Hlavní obsah

Ruský kalašnikov míří na Lafatu. Góly z nadstavby se přičítají, karty ne

Praha

Králem třicetikolové éry navždy zůstane. O jeden ze svých rekordů však s ohledem na zavedení nadstavby může přijít. David Lafata bude z fotbalového důchodu v Olešníku sledovat, jak si povede ruský kalašnikov z Mladé Boleslavi. Nikolaj Komličenko má na kontě 24 gólů v ligové sezoně. Tedy jen o jeden méně, než je Lafatův rekord samostatné české éry z ročníku 2011/12. Vedení ligy rozhodlo, že statistiky z nadstavby se přičítají k základní části, tedy i branky.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

David Lafata oblékl dres Olešníku. S profesionální kariérou se již definitivně rozloučil.

Článek

Šestinásobný král střelců stihl v české lize nasázet 198 gólů. David Lafata předvedl 10 hattricků, 133 branek si připsal doma, 65 venku, v jedné sezoně dosáhl maxima 25 tref a skórovat dokázal v sérii 9 zápasů v řadě.

Všechny uvedené ukazatele jsou historickými rekordy soutěže. O maximum za jeden ročník však může brzy přijít. Nikolaj Komličenko má po základní části na kontě již 24 branek. Jeho Mladá Boleslav rozehraje semifinále skupiny o Evropu s Teplicemi a v případě postupu až do duelu o start v Evropské lize může mít k dobru ještě pět zápasů.

Tabulka střelců po základní části:
24 - Komličenko (Mladá Boleslav),
14 - Beauguel (Zlín/Plzeň),
13 - Doležal (Jablonec),
12 - Stoch (Slavia),
11 - Kanga, Tetteh (Sparta), Hora (Teplice), Wágner (Karviná),
10 - Souček (Slavia).

Jistých pět kol mají účastníci skupiny o titul a také o záchranu. Do statistik se nebudou počítat pouze utkání baráže mezi týmy první a druhé ligy.

Tresty se teď mění v pokuty

Jistou výjimkou jsou jen tresty za obdržené karty. Regule praví, že zákazy startu přesahující konec základní části nebudou vykonány, změní se však v peněžité pokuty. Sazebník za jedno utkání je 60 tisíc, za dvě 70 tisíc a za tři 80 tisíc korun.

Příkladem může být Sparta. Kanga by měl před sebou ještě poslední část třízápasového trestu za dvanáct žlutých, Frýdek dvě stopky za osm žlutých a Štetina jednu za čtyři žluté.

Proti Baníku však mohou v sobotu všichni tři nastoupit, Sparta jen musí zaplatit 60 tisíc za Kangu, 70 tisíc za Frýdka a 60 tisíc za Štetinu, dohromady 190 tisíc korun.

Karty ze základní části se teď mažou, v nadstavbě se stojí jeden zápas za dvě žluté.

Reklama