Hlavní obsah

Také jsem blbnul, o to tvrdší teď musím být, dožrali Peltu opilí rozhodčí Pilný s Jechem

Dožral se. A pořádně! I proto sestoupil strahovský vládce Miroslav Pelta z fotbalových výšin mezi rozhodcovský plebs, aby sám začal vymetat Augiášův chlév. Co mu také zbývalo, když jsou sudí tak bezostyšní, že si klidně troufnout dopotácet se v podnapilém stavu na hřiště, aby řídili ligový zápas. Marek Pilný s Jiřím Jechem mu ve středu v Příbrami předvedli, že na tuzemské scéně není nic nemožné. „To skončilo. Ti dva, kteří byli napití, už pro nás neexistují. A ti čtyři zbývající ať se modlí, aby se v příští sezóně dostali na listinu. Zatím mají do konce tohoto ročníku zastavenu činnost,“ pravil, když sám dohlédl, aby vynesené tresty byly dostatečně přísné.

Foto: Sport.cz s použitím ČTK a Právo

Článek
Fotogalerie

Pilný s Jechem byli v Příbrami pod obraz, ale proč to s nimi slízli i čtyři zbývající, kteří se alkoholu nedotkli? Proč hlavní rozhodčí Marek, asistenti Vlasjuk a Caletka a druhý brankový sudí Pechanec, když u nich dechová zkouška alkohol nezjistila?

Ti dva nebyli podnapilí, ale opilí. Ti čtyři zbývající tomu nebránili. Proto distanc do konce sezóny. Proto ať se modlí, aby se na nové listině rozhodčích objevili.

Takhle rázný býváte málokdy. To si Pilný s Jechem netroufli zahrát na vaše city? Neorodovali, nedovolávali se vaší velkorysosti?

Pravdou je, že jsem zvyklý řešit věci diplomaticky a s chladnou hlavou, ale tohle mě rozpálilo tak, že by se milosti nedovolali. Oni to ani nezkoušeli. Pilný na jednání komise rozhodčích vůbec nepřišel, Jechovi bylo dopředu jasné, že jakékoli pokusy o obhajobu by byly kontraproduktivní. Hned hlásil, že přijme jakýkoli trest a omlouval se za škodu, kterou fotbalu způsobil.

Za močení na hřišti v průběhu zápasu se omlouval také?

To už je zbytečné rozebírat. Skončil, takže na fotbale ho potkáte už jen jako diváka.

Přitom on jediný dechovou zkoušku odmítl, zatímco pět ostatních sudích se jí podrobilo. U Pilného bylo resumé dost hrůzné...

O naměřené hodnotě mluvit nebudu, ale zajímavá byla. Jeho pohyb tomu ostatně odpovídal.

A ti čtyři zbylí?

U nich byl výsledek dechové zkoušky, který provedla policie, skutečně negativní.

I tak je fotbal v maléru. A asi pořádném soudě podle toho, jak jste vytočený...

A neměl bych snad být? Vždyť jde o morální selhání, na které doplácí celý fotbal. Opovržení produktem, který vytváříme. Však jsem to také sudím řekl, když jsem mezi ně přišel. A také jim připomněl, že za odsoudcovaný zápas bere hlavní rozhodčí pětadvacet tisíc. Málokdo v téhle zemi za devadesát minut tolik vydělá, to by si měli také uvědomit. Proto jsem také tvrdě zakročil.

Proč jste nezakročil už před zápasem, když jste dostal informaci, v jakém stavu ti dva jsou?

Měl jsem ji, to nepopírám. Ale copak je povinností předsedy svazu někoho zastavovat? Zasahovat proti rozhodčím, kteří jsou opilí? Jen jsem si v nadsázce pomyslel, jaká škoda, že nemáme paragraf na trest smrti, ale jen na doživotí. Nehoráznost jít v takovém stavu soudcovat ligové utkání. Zvláště, když jde o utkání, v němž se hrálo o evropské poháry a záchranu.

Možná kdyby měli kolegové Pilného a Jecha po ruce alkoholtester, mohlo se ostudě předejít. Anebo kdyby ho měli delegáti.

Budou ho mít. Chci, aby došlo k úpravě řádů a delegáti alkoholtester měli. A aby měli i právo vyžadovat v případě podezření dechovou zkoušku.

Chcete tím naznačit, že je vlastně pravidlem, že si před utkáním přihnou, anebo alespoň ťuknou?

To snad ne, nemyslím, že by něco podobného bylo pravidlem. A už vůbec si neumím představit, že by rozhodčí šli na hřiště pod vlivem alkoholu. Jestliže si dají jedno malé pivo na žízeň, jejich věc, jenže ti dva byli přímo opilí.

A nejenže uřízli ostudu sobě, oni ji způsobili celému fotbalu. O škodách, které teď bude fotbal žehlit, ani nemluvě.

Raději teď ani nedomýšlím... Jednáme s potencionálními partnery, rokujeme se sponzorem, jehož jméno samostatná liga ponese, makáme 365 dnů v roce od rána do večera a teď tohle. Opilství a další sporné věci, které se mi u rozhodčích nelíbí. Proto slibuji, že v létě dojde mezi nimi k sametové revoluci. Nejde to jinak, protože podobným způsobem nelze fotbal dál degradovat. Nemůžeme připustit, aby se nás politická garnitura štítila, když jsme konečně získali její podporu. Vím, sám jsem v minulosti také zblbnul, o to víc se teď musím snažit národ přesvědčit a získat fotbalu jeho důvěru zpátky. Kdo selhal nebo se dopustil omylů, půjde prostě z kola ven, o to se postarám. Jinak to nejde.

Reklama