Hlavní obsah

Blamáž v Edenu bude fotbalisty Plzně stát milióny. Pokuta se rovná prémiím za titul

Totálně odfláknutý poslední zápas sezóny v pražském Edenu a pětibrankový debakl v duelu se Slavií přijde fotbalisty mistrovské Plzně draho. Prémie za obhajobu primátu totiž nedostanou, neboť klubové vedení jim po vršovické ostudě vyměřilo pokutu, která se rovná právě výši slíbených odměn. „Hráčům jsem to oznámil hned po zápase v kabině,“ potvrdil na klubových stránkách Viktorie generální manažer Viktorie Adolf Šádek.

Foto: Pavel Němeček, ČTK

Plzeňské oslavy titulu se podepsaly pod blamáží na Slavii. Teď to hráči pocítí finančně...

Článek

Blamáž je slabé slovo. Ostuda také. To, co předvedli plzeňští „fotbaloví Einsteinové" v pražském Edenu při loučení s mistrovskou sezónou, překonalo všechno.

Těžko se najde ve fotbalovém světě šampión, který by zakončil sezónu debaklem 0:5. Žádný div, že se vedení plzeňského klubu rozpálilo.

„Hráčům jsem ihned v kabině sdělil, že jim bude udělena pokuta rovnající se již vyplacené týmové prémii za zisk titulu. V součtu tak tým přijde o několik miliónů korun," nedělal tajnosti s vyneseným trestem Šádek.

A klidně se může stát, že přijdou sankce další.

„Závěrem sezóny se bude v nejbližších dnech zabývat nejvyšší vedení klubu v čele s majitelem, aby projednalo možné další kroky," oznámil generální manažer Viktorie, protože tři prohry v řadě - s Mladou Boleslaví, doma s Jabloncem a  nakonec na Slavii - zanechaly na celé sezóně hořkou pachuť,.

„Po návratu hráčů do přípravy budou následovat individuální pohovory, jak chtějí prezentovat a hájit jméno Viktorie Plzeň. Pokud někdo z nich necítí odpovědnost vůči jménu klubu, jeho pozici na fotbalové mapě Česka a především pak vůči skvělým fanouškům, nemá v kádru Viktorie Plzeň co dělat," potvrdil Šádek, že vršovická ostuda může mít další následky, které hráči pocítí.

„Nechci snižovat výjimečnou sezónu, o kterou se především hráči zasloužili. Jejich výkony do 27. kola byly skvělé stejně jako šestnácti zápasová vítězná série. O to více se však nechci smířit s tím, jak jsme v závěru ročníku tento triumf pošlapali a zanechali na jinak krásné sezóně velmi hořkou pachuť."

Šádkovi, stejně jako celému vedení Viktorie je jasné, že na sobotní ostudu měl vliv středeční duel s Jabloncem i následné oslavy spojené s předáváním mistrovského poháru na plzeňském náměstí Republiky.

„Je otázkou, zda do budoucna neplánovat jakékoliv oficiální akce v jiných termínech a s jiným scénářem. Hráči jsou ale profesionálové a nutnost přípravy na sobotní zápas jsme jim znovu a znovu opakovali," připomíná Šádek naprosto nedůstojný výkon, který staronový mistr v Edenu předvedl a jenž vygradoval pětigólovým debaklem.

„Problém očividně nebyl ve fyzické kondici, ale v naprosté absenci bojovnosti, motivace nebo touhy poprat se o výsledek. Právě na to přitom apeloval trenér, a i já osobně jsem proti svým zvyklostem šel před výkopem do kabiny a zdůrazňoval hráčům důležitost duelu směrem k vyznění sezóny i spokojenosti našich fanoušků. To, jak si hráči tyto výzvy přebrali, pak bylo vidět na hřišti. Je třeba se omluvit všem příznivců Plzně, především pak těm, kteří tento zápas museli vidět na vlastní oči přímo v hledišti," kál se Šádek za hráče a především blamáž, o kterou se postarali.

Reklama

Související témata: