Hlavní obsah

Trenér Levý málem skončil ve Slavii. Laso mu znovu hodilo až Slovácko

Čestmír FolkSport.czPrávo

Po deseti letech se vrací do Uherského Hradiště. Trenér Stanislav Levý přebírá po Svatopluku Habancovi fotbalisty Slovácka, kteří v uplynulém prvoligovém ročníku obsadili osmou příčku. Ve staronovém působišti podepsal dvouroční smlouvu.

Foto: Dalibor Glück, ČTK

Staronový trenér Slovácka Stanislav Levý.

Článek

S jakými pocity jste po tak dlouhé době na hradišťský stadión vstoupil?

Jsem o deset let starší a zkušenější (úsměv). Naprostou většinu toho času jsem strávil v zahraničí. Když mě teď oslovilo Slovácko, dlouho jsem se nerozhodoval. Jednání byla rychlá a korektní, těší mě, že mi vedení klubu důvěřuje. Jsem rád, že jsem zpátky.

Změnilo se něco v Hradišti?

Stačil jsem zaznamenat, že město i stadión jsou hezčí a modernější. V jeho útrobách jsem našel spoustu známých tváří. Hráčský kádr se ovšem zcela proměnil. Z tehdejšího mužstva je zde už pouze Honza Palinek, který bude teď mým asistentem. Z mého někdejšího angažmá v Plzni ovšem znám dobře brankáře Daňka a Tomáše Radu.

Útočník Došek ukončil kariéru a Valenta přestoupil do Mladé Boleslavi. Nemáte obavy z oslabení týmu?

Mě těší, že pokračují brankář Heča či středopolaři Rada se Šumulikoskim. Osa mužstva zůstává. Přijít o útočníka, který vám garantuje kolem deseti gólů za sezónu, je sice nepříjemné, avšak šikovný Koné má podle mého názoru předpoklady Doška na hrotu nahradit.

Přesto asi budete chtít celek doplnit.

To ano. Jsou dvě možnosti. Buď přijdou výhradně talentovaní odchovanci, anebo získáme jednoho až dva borce odjinud. I o tom se s vedením bavíme. Museli by to být ovšem fotbalisté použitelní okamžitě do základní sestavy. Několik takových v hlavě mám.

Setkal jste se s vaším předchůdcem Habancem?

Nikoli. Potkala mě bohužel hodně nepříjemná událost v rodině a do pátku mám i jiné než fotbalové starosti. Od funkcionářů Slovácka jsem ale dostal informací o mužstvu dost, žádný rozhovor s ním tudíž ani neplánuju.

Jste připravený na to, že když se týmu nebude dařit, budou fanoušci Slovácka skandovat Habancovo jméno?

Chystám se pracovat na Slovácku natolik kvalitně, aby k tomu neměli důvod. Dám do toho maximum úsilí a energie. Jsem při svých trenérských angažmá zvyklý zabývat se fotbalem téměř dvacet čtyři hodin denně.

Jaké budete mít se Slováckem ambice?

Aby se fotbal, který budeme předvádět, líbil divákům. Ti musí mít pokaždé pocit, že mužstvo udělalo pro vítězství maximum. To je z mého pohledu nejdůležitější. Prohrát se sice může, ale všichni musíme být přesvědčeni, že jsme odvedli tu nejkvalitnější práci. Takové je moje krédo.

Kdy se mužstva ujmete?

Letní přípravu zahájíme 16. června. Budeme na ni mít tentokrát šest týdnů, což by mělo být dostačující. Na ligu budeme dobře připraveni.

Neleží vám ještě v hlavě nucený odchod z Hradiště na konci vašeho prvního angažmá, byť mužstvo za sebou mělo povedené jaro?

To bylo za jiného vedení klubu a je to už dávno. Do minulosti moc nehledím. Připouštím ovšem, že bych tehdy ve Slovácku pokračoval rád.

Byl jste někdy v posledních letech blízko působení v některém jiném klubu české ligy?

Ve Slavii. Tam jsem byl dohodnutý na podmínkách a zbývalo už jen podepsat kontrakt. Pro mě z neznámých důvodů místo mě nakonec vzali Frantu Straku.

Reklama

Související témata: