropské ligy.

Článek

Nadávky na adresu bývalého trenéra, který se Edenu vrátil poprvé od svého angažmá ve Slavii, způsobily Slavii další problémy. Šéf klubu Jaroslav Tvrdík dokonce napsal, že se za takové projevy fanoušků stydí.

Disciplinárka se musela dát do díla. „Kolektivní pokřiky fanoušků Slavie proti trenérovi Karviné byly rozhodně za hranicí toho, co je akceptovatelné. Zejména pokřiky o smrti a zabíjení. Bohužel musíme konstatovat, že v případě tribuny Sever se nejedná o první prohřešek, koneckonců již na podzim byla podmíněně uzavřena," poukazuje šéf komise Richard Baček.

Tvrdík na twitteru informoval, že uzavření severní trubiny mělo být původně nepodmíněné. Až opatření přijatá klubem, dohoda se zástupci fanoušků a postoj klubu při disciplinárním řízení podle něj vedly k podmínce.

"Teď je to již na tribuně Sever," varuje Tvrdík.

"Fanoušci mohou poděkovat vedení Slavie, že trest je jen takový, jaký je. Postoj vedení klubu ke kauze od samého počátku a jeho kroky směrem k prevenci takového jednání do budoucna pomohly, že tribuna Sever není na další zápasy zatím zavřená," potvrzuje jeho slova Baček.

„Na fotbalových tribunách v Česku by se neměla vzývat ničí smrt a příznivci by neměli, ani z hloupé legrace, skandovat nic o zabíjení dětí. Pokud se tak stane ještě jednou, nebude taková tribuna jedno či více utkání skandovat nic, protože bude zavřená. Nebudeme z toho mít radost, ale jiné cesty není," říká předseda komise důrazně.

K podmíněnému trestu disciplinárka podle něj nakonec přistoupila proto, že u tribuny Sever se jedná o první podobný prohřešek po delší době. "V případě pyrotechniky (podzim 2017) a rvačky s pořadateli (podzim 2018) obdobné podmíněné tresty zafungovaly jako prevence. Chtěli bychom vydat jasný signál, že pokud teď v průběhu dvou měsíců dojde k podobnému disciplinárnímu přečinu způsobenému Tribunou sever, bude trest proměněn na nepodmíněný a bude přidán trest další," shrnuje Baček.

UEFA byla neoblomná

Tři sektory, kde sídlí kotel, zůstanou prázdné na čtvrfinále Evropské ligy s Chelsea. UEFA udělila Slavii nepodmíněný trest, takže musela příznivcům vracet peníze za již prodané vstupenky.

Problém nicméně vyvstal také během utkání s Libercem. Šlo o nemístné pokřiky na brankáře Filipa Nguyena.

„Požádali jsme Slavii o informaci, zda dotyčného diváka identifikovala a jaká učinila opatření, aby se situace neopakovala. Požádali jsme o vyjádření k situaci také samotného brankáře," vysvětluje Baček.

Sešívané si jeho komise podá i příště. Slavia je za nevhodné pokřiky fanoušků během derby na Dukle mezi kluby (spolu se Spartou, Libercem a Jabloncem), s nimiž disciplinárka zahájila řízení.

Jan Holenda z Dukly si za vyloučení v derby nezahraje dva zápasy. Udeřil loktem Alexe Krále.

Reklama

Související témata: