Hlavní obsah

Hráč z pole s rukavicemi v bráně? Nejhorší penalta v životě, líčí Dočkal

Jdete kopat penaltu a proti vám se místo brankáře postaví hráč z pole? Snadná práce, co lepšího si přát, řeknete si. Reprezentant Bořek Dočkal ovšem s tímto pohledem zatvrzele nesouhlasí. „Nejhorší penalta v životě! Už jsem to viděl v televizi a říkal si, že sám bych něco takového nechtěl zažít,“ ujišťuje exekutor, který fotbalové Spartě zajistil v nastavení na Dukle ligovou výhru 2:1.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Fotbalisté Sparty Praha oslavují vítězný gól Bořka Dočkala (vpravo) v zápase s Duklou Praha.

Článek
Fotogalerie

Zmatek a chaos. Nikdo na hřišti pořádně nevěděl, za co rozhodčí Kocourek penaltu nařídil. Až v zápise o utkání sudí osvětlil, že na podnět brankového sudího Orla trestal Štetinovu ruku. Podstatné však pro sparťanského střelce bylo, že Koucourek zároveň za napadení Lafaty vyloučil gólmana Radu. A protože už Dukla měla vystřídáno, musel si brankářské rukavice navléci obránce Vrzal.

„Člověk potřebuje mít před exekucí čistou hlavu, takže nebylo zrovna příjemné, že se do brány převlékal hráč z pole. Pak se do hlavy dostávají myšlenky, která tam v takovou chvíli nepatří. Říkal jsem si, abych to nepřekombinoval. A taky jsem se bál, aby mi to hráč nechytil," popisuje Bořek Dočkal, co všechno mu letělo hlavou.

Mrštnému amatérovi moc nechybělo...

Proti němu navíc v bráně stál kamarád z mládežnických celků Slavie. A Dočkal musel s pokutovým kopem čekat hodně dlouho, protože rozhodčí ještě poslal Vrzala pro jiný dres. Muž s maskou chránící zlomenou lícní kost sebral rozlišovací vestu podavači míčů, pak teprve na penaltu došlo.

„Znám Vrziho od dětství, takže vím, že je dost mrštný a do branky vždycky rád chodil. Před tréninkem jsem chodil kopat s ním, on chytal. Přesto jsem si říkal, že když penaltu dobře umístím, není to přece jen takový gólman, aby se na míč dostal," poukazuje Dočkal.

Vyloučený Rada správně Vrzalovi poradil, na kterou stranu má skočit. Obránci opravdu moc nechybělo, aby se stal hrdinou. Reprezentant ovšem poslal míč s rizikem tak těsně k tyči, že brankář z nouze na něj nedosáhl.

Plzeň by výpadky potrestala

Sparta tak udržela aspoň teoretické šance na titul. Pět kol před koncem ligy ztrácí osm bodů na vedoucí Plzeň, kterou navíc v neděli hostí ve vyprodaném šlágru jara. Letenští navíc odvrátili možnost, že by si Viktoria již na jejich hřišti pojistila titul.

„To jsme v hlavách neměli. Stejně musíme každý zápas vyhrát, jinak by to pro nás bylo zklamání. Naší povinností je zvládat všechny zápasy, ať už je boj o titul reálný, nebo ne," uvědomuje si Dočkal.

Jeho tým je po tažení Evropskou ligou unavený, prakticky během celého jara neměl čas na pořádný trénink.

„Teď budeme mít pár dní volna, takže si odpočineme, abychom nedělní zápas s Plzní zvládli odmakat po celých devadesát minut. Kdybychom v utkání měli výpadky kvůli nedostatku sil, tak by je Plzeň určitě potrestala," avizuje Dočkal.

Reklama

Související témata: