Hlavní obsah

Plzeň slaví obhajobu titulu! Baník poslala do druhé ligy. Liberec si pojistil Evropu

Praha
Aktualizováno

V Plzni se po roce opět slaví. Fotbalová Viktoria díky vítězství v 27. kole Synot ligy 2:0 nad Ostravou udělala poslední krůček ke své historicky první obhajobě titulu. Zároveň dosáhla na rekordní šestnácté ligové vítězství v řadě, jímž dala Baníku definitivní razítko na sestup do druhé ligy. Jásá se i v Liberci, kde si Slovan pojistili minimálně čtvrté pohárové místo vítězstvím nad Brnem 4:2. Na sestupové patnácté příčce zůstává i přes výhru nad Jabloncem 2:1 Olomouc s jednobodovou ztrátou na Příbram, která šťastným gólem v závěru zachránila remízu 2:2 s Duklou. Sestupem rovněž ohrožený Zlín remizoval se Slováckem 1:1.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Fotbalisté Viktorie Plzeň oslavují zisk titulu mistra Synot ligy.

Článek
Fotogalerie

O titulu pro Plzeň nebylo po předchozí výhře na Spartě už pochyb. Otázkou jen bylo, zda jediný bod potřebný k jistotě získá už dnes ve Štruncových sadech.

Viktoria měla proti outsiderovi od začátku navrch. Skóre otevřel po faulu gólmana Šroma na Ďuriše z penalty Patrik Hrošovský. A když po přestávce zvýšil Daniel Kolář, plzeňští fanoušci už mohli začít chystat oslavy. Příznivci Baníku naopak musí vstřebávat první sestup o soutěž níž po 50 letech.

Liberec má jistotu

Liberec zvítězil popáté za sebou a posunul se na třetí místo před Mladou Boleslav. Všechny góly na severu Čech padly až po přestávce. Slovan byl aktivnější a zaslouženě se dostal do vedení díky druhé ligové trefě Zdeňka Folprechta.

Brno ale díky dvěma bleskovým úderům Lukáše Zoubeleho strhlo vedení na svoji stranu. Dvacet minut před koncem však přišel další rychlý obrat, když v rozmezí jedné minuty zařídili domácím výhru Matěj Pulkrab s Markem Bakošem. Vítězství v závěru pojistil Daniel Bartl. Zbrojovka sice ukončila v Liberci 328 minut trvající střelecký půst, ale domů odjíždí s prázdnou a na pátou Slavii dál ztrácí dva body.

Jablonec venku zase nevyhrál

Předposlední Olomouc se vytáhla doma na Jablonec. Na vedoucí gól domácího Martina Šindeláře stihl před pauzou ještě odpovědět Ondřej Mihálik. Zápas se nakonec zlomil v 63. minutě, kdy byl vyloučen José Romera a krátce poté dal rozhodující gól Michal Ordoš. Sigma tak ukončila sérii pěti porážek proti Jablonci a oživila naděje na záchranu. Jablonec nevyhrál venku už podesáté za sebou.

Olomoučtí už se mohli po tomto kole vymanit z pásma sestupu v případě prohry Příbrami. Ta s Duklou prohrávala ještě v 67. minutě po brankách Jakuba Mareše a Néstora 0:2. Pak ale proměnil penaltu Tomáš Pilík, v samém závěru navíc srazil Rezkův centr Hanousek za záda brankáře Filipa Rady, a bylo srovnáno. Příbram tak bodovala poprvé po čtyřech porážkách za sebou. Dukla nedokázala potřetí z pěti utkání udržet nadějné vedení.

Slovácko po třech porážkách bodovalo, ale o vítězství nad Zlínem přišlo šest minut před koncem utkání, když na úvodní branku Francise Koného odpověděl střídající Dame Diop. Hosté v duelu navíc dvakrát nastřelili tyč. Po čtvrté jarní remíze jsou stále ohroženi sestupem. Na patnáctou Olomouc mají tři kola před koncem ligy náskok jen čtyř bodů. Slovácko je osmé.

Fotbalová Synot liga - 27. kolo:
Pátek
Jihlava - Mladá Boleslav 1:1
Sobota
Slovácko - Zlín 1:1
Branky: 60. Koné - 84. Diop
Příbram - Dukla 2:2
Branky: 67. Pilík (z pen.), 87. Hanousek (vlastní) - 33. Mareš, 54. Néstor
Olomouc - Jablonec 2:1
Branky: 27. Šindelář, 63. Ordoš - 43. Mihálik
Liberec - Brno 4:2
Branky: 53. Folprecht, 69. Pulkrab, 70. Bakoš, 88. Bartl - 56. a 60. Zoubelee
Plzeň - Ostrava 2:0
Branky: 31. Hrošovský (z pen.), 54. Kolář
Neděle
17:00 Teplice - Sparta
19:00 Bohemians - Slavia

Reklama

Související témata: