Hlavní obsah

Olomouc zvažuje, že od zadlužené Sigmy koupí Andrův stadión

Olomoucká radnice uvažuje o tom, že od zadluženého prvoligového fotbalového klubu SK Sigma odkoupí Andrův stadión. Výnos z realitní transakce by měl zlepšit finanční situaci klubu, který se už delší dobu potýká s miliónovými dluhy a ztrátami. Vyplývá to ze zápisu z dubnového jednání dozorčí rady SK Sigma Olomouc, který má ČTK k dispozici.

Foto: Radek Petrášek, ČTK

Brankář Olomouce Miloš Buchta.

Článek

"Předseda dozorčí rady (a primátor Olomouce) Antonín Staněk (ČSSD) seznámil dozorčí radu se závěry posledních jednání o možnostech převodu (stadionu), jeho limitech a předběžně projednaných základních parametrech," stojí v zápisu z jednání dozorčí rady. Dozorčí radu o plánu na prodej Androva stadiónu městu informovali také předseda představenstva a spolumajitel klubu Josef Lébr a náměstek primátora Martin Major (ODS), který je členem představenstva klubu.

Hodnotu Androva stadiónu a přilehlých pozemků má určit znalecký posudek, který se už zpracovává. Důvěryhodný zdroj, který je s jednáním dozorčí rady obeznámen, ČTK řekl, že záměr na prodej Androva stadiónu je zatím v "embryonálním stadiu". Radnice s návrhem přišla kvůli tomu, že už nemůže klubu pomoci formou navýšení základního kapitálu. V předchozích letech klubu tímto způsobem ročně posílala sedm miliónů korun.

"Proto jsme přišli s variantou, že bychom ve střednědobém horizontu odkoupili část Androva stadionu a na základě splátkového kalendáře by se kupní cena zaplatila akciové společnosti (SK Sigma Olomouc)," uvedl zdroj. Město by poté muselo zajistit financování provozu stadionu a fotbalový klub by mu platil nájem. "Je to jedna ze tří úvah a zatím nelze říci, jestli bude realizována," zdůraznil zdroj.

Hospodaření s vyšší ztrátou

Další možností je, že Andrův stadión bude převeden na město bezúplatně a radnice poté bude financovat jeho provoz. Zvažuje se i možnost, že od kupní ceny za Andrův stadión se odečte 91 milionů korun, které od roku 2001 město investovalo do základního kapitálu fotbalového klubu.

Sigma Olomouc se loni po roční pauze vrátila do první ligy. V účetním roce 2014/15, který skončil loni v červnu, klesly jeho výnosy o více než polovinu. Zatímco v roce 2013/14 tehdy ještě prvoligová Sigma utržila 87,8 miliónu korun, v roce následujícím po sestupu do druhé ligy to bylo jen 39,2 miliónu. Ztráta hospodaření Sigmy se v roce 2014/15 zvýšila z 6,6 miliónu na 26,2 miliónu korun.

Hospodaření fotbalové Sigmy je ztrátové už pět let po sobě. Na konci účetního roku 2014/15 měl klub z předchozího období nahromaděnou ztrátu 98 miliónů korun, která nebyla uhrazena. Financování chodu Sigmy bylo v účetním roce 2014/15 zajištěno pomocí peněz získaných v roce předchozím a díky půjčkám. Na konci loňského června klub evidoval půjčky v celkové hodnotě 57 miliónů korun, přičemž 41 miliónů pocházelo od podnikatele a akcionáře Lébra.

Zhruba třetinu akcií klubu SK Sigma Olomoouc, jehož základní kapitál činí 273,5 miliónu korun, vlastní město. Přibližně stejným podílem disponují Lébr a spolek SK Olomouc Sigma MŽ.

Reklama

Související témata: