Hlavní obsah

Po opileckém skandálu Pilný a Jech jako sudí skončili. Škoda, že nemáme trest smrti, litoval Pelta

Zdeněk PavlisSport.cz
Aktualizováno

Skončili okamžitě. Na minutu! Marek Pilný a Jiří Jech, kteří řídili středeční ligové utkání mezi Příbramí a Slavií v podnapilém stavu, což u Pilného ostatně potvrdila i dechová zkouška na alkohol, přišli o soudcovskou licenci a byli okamžitě vyřazeni z listiny rozhodčích pro profesionální soutěž. „Škoda, že nemáme paragraf na trest smrti, ale jen doživotí,“ zdály se i tak tresty vynesené komisí rozhodčích předsedovi fotbalové asociace Miroslavu Peltovi až příliš mírné. „Zažil jsem toho ve fotbale už hodně, ale něco takového nemá obdoby."

Šéf FAČR Miroslav Pelta ke kauze opilých rozhodčíchVideo: Zdeněk Pavlis, Sport.cz

 
Článek
Fotogalerie

Ten skelný, nepřítomný pohled už obletěl svět. Vrávorání, k uzoufání směšné poskakování a pády podnapilého sudího Pilného zrovna tak. A i na brankového rozhodčího Jecha, který během středečního ligového duelu v Příbrami fotbalovou ostudu v přímém televizním přenosu završil močením během střetnutí, samo sebou došlo.

To sluníčko prý Pilného tak zmohlo

Však to také při mimořádném zasedání komise rozhodčích schytali. Okamžitým koncem mezi sudími a odebráním licence profesionálního rozhodčího.

"Marek Pilný se hájil tím, že před zápasem na sobě žádné následky požití alkoholu nepozoroval. Teprve když vešel na hřiště a kráčel k lavičkám, podepsalo se prý na něm teplé počasí a pálící sluníčko," prozradil Pelta, co se dozvěděl o rozhodčím, který byl alkoholem nejvíc zdevastovaný.

"Delegáti zápasu, kteří přišli rozhodčí před utkáním pozdravit do kabiny a popřát jim, aby se jim zápas vydařil, ale žádné následky na Pilném a Jechovi nepozorovali. Nic nesignalizovalo, že by byli v nepoužitelném stavu," přidával dočasný šéf komise rozhodčích Miroslav Tulinger.

To všechno až na světle božím...

U Starků se slivovice nepodává

Opilecké etudy Pilného, jeho vrávorání, směšné poskakování za lajnovým sudím, pády na trávník. Bodyguard ho proto uklidil už v průběhu první půle mezi střídačky a o přestávce byl uklizen v útrobách příbramského stadionu, aby ostuda nemohla pokračovat. Stačilo, že ji brankový sudí Jech dovršil močením...

"U nás žádný alkohol nedostali. Klasické občerstvení, to ano, ale alkohol sudím nepodáváme. Při úklidu kabiny rozhodčích však v ní po zápase našla uklízečka vypitou lahev slivovice," potvrzoval i šéf příbramského klubu Jaroslav Starka, že za desetiletí na fotbalové scéně podobný skandál nepamatuje.

"A že jsem toho zažil," vyrazil i jemu opilecký úlet Pilného a Jecha dech.

„Naměřená hodnota výše alkoholu u rozhodčího Pilného byla skutečně zajímavá a byla adekvátní jeho pohybu na hřišti," neprozradil sice první muž českého fotbalu Pelta, kolik promile naměřili přivolaní policisté Pilnému, nicméně i podle náznaků muselo jít o numero hodně vysoké.

Provizorní šéf komise rozhodčích Tulinger se domnívá, že onu Starkou zmiňovanou lahev slivovice si museli rozhodčí dovézt do Příbrami sami.

Jech dechovou zkoušku odmítl

Kolik alkoholu požil brankový rozhodčí Jech, se už nikdo nikdy nedozví. „I u něho požadoval delegát zápasu dechovou zkoušku, ale on ji odmítl," prozradil Pelta.

Vynesený trest ale přijali bez výmluv, protestů a remcání oba sudí. Co jim také zbývalo, když je i přímý televizní přenos usvědčil?!

Sankcí ještě ale není konec, protože se jejich alkoholickým úletem bude zbývat i disciplinární komise.

„Tohle prostě nemá obdoby a překonalo to všechno, co jsem kdy ve fotbale zažil. Proto je chci oba hnát před disciplinární komisi pro znevážení jména českého fotbalu," potvrdil strahovský vládce Pelta, že je vytočený a nazlobený na nejvyšší mez.

„Jech se sice omluvil za újmu a škody, kterou fotbalu způsobil, ale následky jsou nedozírné. Jednáme s budoucími potenciálními sponzory, chystáme samostatnou ligu, popularizujeme fotbal, jak se dá, snažíme se do našich řad přitáhnout děti. A teď tohle. Nevysvětlitelné, neomluvitelné! Proto tvrdé tresty, proto sametová revoluce mezi rozhodčími, která v létě přijde. Jinak si důvěru veřejnosti nezískáme," slibuje Pelta, že tvrdě zakročí.

U zbývající čtveřice se alkohol neprokázal

A třeba i proti čtyřem zbývajícím rozhodčím, kteří v Příbrami účinkovali, ale u nichž dechová zkouška přítomnost alkoholu v těle neprokázala.

"I tak mají zatím pozastavenou činnost a musí se modlit, aby se v příští sezóně na listině rozhodčích objevili," poslal jim varování Pelta.

Paragraf umožňující vynést trest smrti sice jako fotbalový vládce po ruce nemá, ale tvrdě konat může.

Reklama

Související témata: