Hlavní obsah

Za vítězství na Julisce ho v Chebu povýšili. Teď Šilhavý v Dukle šarži nedostane, ale do Evropy s ní chce

Praha

Na pražskou Julisku má jednu náramně příjemnou vzpomínku, jako trenér by na ni chtěl Jaroslav Šilhavý navázat. Povýšení z hodnosti poručíka a propůjčení vyšší šarže se v případě úspěchu sice nedočká, neboť Dukla už není armádním klubem jako v dobách Šilhavého hráčské kariéry, ale i tak by ji rád dovedl po dlouhých letech absence zase na evropskou pohárovou scénu. „V Jablonci se mi to povedlo hned první rok,“ připomínal po podpisu smlouvy s Duklou poslední štaci, na které musel před koncem loňského roku předčasně skončit.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Trenér Jaroslav Šilhavý má na Julisku příjemné vzpomínky.

Článek

Bývala to ve federální lize hodně vypjatá klání, když na sebe narazila Dukla pražská s banskobystrickou. Anebo když se vojákům z Julisky postavila Rudá hvězda Cheb reprezentující resort ministerstva vnitra. Hlavně generálové a ministři takovéto zápasy nesmírně prožívali.

Ministr Obzina z něho udělal poručíka

„My v Chebu bývali při rozdělování branců až třetím klubem v řadě, neboť právo volby měly nejprve obě Dukly. Ta pražská jako první. Přesto jsme ji tady na Julisce v jednom zápase 2:0 před zraky obou ministrů porazili, i když byla velkým favoritem," vracel se Jaroslav Šilhavý při návratu na Julisku o třicet let zpátky.

„Ministr obrany Dzúr byl tehdy na tribuně vytočený až hrůza, zato ten náš vnitrácký Obzina jen zářil. Po zápase jsme seděli u večeře a dostali od něho v obálce nejen finanční prémii, ale dočkali jsme se i povýšení o jednu šarži. I proto jsem odcházel v devadesátém roce z Chebu po deseti odehraných sezónách s propůjčenou hodností poručíka."

Po čtvrtstoletí se Šilhavý vrací na Julisku jako trenér. Samozřejmě s touhou i jako kouč tady vyhrávat a slavit úspěchy, na které teď pobaveně vzpomíná.

„Jablonec jsme přivedli hned prvním rokem do pohárové Evropy, proč bychom neměli totéž dokázat s Duklou? V posledních sezónách hraje dobrý a hlavně pohledný fotbal, jen zúročení scházelo. Zkusíme se to," ujišťoval, jen co podepsal smlouvu uzavíranou na tři roky s dodatkem mluvícím o roční opci.

Uvidíme za rok, usmíval se dohadům

Problém by ovšem nastal s tím, že by Dukla neměla evropské pohárové zápasy kde hrát. Stadion na Julisce totiž předpisům UEFA nevyhovuje.

„Kvalifikaci bychom tady hrát mohli, ale pravdou je, že třeba pro zápasy základní skupiny Evropské ligy by Juliska z hlediska bezpečnosti nevyhovovala," přiznával výkonný ředitel Dukly Michal Šrámek.

„Ale v tu chvíli by šlo o příjemné starosti, s nimiž bychom si poradili," blaženě se zasnil předseda představenstva Bohumil Paukner.

„Takže uvidíme, zda se za rok budeme na toto téma bavit," smál se Šilhavý, který po zimním vyhazovu z Jablonce zůstal bez práce jen půl roku.

„Uteklo to strašně rychle. Dal jsem do pořádku věci, na které nebyl před tím čas, věnoval se vnoučatům, chodil na fotbal, učil se angličtinu, odmítal nabídky, které přišly," prozrazoval.

Ta z Julisky ho ovšem oslovila. „Hlavně korektní práce, která se v Dukle dělá, stejně jako filozofie založená na výchově mládeže a vlastních odchovanců. Však jim budu dávat šanci, takže se na ligové scéně objeví," ujistil Šilhavý hned po inauguraci.

Ani malé návštěvy, které na Julisce zaznamenávají, ho přitom neiritují. Možná i proto, že z předchozího angažmá v Jablonci je na prázdné ochozy už navyklý.

„Ale když jsme hráli kvalifikaci o Evropskou ligu s Kodaní nebo Ajaxem, bylo na Střelnici plno. Takže cesta do pohárové Evropy by měla i návštěvnost na Julisce zvednout. O derby s pražskými rivaly Spartou, Slavií a Bohemkou nemluvě," domnívá se nový trenér Dukly Jaroslav Šilhavý,

Reklama

  Jablonec - Zlín zítra 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Jablonec vs. Zlín
Jablonec vs. Zlín
Jablonec
Zlín
  Karviná - Bohemians zítra 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Karviná vs. Bohemians
Karviná vs. Bohemians
Karviná
Bohemians
  Sparta - Ostrava zítra 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Sparta vs. Ostrava
Sparta vs. Ostrava
Sparta
Ostrava