Hlavní obsah

Plzeň už přemýšlí, jak prodloužit nadvládu. A jak uspět v boji o Ligu mistrů

Plzeň

Oslavy titulu, jehož obhajobu si fotbalisté Viktorie zajistili sobotní výhrou nad Baníkem, v Plzni ještě zdaleka nekončí. Klubový management však už přemýšlí nad tím, co udělat, aby vláda modročervených pokračovala i v dalších sezónách. A především jak v létě dosáhnout na vysněnou Ligu mistrů, která nese stamiliónové zisky.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Fotbalisté Viktorie Plzeň Milan Petržela (vlevo) a David Limberský oslavují zisk titulu.

Článek

„Všechno nasvědčuje tomu, že bychom vítěznou plzeňskou dynastii měli udržet. Od vedení klubu, přes hráče, po fanoušky, všichni jsou na stejné vlně, žijí společným cílem," lebedí si brankář Matúš Kozáčik, který na západě Čech slaví třetí ligové zlato.

Někteří experti však před létem varují: Viktoria už není ofenzívní mašinou, jakou bývala. Soupeře už tolik neválcuje, v přechodové fázi zpomalila. Na českou ligu to sice stačí, na mezinárodní však nikoli. A předkládají důkaz: podzimní krach ve skupině Evropské ligy, kde viktoriáni uhráli pouhé čtyři body.

„Přiznávám, že podzim mi otevřel oči. Po něm někteří zkušenější hráči vypadli ze sestavy, nahradili je mladí. Nehrajeme možná jako za dob Pavla Horvátha, kdy jsme protivníky přehrávali víc, ale vážím si toho, že noví hráči prokázali kvalitu," pochvaluje si trenér Karel Krejčí.

Vítězná série ukazuje vnitřní sílu

Kouč v závěru podzimu „posadil" obránce Františka Rajtorala, na jehož místě se chytil mladý Aleš Matějů. A také dlouholetou oporu, stopera Václava Procházku, jehož nahradil Lukášem Hejdou. „Jsem přesvědčený, že v jarní části bychom hráli v Evropě důstojnější roli. Neříkám, že bychom dopadli lépe s Villarrealem, ten je někde jinde, ale s Rapidem ano," tvrdí Krejčí. „Důkazem je naše vítězná, šestnáctizápasová série v lize. Ukazuje na obrovskou vnitřní sílu mužstva, které dokázalo vyhrát i utkání, kdy se mu nedařilo," dodává kouč.

Důvody plzeňského titulu
REKORDNÍ SÉRIE
Od porážky v Brně Viktoria v lize pouze vítězí. Triumf nad Baníkem byl šestnáctým v řadě. Takový počin stěží někdo překoná.
KLÍČOVÉ NÁVRATY
Trenér Karel Krejčí a asistent Pavel Horváth tým převzali po čtvrtém kole. S nimi se vrátil do kabiny i na hřiště duch zlaté éry kouče Pavla Vrby.
KANONÝR ĎURIŠ
Slovenský útočník prožívá životní sezónu, s patnácti brankami útočí na korunu krále střelců této sezóny.
KOUZLO KABINY
Plzeňská kabina je specifická. Někteří jedinci sice občas dokážou vyvádět pořádné vylomeniny, když však jde do tuhého, pro tým padnou. Tuhle partu jen tak něco nerozhodí, stojí při sobě.

I přes omlazovací kúru tvoří nadále plzeňskou osu věkově starší hráči. Nebude, především směrem k pohárům, potřeba omladit i tam? „Myslím, že máme týmu stále co dát. Zkušenosti jsou nenahraditelné, hlavně v důležitých zápasech," říká 32letý Kozáčik.

I tak bude tým potřeba posílit, pokud chce být Plzeň úspěšná na všech frontách. Už jen vzhledem k předpokládanému letnímu odchodu útočníka Michala Ďuriše. V této souvislosti se spekuluje o návratu Marka Bakoše z Liberce, klub také sonduje možnost působení brněnského Jakuba Řezníčka. Personální otázka kádru na příští sezónu přijde na řadu v nejbližších dnech.

Reklama

Související témata: