Hlavní obsah

Wilczek věří, že selhání videa jako v derby už se nebude opakovat, úmysl vylučuje

Místopředseda komise rozhodčích Fotbalové asociace ČR Martin Wilczek označil nesprávně zrušenou penaltu v pražském derby pro Slavii po špatném zásahu videorozhočího Pavla Fraňka za chybu lidského faktoru. Věří, že podobné selhání už se nebude opakovat. Jakýkoliv úmysl Fraňka odmítl. Doufá, že co nejdříve budou mít sudí u videa k dispozici kalibrovanou ofsajdovou čáru, od příští ligové sezony bude technologie asistovat u čtyř z osmi utkání kola.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Rozhodčí Karel Hrubeš zkoumá video po zákroku Florina Nity na Josefa Hušbauera během Slavia - Sparta.

Článek

Hlavní sudí Karel Hrubeš v nedělním derby nejprve nařídil penaltu za zákrok sparťanského brankáře Florina Nity na domácího Josefa Hušbauera. Po zhlédnutí záběrů u monitoru ale verdikt zrušil a udělil slávistickému záložníkovi žlutou kartu za simulování. Franěk po utkání přiznal, že se podíval jen na tři záběry a ty, které dokazovaly nedovolený zákrok, viděl až po znovuzahájení hry.

"Videorozhodčí Pavel Franěk se spokojil pouze se třemi záběry. Měl přitom 11 záběrů okamžitě k dispozici, stačí ukázat: Chci tenhle a tenhle. Nenapadlo ho vyžádat si další. Třeba z úhlu pohledu rozhodčího, který okamžitě nařídil pokutový kop. Kdyby si minimálně tenhle záběr vybralo, věřím, že by pokutový kop byl nařízen," řekl Wilczek novinářům při semináři, kde se sudí z 90 procent věnovali hlavně videu.

Video je správná cesta, ale chce to lepší technologii, řekl po derby Jindřich TrpišovskýVideo: Sport.cz

Úmysl je vyloučen

Jakýkoliv Fraňkův úmysl odmítá. "Myslím, že je to pochybení. Bohužel došlo k selhání lidského faktoru, ani s tou nejdokonalejší technikou se tomu nevyhneme. Podívejte, k jakým omylům občas dochází v zahraničí. O nějaké pohodlnosti nemůže být řeč, každý tam chtěl odevzdat maximální výkon. Přijde mi mimo realitu někoho z něčeho podezírat. To striktně odmítám," uvedl Wilczek.

"Vše je jednou poprvé a já věřím, že je to pro všechny poučení. Že vůbec nebudou hledět na čas, jak dlouho ty záběry budou prozkoumávat v přenosovém voze. Vyžádají si osm záběrů a pak pošlou rozhodčímu ty nejlepší. Takhle lidský faktor v tomhle měřítku selhal poprvé a věřím, že naposledy," dodal.

Šílené zákroky z obou stran. Derby bylo za hranou, přiznal trenér Sparty Zdeněk ŠčasnýVideo: Sport.cz

Penalta měla být i po zákroku na Součka

Sudí chybovali i v 28. minutě. Hrubeš po zákroku Ondřeje Zahustela na domácího Tomáše Součka chybně nenařídil penaltu i po zhlédnutí záběrů od videorozhodčího. Slavia nakonec se Spartou remizovala 1:1.

"Hlavní rozhodčí celou situaci viděl. Nejprve viděl držení obou hráčů a poté nepovažoval držení (Součka) za tak intenzivní, aby nařídil pokutový kop. Videorozhodčí v tomhle případě neměl záběry posílat a už hledat lepší řešení. To už není práce VAR, byť komise konstatovala, že to pokutový kop pro nás je. Video není všelék, nemá hledat lepší řešení," řekl Wilczek.

Je to křivda, říkají slávisté po derby. Vadí jim, jak rozhodovalo videoVideo: Sport.cz

Video na čtyřech zápasech

Hrubeš i Franěk zřejmě o víkendu nebudou nasazeni v lize. "Oba teď potřebují spíš klid. Jsou jedni z nejzkušenějších rozhodčích, celou sezonu Pavel odpískal naprosto bez problémů. Určitě je v nadstavbě nasadíme, teď si chviličku odpočinou," řekl Wilczek.

České videorozhodčí limituje horší technika než v zahraničí. Nemají kalibrové ofsajdové lajny, technologii hlídající brankovou čáru a zatím je video jen na třech zápasech kola.

"Všechno je samozřejmě otázka financí. Od příští sezony bude video na čtyřech zápasech. Doufám, že v reálné době budeme mít video na všech osmi. To je otázka několika milionů ročního provozu," dodal Wilczek.

Reklama

Související témata: