Hlavní obsah

Plzeňský kouč Krejčí: Jestli se chceme prát o Ligu mistrů, musíme posílit v ofenzivě!

Plzeň

Plzeň přebíral loni v srpnu v době, kdy měla pětibodové manko na první Spartu. Trenér Karel Krejčí nakonec Viktorii dovedl s předstihem k premiérové obhajobě mistrovského titulu. S obrovským náskokem a rekordní vítěznou šňůrou (16 zápasů). V rozhovoru pro Právo a Sport.cz se kouč Viktorie vrací k úspěšné sezóně, přiznává, že hra Viktorie nemá stejné parametry jako v době Pavla Horvátha. A vyjadřuje se k možným změnám v týmu, který čeká v létě útok na Ligu mistrů.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Z kádru Plzně možná odejde Michal Ďuriš, ale já? To není na pořadu dne, říká Karel Krejčí.

Článek

Jak jste si poprvé v roli hlavního kouče užil mistrovské oslavy?

Nejsem slavící typ, ovšem s realizačním týmem jsem samozřejmě poseděl a nějaká ta sklenička padla. Moc se těším, až ve středu po zápase s Jabloncem pozvedneme vítězný pohár. S ním pak v neděli vyrazím domů na Šumavu do Dražovic, chci ho ukázat rodičům a lidem ve vesnici.

Kdy z vás během cesty za titulem spadl největší stres?

Po domácím duelu s Bohemkou. Hra měla solidní parametry, cítil jsem z kabiny vnitřní sílu. Následně po Liberci jsem už stoprocentně věděl, že to drží pohromadě. Čím se blížil konec ligy, naše síla se zvyšovala. Na Spartě to vygradovalo. Tam jsme dokázali, že jsme pořád kvalitní.

Čím se blížil konec soutěže, byl jste paradoxně klidnější?

Měl jsem příjemnější a příjemnější pocity, nebyl jsem tak nervózní jako v úvodu jara, kdy nám to tak nešlo.

Proč se tehdy nedařilo?

Nevím. Mužstvo se připravovalo na těžké jaro, ale někteří kluci v jeho úvodu nevypadali pohybově dobře. Postupně to z nich ale vyprchalo, předváděli slušný fotbal. Pohled na tabulku a bodový rozdíl na druhé místo je krásný.

Ovšem k hernímu projevu Viktorie mají experti výhrady. Tvrdí, že Plzeň hraje jinak než dřív. Sedí to?

Ne, že bych s tím úplně souhlasil. Nicméně, není to úplně fotbal jako za doby Pavla Horvátha. Myslím, že zrovna takový typ hráče mužstvu chybí.

Čili rychlejší myšlenka?

Ano, s Horvim to bylo rychlejší. I Pavel Vrba měl půlku práce, Horvi si to na hřišti dokázal ukočírovat. Myšlenku měl úžasně rychlou. Druhá věc je, že soupeři se na Plzeň dokážou líp připravit, má to rok od roku těžší. Hráči ale stále dokazují, že jsou hladoví po úspěchu. Ano, není to válec z minulých let, ovšem pokud se koukneme na tabulku, rozdíl v odstupu je patrný.

V lize jste dokráčeli na vrchol, ovšem v Evropské lize jste neoslnili. S ohledem na letní útok na Ligu mistrů, potřebuje Plzeň posílit?

Osobně cítím, že pokud se chceme prát o Ligu mistrů, o skupinu evropských pohárů, je třeba určitě posílit. A sice v ofenzívě. V obraně jsme udělali kus práce, ale Evropa mi ukázala, že v útočné fázi musíme přidat.

V čem nejvíc?

Když sleduji top týmy, mají v křídelních prostorech hráče, kteří jsou schopni v rychlosti obejít soupeře. Pokud jsou na krajích a vepředu hráči, kteří jen posouvají míče, je složité překonat obranu.

Tedy hlavním cílem je angažovat rychlé, dynamické hráče?

Ano, v ideálním případě s individuální technikou. Aby zvládali činnosti, o kterých jsem mluvil, provést.

Nosíte v hlavě nějaká jména?

S vedením se bavíme o složení kádru na příští sezónu, máme vytipované některé hráče. Konkrétní nebudu, je brzy. Věřím však, že se nám podaří někoho přivést, abychom zvedli konkurenci.

Připravujete se na odchod útočníka Michala Ďuriše?

I to je jedna z variant. Jsem rád, že sázka na něj na hrotu vyšla. Bojuje o nejlepšího střelce soutěže, prosadil se ve slovenském národním týmu. Sezóna je pro něj zajímavá. Pokud mu vyjde EURO, může si hodně pomoct. Pokud by na něj přišla zajímavá nabídka, Michal by asi odešel. Pokud se to stane, přijde náhrada.

Například Marek Bakoš, o jehož návratu z Liberce se delší čas spekuluje? Stejně tak se mluví o libereckém záložníkovi Janu Sýkorovi nebo o útočníkovi Jakubu Řezníčkovi.

Jsou to zajímaví hráči, ale nechci být ohledně pohybu v kádru konkrétní.

Připouštíte odchod Ďuriše, v dresu slovenské reprezentace se ale mistrovství Evropy zúčastní také Matúš Kozáčik a Patrik Hrošovský. Neobáváte se, že se na turnaji prodají?

Teď je brzy cokoli říkat, konkrétní výstupy budou možná nejdřív pár dnů po skončení ligy, v případě reprezentantů až během EURO, nebo spíš až po něm. Nemusí odejít nikdo, ale třeba odejdou dva, tři hráči. Teď je to však v rovině spekulací.

V kuloárech se probírá také váš případný odchod. Údajně po šampionátu ve Francii půjdete s trenérem Pavlem Vrbou do zahraničí. Co je na tom pravdy?

K tomu můžu říct jediné: není to na pořadu dne.

Reklama

Související témata: