Hlavní obsah

Baník má podmíněně uzavřený sektor hostů na jeden venkovní zápas

Fotbalový Baník Ostrava má na jedno venkovní utkání podmínečně uzavřený sektor hostů. Disciplinární komise Ligové fotbalové asociace potrestala slezský klub za nesportovní chování fanoušků při finále domácího poháru s pražskou Slavií v Olomouci, po jehož skončení několik příznivců napadlo asistenta videorozhodčího Petra Antoníčka. Podmínka platí do konce září.

Foto: Luděk Peřina, ČTK

Fanoušci Baníku při finále poháru proti Slavii.

Článek

Baník zároveň musí zaplatit 80 tisíc korun, Slavia pak o 20 tisíc méně. Oba fanouškovské tábory použily nedovolenou pyrotechniku a vhazovaly předměty na hrací plochu.

Ostravští příznivci napadli Antoníčka zřejmě proto, že cítili křivdu po porážce 0:2. Sudí Petr Ardeleanu totiž nařídil proti Baníku v závěru první půle penaltu, z níž vstřelil Tomáš Souček vítězný gól. Podle komise rozhodčích sudí chyboval. Utkání přitom asistoval videorozhodčí. Ardeleanu navíc následně za protesty a poškození střídačky vyloučil mimo hru z lavičky ostravského lídra Milana Baroše.

Fanoušci podle zápisu o utkání nejprve Antoníčka slovně napadli, pak ho povalili na zem a udeřili do hlavy. Fotbalová asociace ČR, která finále pořádala, k incidentu uvedla, že nastala chyba v komunikaci mezi rozhodčími a bezpečnostními složkami, které měly zajistit odjezd sudích ze stadionu.

"Při finále MOL Cupu došlo k masivnímu použití několika desítek pyrotechniky a vhazování dělbuchů ze strany fanoušků obou klubů. Fanoušci Baníku navíc po utkání napadli člena týmu videorozhodčích. Při stanovení výše peněžitých trestů byla ve prospěch obou klubů zohledněna nedostatečná pořadatelská služba ze strany pořádající FAČR, jinak by peněžité tresty byly významně vyšší," uvedl v komuniké předseda disciplinárky Richard Baček.

Tresty i pro Brno, Plzeň či Starku

Podmínečně uzavřený hostující sektor na jedno venkovní utkání do konce září má i druholigové Brno po odvetě baráže v Příbrami. Fanoušci Zbrojovky opakovaně vhazovali do bezprostřední blízkosti hráčů předměty a dvakrát způsobili přerušení zápasu. Navíc skandovali rasistické pokřiky, používali pyrotechniku a poškodili zařízení stadionu. Brno dostalo pokutu 120 tisíc korun, za úvodní domácí duel pak kvůli porušení povinností pořádajícího klubu dalších 10 tisíc.

Příbramský šéf Jaroslav Starka dostal pokutu 10 tisíc korun za to, že v úvodním utkání baráže v Brně na lavičce hostů neoprávněně zastával funkci maséra týmu. Po druhém barážovém dvojzápase mezi Jihlavou a Karvinou musí zaplatit vedoucí mužstva Vysočiny Petr Šilhán stejnou částku za nevhodné výroky na adresu rozhodčího. Komise rozhodčí uznala, že sudí v obou zápasech Jihlavu poškodil a na příští sezonu hlavní rozhodčí obou duelů vyřadila z listiny pro profesionální soutěže.

Pokutu 25 tisíc korun dostala Viktoria Plzeň za nevhodné pokřiky fanoušky v posledním domácím utkání sezony s Ostravou.

Reklama

Související témata: