Hlavní obsah

Jílek žehrá na neodpískané penalty. I bod se Slavií však podle něj může být důležitý

Petr MarekSport.czPrávo

O záchranu bojující olomoucká Sigma odvedla v duelu 25. kola fotbalové Synot ligy s pražskou Slavií solidní výkon a sahala po třech bodech. Nakonec však, ač vedla a měla i další šance, jen remizovala 1:1 a zase si tak situaci zkomplikovala.

Foto: Luděk Peřina, ČTK

David Houska z Olomouce (vlevo) a Levan Kenija ze Slavie.

Článek

„Je to obrovská škoda. Utkání jsme odehráli, jak jsme si řekli. Po celou dobu jsme byli aktivnějším týmem. Zejména v prvních dvaceti minutách, byť z toho nerezultovali žádné větší brankové příležitosti. Chtěli jsme být ale trpěliví a počkat si na svou šanci a ta přišla. Bohužel, nepřišel pojišťovací gól. Slavia vyrovnala a bylo zle. Zápas jsme měli zvládnout," tvrdil zklamaný olomoucký kouč Václav Jílek.

Kromě špatné produktivity jeho týmu označil za klíčové i dva neodpískané, podle něj penaltové zákroky. „Zákroky na Navrátila ve 3. minutě a Ševčíka v 17. minutě volaly po pokutových kopech. Neviděl jsem to úplně přesně, ale hráči mi potvrdili, že to tak bylo. Chtěl bych, aby se na to někdo podíval, zhodnotil to, a aby se komise rozhodčích k tomu vyjádřila. To jsou totiž přesně ty maličkosti, které jdou v danou chvíli proti nám, věci, které ovlivní utkání dál. Zejména druhý faul byl jednoznačný a sudí stál blízko. Chyby pochopitelně může dělat každý. Když to byl však náš gólman Buchta, byl tvrdě potrestaný," uvedl trenér Sigmy.

Samotní olomoučtí hráči inkriminované situace příliš rozebírat nechtěli. „Dva sporné zákroky tam byly. Zda to bylo na penalty, musí posoudit někdo jiný," zůstal zdrženlivý například střelec vedoucího gólu Hanáků Jan Navrátil.

Musíme se dívat dopředu

„Na Chorého se navázali dva hráči, viděl jsem, že je tam místo, vzal jsem to na sebe, udělal kličku, vystřelil a vyšlo to. Bohužel, k výhře to nevedlo a to je špatné. Slavia byla k poražení a my to měli zvládnout. Už je to ale za námi. Nemá cenu se v tom dál hrabat. Musíme se dívat dopředu. Šance pořád je. Do zbývajících zápasů musíme dát všechno. Čeká nás boj o život a smrt. I na ostatní je ale tlak," pokračoval maličký středopolař.

Odhodlání neztrácel ani gólman Michal Reichl, který nahradil distancovaného Miloše Buchtu. „Výsledek 1:0 je pro nás zakletý. Neumíme ho uhrát. Bod pro nás vůbec nic neřeší. Nevzdáváme to ale a budeme bojovat dál," uvedl čtyřiadvacetiletý brankář, který Sigmu podržel několika skvělými zákroky. Inkasovaný gól ale bral na sebe. „Hušbauer si vzal balón z boku a ten prošel jednomu z našich obránců mezi nohama a já ho vyrazil. Škoda, že jsme ho neodehráli. Pak jsem zbytečně zazmatkoval a Zmrhal měl prázdnou bránu," kál se Reichl.

Trenér se brankáře zastal

Jílek se mladého gólmana zastal. „Míč vyrazil do prostoru, který jsme měli pokrýt. Podíl na gólu měl Hála, který šel zbytečně do brány a část viny nese i Ševčík. Hlídal hráče, kterého měl mít stoper, místo aby byl u Hušbauera," mínil Jílek.

Ten pak také konstatoval, že i bod z duelu se Slavií může mít svou cenu. „V naší situaci je v této chvíli samozřejmě málo. Ztrácíme sice tři body na Příbram a to je hratelné, ale v případě výhry jsme mohli mít k záchraně blíže. Na druhé straně, já i hráči jsme si dali cíl, získat v trojboji s celky hrajícími o evropské poháry, tedy Libercem, Slavií a Mladou Boleslaví, čtyři body a to je stále ještě reálné. Možná pro někoho vyhrát v Mladé Boleslavi zní jako fantazie, my jsme však ukázali, že jsme schopni hrát s kýmkoliv a tedy, že ten cíl pořád můžeme naplnit. Podaří-li se to, bude mít ten bod svou důležitost, v opačném případě je málo," prohlásil olomoucký lodivod.

Nadšení z bodu nepanovalo ani v táboře Slavie.

„Hrajeme o pohárovou Evropu, a tak jsme chtěli body tři. S ohledem na to, že jsme prohrávali, jsem i za ten jeden rád, ale je málo. Doplatili jsme na to, že jsme nebyli odvážní od začátku. A znovu, už potřetí za sebou, jsme neproměňovali šance. Doufám, že příště to doma už protrhneme," uvedl trenér Slavie Dušan Uhrin.

Reklama