Hlavní obsah

Dobrá zpráva pro Bohemians 1905! Praha koupí stadión Ďolíček

Sumu asi 121 miliónů korun nabízí město za vršovický Ďolíček, stadión fotbalových Bohemians 1905. Prodávající společnost Bohemians Real žádala původně o 13 miliónů korun více. Zastupitelstvo návrh schválilo 56 hlasy, jen dva činitelé se zdrželi, nikdo nebyl proti.

Fanoušci Bohemians 1905 na pražském magistrátuVideo: Sport.cz

 
Článek
Fotogalerie

Demonstrace na záchranu Ďolíčku

Klokanům hrozilo, že bez záruky stadiónu pro příští sezónu nedostanou ligovou licenci. Domluvu s vlastníkem stadiónu mají jen do června. Pak hrozilo využití areálu pro jiné účely. Ale s největší pravděpodobností je to zažehnáno.

Na rozhodnutí zastupitelů dohlížela plná galerie fanoušků zelenobílých. Desítky se na místa k sezení se nevešly. Příznivci zelenobílých stáli i na chodbě a dávali hlasitě najevo libost a nelibost. „Děkujem," skandovali po hlasování.

„Celková cena je dle znaleckého posudku 121,1 miliónu korun," vyčíslil radní Libor Hadrava (ANO). Znalec tak ocenil pozemky, tribuny, vyhřívaný trávník, kotelnu, hygienické a jiné zázemí. Společnost Bohemians Real žádala po městu více. Šéf klubu a většinový akcionář Bohemians Praha 1905 Dariusz Jakubowicz navrhl řešení. „Rozdíl v ceně zaplatí klub," uvedl. Přispět patrně budou muset i fanoušci. Ti už jednou vršovický fotbalový klub svými příspěvky zachránili.

Za koupi městem orodovala i ikona družstva fanoušků, herec Ivan Trojan. „Umím si představit, že vedle stadiónu na tom hnusném škvárovém parkovišti vznikne parkoviště, které bude pěkné," nastiňoval příznivou budoucnost areálu Trojan.

Bohemians Real podle svého zástupce Lukáše Eichingera má sice na Ďolíček lukrativnější nabídky, ale podporuje fotbal. Podle něj by společnost akceptovala koupi městem, pokud rozdíl doplatí klub.

Čeští vlastníci

Tahanice o fotbalový Ďolíček trvaly od 90. let. Pochybnosti o skutečném vlastníkovi vyjádřila šéfka klubu ODS Alexandra Udženija. „Bohemians Real má všechny akcie na majitele, takže vůbec nevíme, o koho jde," řekla s tím, že stopy několika společností končí v Belize.

Eichinger to odmítl, vlastníkem Bohemians Real je podle něho Safety Real, jejímiž vlastníky jsou české fyzické osoby, které nejsou problematické. „Jsou známy ČNB," uvedl Eichinger.

Podle pražského radního a člena družstva fanoušků klokanů Jana Wolfa (Trojkoalice, KDU-ČSL) si nelze vybírat prodávajícího. „Pokud něco nabýváme, neměl by to být problém," poznamenal Wolf.

Exprimátor Tomáš Hudeček (Nez.) porovnával s Ďolíčkem jiné městské výdaje. „Jestli je to veřejný zájem a vyměníme peníze za pozemek, majitel mě nezajímá," uvedl Hudeček.

Hrubý odhad podle Wolfa říká, že cena pozemků poroste. „Hrozí, že pokud město nekoupí, objeví se někdo jiný, třeba developer a stadion může zmizet," doplnil Wolf. Pro koupi se vyslovil i šéf klubu Karel Březina (ČSSD), který do 15 let za klokany hrával fotbal, a mnozí další. Sklidili aplaus.

Souhlas Prahy 10

Radní Hadrava dostal za úkol vyjednat s radnicí Prahy 10, aby uhradila třetinu ceny a poskytla pozemek. Nezdařilo se. „Zástupci Prahy 10 to neakceptovali, o pozemku budou jednat na zastupitelstvu," uvedl Hadrava.

Právě souhlas Prahy 10 s pozemkem a také dokončení výmazu pravděpodobně zaniklé exekuce z katastru nemovitostí je podmínkou dokončení transakce. Podle Hadravy je třeba do pěti let do Ďolíčku investovat dalších asi 30 miliónů korun, otázkou ale je, kdo ty peníze dá.

Bývalá radní Eva Vorlíčková (Nez.) se divila, proč se návrh na koupi Ďolíčku na zastupitelstvu objevil až rok a půl poté, co byl připraven. Narážela tak na spory minulého vedení města v čele Hudečkem (Nez.) s Prahou 10, která chtěla do směny zahrnout sousední pozemek.

Ďolíček byl oceněn několikrát, podle bývalého radního Lukáše Manharta (TOP 09) ale není ve znaleckých posudcích zásadní rozdíl. K původnímu ocenění za 105 miliónů korun přibyla kotelna. A také prekérní situace ohledně licence. „Opravdu hrozí zánik klubu s více než stoletou historií," varoval Manhart.

Reklama

Související témata: