Hlavní obsah

Olomouc už má náhradu za trenéra Jílka. Kdo Sigmu povede?

Novým trenérem fotbalistů Olomouce se stal Radoslav Látal, který podepsal s hanáckým klubem tříletou smlouvu. Látal se tak vrací do klubu, kde odstartoval svou úspěšnou hráčskou kariéru. Ve funkci nahradil Václava Jílka, jenž ve čtvrtek převzal Spartu. Informaci potvrdily internetové stránky hanáckého klubu.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Trenér Radoslav Látal

Článek

Trenérskou kariéru odstartoval Látal ve Frýdku-Místku a přes Opavu, Sokolov a Ostravu se dostal k angažmá v Košicích, kde hned v prvním roce slavil s týmem vítězství ve Slovenském poháru. Následně si i v roli kouče vyzkoušel zahraniční angažmá - vedl Piast Gliwice a s klubem vybojoval senzační druhé místo. Stejně jako na Slovensku byl Radoslav Látal zvolen trenérem roku.

Po konci v polském klubu přijal nabídku běloruského týmu Dinamo Brest. S ním triumfoval v běloruském superpoháru, ale jinak jeho angažmá v Bělorusku nemělo dlouhého trvání. Sám tvrdí, že největšího úspěchu dosáhl se slovenských Spartakem Trnava, když postoupil s týmem do základní skupiny Evropské ligy. Nyní se postaví před výzvu v podobě angažmá v Sigmě Olomouc.

"Měl jsem nějaké nabídky, ale rozhodně jsem neváhal. Táhlo mě to domů a chtěl jsem si znovu vyzkoušet českou ligu. Nějaký vztah k Olomouci mám, výrazné váhání tam nebylo," řekl Látal na tiskové konferenci. "Mužstvo v prvé řadě potřebuji poznat, hráče znám ze svého pozorování. Chci do nich dostat týmovost, ta je zásadní," prohlásil.

Látal přišel do Sigmy Olomouc v 15 letech z Prostějova a po necelých dvou letech se probojoval do prvního mužstva. Následně se stal nedílnou součástí týmu, který pod vedením Karla Brücknera vybojoval největší úspěchy v historii klubu. Za Sigmu odehrál celkem 137 zápasů, ve kterých vstřelil 12 branek.

Výbornými výkony zaujal bundesligové Schalke 04, kde se dočkal v sezoně 1996/1997 triumfu v tehdejším Poháru UEFA. S českou reprezentací se pak stal v roce 1996 vicemistrem Evropy. Za národní tým odehrál 47 zápasů.

Reklama

Související témata: