Hlavní obsah

Slavia a Sparta zaplatí za derby rovným dílem. A jaký je osud tribuny Sever a Kangy?

Praha
Aktualizováno

První ze série tří jarních derby v Edenu se neobešlo bez následků. Disciplinární komise potrestala fotbalovou Slavii a Spartu pokutou 300 tisíc korun za chování fanoušků při utkání 28. ligového kola. Sešívaným však neuzavřela tribunu Sever, přestože jsou v podmínce kvůli urážlivým pokřikům na adresu trenéra Františka Straky v pohárovém čtvrtfinále s Karvinou.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Fanoušci Sparty během derby v Edenu.

Článek

Oběma rivalům hrozil ještě výraznější trest. Středeční repríza, k níž dojde v semifinále MOL Cupu, však nakonec může znovu proběhnout před plným hledištěm.

"Další derby bude před fanoušky obou klubů. Disciplinárka potrestala Slavii vysokým finančním trestem 300 tisíc korun, ale nesáhla k uzavření sektoru tribuny Sever ani hostujícího klubu. Derby si to zaslouží!" kvituje na sociální síti Jaroslav Tvrdík, šéf Slavie.

„Neshledali jsme důvod pro proměnění podmínky k trestu uzavření sektorů na tribuně Sever. Jednak podmínka byla uložena za jiný disciplinární přečin, než který fanoušci Slavie spáchali při derby. Za samotné použití pyrotechniky bez dalších provinění, jako vhazování na hrací plochu nebo do jiných sektorů, či přerušení utkání nebo zranění osob, bychom jiný než peněžitý trest neudělili," poukazuje Richard Baček, předseda disciplinárky.

„Z těchto důvodů nebyl ani v tomto případě důvod k uložení jiného než peněžitého trestu. Výše pokuty se odvíjí od masivního množství použité pyrotechniky, které bylo výrazně vyšší než při posledním derby v Edenu. Na druhou stranu ale nemělo použití pyrotechniky žádný závažnější následek," dodává.

„V případě Sparty jsme trestali především množství pyrotechniky, které bylo také vyšší než při posledním derby. Spartě navíc přitížilo, že v případě jejích fanoušků došlo k vhazování pyrotechniky a předmětů na hrací plochu a dále použití nebezpečného laserového paprsku. Chtěli bychom vyslat jasný signál, že na stadionech nebudeme tolerovat žádnou pyrotechniku," ujišťuje Baček.

Kanga více trestán nebude

Komise zastavila řízení se sparťanem Guélorem Kangou za chování po derby. Bylo zahájeno kvůli jeho gestům směrem ke kotli Slavie.

"Hráč a klub argumentovali tím, že gesta nepřekročila rámec atmosféry zápasu a historické rivality mezi kluby," poukazuje Sparta.

Kanga si během derby tak jako tak vysloužil již dvanáctou žlutou kartu v sezoně. Dvě kola závěrečné části tak vynechá. Na začátku nadstavby už nastoupit může, Sparta však za něj musí zaplatit pokutu.

Nevhodný pokřik zazněl již na Letné

Letenští pak platí také pokutu 30 tisíc korun za nevhodné pokřiky fanoušků během duelu se Zlínem.

„Pokřik Jude Slavie je nepřijatelný a budeme ho vždy trestat. Při rozhodování tentokrát brala komise v potaz především odmítavý postoj ke skandování od hráčů po skončení zápasu při děkovačce a zbývajících fanoušků během utkání. Všichni se od pokřiků distancovali a odsoudili je. Takové chování oceňujeme a rozhodlo o relativně nízké výši trestu. Nicméně nelze přehlédnout, že se při tomto utkání ozývalo skandování opakovaně," vysvětluje Baček.

Reklama

Související témata: