Hlavní obsah

Selhání, uznal Pelta po fotografii se "starými známými". A prozradil, že opustí Jablonec

Praha
Aktualizováno

Byl to úlet, to už teď ví. „Jasně že šlo o selhání, uznávám, že to byla chyba,“ připustil ex post první muž českého fotbalu a majitel Jablonce v jedné osobě Miroslav Pelta, že před sobotním ligovým duelem svého klubu s Příbramí se neměl vydávat na trávník Střelnice. Natož si pak potřásat rukou a vesele konverzovat s Ivanem Horníkem po boku s hostujícím bossem Jaroslavem Starkou a jeho pravou rukou Romanem Rogozem. I proto, že na ně byly namířeny objektivy fotoaparátů a spouště cvakaly ostošest, neboť v inkriminovaném zápase šlo o moc. Minimálně o bod, který Příbram potřebovala k ligové záchraně.

Foto: Profimedia.cz

Předseda FAČR Miroslav Pelta (druhý zprava) se sportovním ředitelem Jabloncem Ivanem Horníkem (vpravo), s šéfem Příbrami Jaroslavem Starkou (druhý zleva) a generálním ředitelem středočeského klubu Petrem Větrovským (vlevo)

Článek

Teď už ví, že jen s obhajobou o čistém svědomí těžko uspěje a fotbalovou veřejnost přesvědčí. Zvláště poté, co byl zvěčněn ve vskutku vybrané společnosti. Zejména poté, co tři dny před tím došlo právě v Příbrami k excesu s opilými rozhodčími, které chce navždy vyobcovat z řad fotbalu.

„Měl bych se chovat jako předseda svazu a dávat si pozor, kdy a s kým se setkávám, protože každý ví, že u mě dochází ke střetu zájmů," připustil Pelta pár dnů poté, co byl zvěčněn ve společnost Starky, Rogoze a svého jabloneckého sportovního ředitele Horníka.

„V tu chvíli jsem se opravdu nechoval jako předseda svazu, ale jako majitel klubu, který prostě šel pozdravit soupeře. Moje selhání, moje chyba, které bych se měl v budoucnu vyvarovat. Prostě jsem si neuvědomil, že zastávám tak významnou funkci. A veřejnou k tomu," kál se Pelta.

Horník se ničeho špatného nedopouští

I kritika, která se na něho za zmíněný počin snesla, ho přiměla k tomu, aby znovu přemýšlel, co dál s jeho Jabloncem.

Jde o jeho dítě. Srdeční záležitost, lásku na celý život, to nepopírá. Už jednou uvažoval o tom, že se stáhne do pozadí a majoritní podíl v klubu, stejně jako své funkce přenechá partnerovi, kterého na Střelnici přivede.

Nepřivedl, zato Ivanovi Horníkovi, proslulému hlavnímu protagonistovi obrovské korupční kauzy cloumajícím českým fotbalem před tuctem let, svěřil ředitelské pravomoci.

„Jsem vlastníkem klubu, a proto já rozhoduji, koho do jaké funkce jmenuji. Ivan si trest odseděl a já mu dal druhou šanci. Stojím si za tím, že u nás se ničeho nemorálního a neetického, natož pak nezákonného nedopouští, čímž zároveň vzkazuji všem, že k ovlivnění výsledku utkání Jablonce s Příbrami nedošlo," stojí si Pelta dál za svým krokem.

Svědomí má Pelta čisté

„Vím, z fotografie mohl vzniknout dojem, jako bychom něco domlouvali, ale mé svědomí je čisté. S Jabloncem jsem vždy chtěl a chci vyhrát, ať šlo o zápas s kýmkoli, takže jsem celý špatný ze spekulací, že bych se měl snad stát součástí dohody o manipulaci s výsledkem," přiměl Peltu sobotní exces znovu uvažovat o tom, co dál s Jabloncem.

„V klubovém představenstvu dojde ke změnám. Jablonec bude mít nového předsedu představenstva a prezidenta klubu, který po určité aklimatizace převezeme můj majoritní podíl," prozradil kroky, které i vzhledem k pracovnímu vytížení chystá.

„Nebudu lhát, že mně Jablonec u srdce nezůstane, takže se o něj budu samozřejmě dál starat. Ale už jen v orgánech společnosti, protože výkonnou moc předám jiným," naznačil, k čemu ho sobotní fotografie rovněž přiměla.

Reklama

Související témata: