Hlavní obsah

Hušbauer potřeboval ke vstřelení premiérového gólu čas. Slávisté už fandí Boleslavi

Praha

V jedenácti předchozích zápasech v novém dresu vyšel naprázdno. A to se proti Teplicím postavil i k exekuci penalty. Až proti Slovácku se Josef Hušbauer trefil. Parádně. Přímo výstavně. Napřáhl, jeho bomba z dvaceti metrů olízla břevno a skončila za gólmanovými zády. „Konečně jsem to prolomil, i když já moc gólů nedávám,“ ulevilo se slávistické akvizici, která přišla do Edenu v zimě od rivalů z Letné, aby svými dirigentskými schopnostmi a zkušenostmi dopomohla Uhrinovu týmu do pohárové Evropy.

Foto: Michal Doležal, ČTK

Tomáš Souček ze Slavie (vlevo) a Josef Hušbauer se radují z gólu proti Slovácku.

Článek

Pátou příčku po výhře nad Slováckem, o kterou se Hušbauer přičinil důležitým třetím gólem znamenajícím návrat vytrácejícího se klidu, sice drží Slavia v rukou, ale s cestou do pohárové Evropy je to všelijaké.

Proč nevyšel atak na třetí příčku?

„Chtěli jsme hrát o třetí příčku, ale poztráceli jsme příliš bodů remízami, čehož využila jak Mladá Boleslav, tak i Liberec. Přece jen se ukázalo, že máme mladé mužstvo, které potřebuje čas," snažil se Hušbauer vysvětlit, proč zamýšlený atak na pohárové příčky nevyšel a Slavia je tudíž odsouzena k čekání na to, jak dopadne finále tuzemského poháru.

„A navíc nám scházel klid, který tato dvě mužstva mají. Mladá Boleslav má kádr dlouho pohromadě, o špici ligy hraje pravidelně, snad až na Čermáka se posílila samými zkušenými hráči. I Liberec je zvyklý hrát pod obrovským tlakem, nemluvě o tom, že měl ve svém středu Bakoše schopného strhnout celé mužstvo. Moji hráči na něco podobného zvyklí nejsou, protože je přece jen něco jiného hrát o záchranu a o umístění nahoře," přidával další zjištění slávistický kouč Dušan Uhrin.

Ostatně, i proti Slovácku bylo patrné, jak snadno se nechá Slavia vyvést z míry. Vedla o dva góly, utkání režírovala k obrazu svému, stačil však kontaktní gól hostů, aby znervóznila a začala propadat panice. Naštěstí pro ni jen na pár desítek vteřin, protože Hušbauer ji parádní trefou z trýzně vysvobodil.

„Šli jsme do druhého poločasu s tím, že musíme dát třetí gól, ale jakmile Slovácko snížilo, byli jsme skutečně nervózní. Naštěstí jsem odčinil neproměněnou penaltu v zápase s Teplicemi," připomínal Hušbauer své selhání v poslední minutě, kdy se k exekuci pokutového kopu sice postavil, ale penaltu neproměnil. Slavia tak brala jen bod za nerozhodný výsledek.

„Měli jsme okénka, už pět minut před inkasovaným gólem jsme hráli hodně pasivně a pouštěli Slovácko k naší šestnáctce, za což nás soupeř potrestal," přiznával Uhrin, že jeho tým začal fanouškům zase brnkat na nervy.

Podobně jako ve čtyřech předchozích zápasech, které nakonec skončily remízou.

Uhrin: Maximum se nedostaví hned

„Každý trenér má jiné metody, takže je zapotřebí čas, aby si noví hráči zvykli na ty mé. Abychom je do mužstva zapracovali a předělali. Na to nestačí tři týdny, ba možná ani půl roku. Požadujeme na hráčích maximum, ale to se nedostaví hned. Musíme být trpěliví a věřit, že to lepší bude," zamýšlel se Uhrin nad pomalu končícím jarem, na jehož konci čeká na jeho Slavii pátá příčka v tabulce. Na šesté Brno má k dobru pět bodů, takže by o ni neměla přijít.

„Pořád se ale ještě bude hrát o šest bodů, takže páté místo jisté nemáme," upozorňoval slávistický kouč, i když nijak netajil, jak moc bude i on při finále tuzemského poháru fandit Mladé Boleslavi.

„To tedy určitě budu," přiznal na rovinu.

Aby ne. Pokud by totiž Mladá Boleslav MOL Cup vyhrála, vedla by i z pátého místa v ligové tabulce cesta do pohárové Evropy. Kdyby však měl 18. května v Teplicích navrch Jablonec, zůstala by pro Slavii cesta do kvalifikace o Evropskou ligu zarubaná a trpělivostí by musel být naplněn i další ligový ročník.

Reklama