Hlavní obsah

Disciplinárka dala Limberskému šanci. Bude však děti vychovávat on, nebo ony jeho...?

Praha

Plzeňský enfant terrible musí mít vždycky něco speciálního. Jako v případě trestu vulgárního gesta vůči sparťanským fanouškům. Reprezentant David Limberský je prvním českým fotbalistou, který vedle pokuty 50 tisíc korun vyfasoval namísto zákazu startu fotbalově prospěšnou činnost v podobě vedení tří tréninků mládeže. „Takový trest se nám jeví jako výchovnější,“ poukazuje v rozhovoru Richard Baček, předseda disciplinární komise.

Předseda disciplinární komise FAČR Richard Baček k trestu pro LimberskéhoVideo: Pavel Dosadil, Sport.cz

 
Článek

Někdejší sparťanský stoper Tomáš Řepka dostal za vztyčený prostředníček v utkání v Jablonci před pěti lety trest na dva zápasy a jeho klub pokutu 50 tisíc korun. Je z tohoto pohledu trest pro Limberského adekvátní?

Je nám jasné, že asi bude padat srovnání s Řepkou před pěti lety. Tehdy ovšem platil jiný disciplinární řád. Taková srovnání tedy malinko pokulhávají.

Rovněž Limberskému ovšem podle současných řádů hrozil trest až na čtyři zápasy.

Trest v podobě fotbalově prospěšné činnosti se nám jeví jako výchovnější než zastavení činnosti.

Obecně prospěšné práce jsou v českém fotbale novinkou. Inspirovali jste se v zahraničí?

Nevím, jaká je praxe v jiných zemích, ale u nás jsou zaneseny do disciplinárního řádu od loňského roku. My jako disciplinárka pro profesionální soutěže jsme k takovému trestu sáhli poprvé. Budeme chtít samozřejmě podat zprávu, jak Limberského účast na trénincích probíhala.

Promiňte, ale spoustu lidí jistě napadne, jestli je zrovna fotbalista běhající po hřišti se vztyčenými prostředníčky ideálním vzorem pro mládež... Kdo vlastně koho bude na vámi vyměřených trénincích vychovávat - Limberský děti, nebo ony jeho?

Hráč se nám za své gesto řádně omluvil. Bavili jsme se docela dlouho, jaký trest máme zvolit. A konečné řešení se nám zdálo nejpříhodnější. Chceme, aby na tréninku mládeže ukázal svou lepší tvář, jak je dobrý jako fotbalista a odčinil si to. Proto bude také muset podat zprávu, jak tuto část trestu naplnil. Bude nás to velmi zajímat.

Reklama

Související témata: