Hlavní obsah

Kováč končí kariéru vyrovnaný a s úsměvem: Mám být na co hrdý

Praha

Květen 2016 je nejen měsícem, kdy figuruje na umělecké fotce v klubovém kalendáři. Především se jedná o datum, kdy fotbalový internacionál Radoslav Kováč (36) ukončil bohatou kariéru. S kapitánskou páskou Sparty na rukávu a v povedeném duelu s Jihlavou (5:0). „Žádné slzy dojetí. Byl jsem na konec připravený, nastoupil jsem s čistou hlavou. A chtěl jsem to mít za sebou,“ líčí zkušený obránce.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Radoslav Kováč se loučí s fanoušky Sparty po utkání 30. kola Synot ligy s Jihlavou.

Článek
Fotogalerie

Vytouženého titulu na rozloučenou se nedočkal. Jinak se mu ale loučení povedlo. Sparta v posledním utkání sezóny porazila Jihlavu 5:0. A přestože kanonýr Lafata pěti vstřelenými góly vytvořil rekord české ligy a obhájil korunu krále střelců, diváci v závěru skandovali především Kováčovo jméno. Populární Kovi nahrál na druhý gól a byl dost blízko, aby aspoň jeden při rozlučce také sám vstřelil.

„Vyhrálo se a jsem rád hlavně za Lafiho. Bylo to od něj fantastické překvapení," říká spokojeně Radoslav Kováč. Končí s bilancí 234 zápasů a 7 gólů v domácí lize a 30 startů a 2 vstřelených branek v reprezentaci.

Má kamarády po celé Evropě

Během bohaté kariéry působil také v Olomouci, Spartaku Moskva, West Hamu, Basileji a Liberci. „Měl jsem dobrou kariéru a proběhlo mi hlavou, jak to všechno začalo a jak rychle skončilo," usmívá se.

„Myslím, že mám být na co hrdý. Nějaké řeči jsem se naučil a mám kamarády po celé Evropě. To jsou zkušenosti k nezaplacení," cení si obránce, který na Letnou poprvé přišel v roce 2003 z Olomouce a před dvěma lety se tam vrátil po působení v Liberci.

„Nejradši budu vzpomínat na první zápas za Olomouc, přestup do Sparty, kde jsme hráli Ligu mistrů, a doufám, že v ne moc dalekém horizontu ji sem zase vrátíme. Ale nechci to zakřiknout."

Rád vzpomíná i na zahraniční štace. „Nejvíc asi na Rusko, zážitek byla i Anglie a nejméně povedené naopak Švýcarsko. A samozřejmě rok a půl v Liberci.

Největší zápas proti Itálii

Pokud jde o největší úspěchy, má Kováč jasno. „Zápasy Ligy mistrů se Spartou, Moskvou a Basilejí. Titul mistrů Evropy s jedenadvacítkou a pak také utkání na mistrovství světa 2006 s Itálií. To byl můj největší zápas."

Ve Spartě bude dál pokračovat. Již v zimě se s majitelem klubu Danielem Křetínským domluvil, že z hráčské role plynule přejde do funkce u prvního týmu. Měl by mít na starosti především obránce.

„Všechno se včas dozvíte, první mou novou roli musí oznámit Sparta," avizuje Kováč.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NHL

Calgary - San Jose 5:1

Premiérový gól v NHL a navrch bitka. Český útočník zažil v zámoří velký večer
NačítámNačíst další články