Hlavní obsah

Byznysman Vacek koupil televizní práva na ligu. Trumfnul i agenturu vlastnící práva na MS

Praha

Pochopitelně že protřelý byznysman Jaroslav Vacek svou nabídkou konkurenty trumfnul. O televizní práva na fotbalovou ligu mu šlo i v minulosti, ale KPS Media a.s., dceřiná společnost Sazky, měla v roce 2010 navrch a získala je až do konce letošní sezóny. Od té nové ovšem budou na čtyři další roky patřit někdejšímu místopředsedovi fotbalového svazu Vackovi a jeho Pragosportu. Částku, kterou za televizní práva zaplatil, však nemíní prozradit ani on, ani Ligová fotbalová asociace.

Foto: Profimedia.cz

Jaroslav Vacek koupil televizní práva na fotbalovou ligu na příští čtyři roky.

Článek

Ligový fotbal si ale každopádně libuje, protože z nově uzavřeného obchodu bude profitovat.

„Částku zveřejňovat nebudu, protože jde o obchodní smlouvu, ale k navýšení oproti minulosti došlo. Řádově o dvacet až pětadvacet procent, nechal se nakonec slyšet předseda Ligové fotbalové asociace Dušan Svoboda a promptně spočetl, že každý klub by si měl ročně přijít na o dva milióny víc než dříve.

Mějte informace ze sportu vždy po ruce! Stáhněte si do telefonu aplikaci Sport.cz na Google Play a AppStore.

Přesnou částku lze samozřejmě těžko stanovit, protože bonusy pro kluby obsahují různé variabilní složky odvíjející se kupříkladu od umístění v ligovém ročníku.

Liga i na placených kanálech

Pragosport získal pochopitelně nejen televizní práva na ligu, ale i na domácí pohár a Superpohár, stejně jako na internetové vysílání. O jejich dalším prodeji potencionálním zájemcům, stejně jako o vysílacím schámatu bude Vacek teprve jednat, protože mu budou patřit až od nové sezóny.

„A navíc - svět teď žije olympiádou v Soči, takže až po jejich skončení přijde na řadu rokování s televizemi," připomněl šéf ligového fotbalu. Už teď je ale víc než jasné, že některé atraktivní ligové zápasy se budou v budoucnu vysílat jen na placených televizních kanálech. Nejčastěji se spekuluje o Digi sportu, který už v minulosti zájem projevil.

Dosud se pravidelně z každého ligového kola objevovala dvě střetnutí v nabídce České televize, jedno přenášela Nova Sport a čtvrté pak původně i kanál Sport 2 se sídlem v Maďarsku. Všechny tři společnosti koupily práva od KPS Media a.s., která za ně fotbalu platila 80 až 100 miliónů korun ročně.

Vacek zaplatil kolem 400 miliónů

I z toho lze vyvodit, že Vacek, přezdívaný ve fotbalových kruzích Jarda miliarda, musel sáhnout do pokladny hlouběji a zaplatit fotbalu něco přes 400 miliónů. Ostatně i Svobodovy náznaky s těmito propočty korespondují.

Vackův Pragosport vlastní na tuzemském trhu i televizní práva na anglickou Premier League, obchoduje však s televizními právy na fotbal i v Maďarsku, Polsku, Bulharsku, Rumunsku, Albánii či Kosovu.

„Ziskem z prodeje televizních práv se nikdy nedostaneme na úroveň anglické Premier League či německé bundesligy, ale nesporným plusem je, že novou smlouvou jsme profit navýšili. Jednoduše proto, že nabídka Pragosportu byla vyšší než jeho konkurentů," potvrdil Svoboda, že Vacek trumfnul agenturu MP&Silva sídlící v Londýně, která se o televizní práva na ligu rovněž ucházela.

Není bez zajímavosti, že zmiňovaná agentura vlastní práva na světový šampionát ve fotbale  letos v Brazílii, anglickou Premier League i FA Cup, bundesligu, francouzskou ligu, ale třeba i tenisový French Open.

Reklama