Hlavní obsah

Věřím, že mužstvo bude šlapat, říká nový teplický trenér Šmejkal

Teplice

Svoje premiérové angažmá v roli hlavního kouče v první fotbalové lize má před sebou Daniel Šmejkal. V úterý už vedl úvodní trénink FK Teplice, na jehož lavičce po uplynulé nepovedené sezóně nahradil odvolaného Davida Vavrušku. „Věřím, že mužstvo bude šlapat,“ říká Šmejkal v rozhovoru pro Sport.cz směrem k nejbližší budoucnosti.

Foto: Libor Zavoral, ČTK

Nový trenér Teplic Daniel Šmejkal (uprostřed) se svými asistenty Jakubem Pekařem (vlevo) a Radimem Nečasem.

Článek

Co předcházelo vašemu příchodu do Teplic?

Až skoro do konce května jsem trénoval Sokolov, hráli jsme ještě svoji druholigovou soutěž. Teprve pak jsem byl oslovený teplickým klubem. A nabídku jsem přijal. Těším se na novou sezónu a věřím, že se nám bude dařit.

Můžete porovnat obě soutěže?

V Sokolově jsem poznal, že druhá liga není úplně špatná. I v ní jsou tlaky ze strany vedení klubů. První liga je samozřejmě víc na očích a pod drobnohledem médií, veřejnosti. Nechci ale předbíhat v úvahách, jak se s tím sám jako trenér a celkově jako tým popereme.

Jste před svým debutem v nové pozici u prvoligového týmu nervózní?

Doufám, že ne. S trénováním jsem začínal u mládeže, téhle práci se věnuji už šestnáct let. Vyzkoušel jsem si i asistentskou roli v první lize a poslední dvě sezóny jsem působil ve druhé lize. Proto přechod ze Sokolova do Teplic beru jako posun v kariéře. Myslím, že to byl přirozený vývoj.

Koho má Šmejkal k dispozici
Kouč, který nahradil Davida Vavrušku, se na počátku přípravy musel obejít bez Zuraba Ciskaridzeho, Davora Kukece, Nivalda a Chukwudiho Chukwumy, kteří se k týmu připojí později.
Kádr naopak doplnila trojice hráčů z juniorky Marek Strada, Michal Bílek a Daniel Richter, z hostování se vrátili Otto Urma a Patrik Dressler. Do konce června se bude týmem také připravovat Ivo Táborský, kterému skončila smlouva a hledá si nové angažmá.
Teplice, jež v minulé sezóně skončily na dvanáctém místě tři body nad sestupovým pásmem, zahájí přípravu soustředěním v Modré. Následuje turnaj v Benátkách nad Jizerou, zápasy s Varnsdorfem, Duklou a Bohemians 1905. Pak tým zamíří na soustředění v Břízkách a po utkání s Chotěbuzí nastoupí v generálce na ligu proti Sokolovu.

Vedení teplického klubu prý od vás očekává, že také stmelíte kabinu. Jak se k tomu stavíte?

Tak to nevím, jestli tam možná byly problémy. Hlavně věřím tomu, že kluci mají rádi fotbal a už v něm něco zažili. Nejsem zastáncem velkých vyjádření. Především si přeji, aby nás všechny fotbal bavil a potěšili jsme i fanoušky.

Po víkendovém odvolání teplického sportovního ředitele Jana Skýpaly byste měl převzít i část manažerských pravomocí. Není to příliš velké sousto?

Hned po prvním tréninku jsem měl jednání s ředitelem klubu Petrem Hynkem, kde jsme řešili už konkrétní věci spojené se sportovním úsekem. Máme určité záměry v hlavě, i co se týče posil.

Co váš trenérský rukopis a jaké máte představy o herním projevu?

Věřím ve svůj styl, který by měl být zajímavý. Do Teplic přišla v zimě a vlastně i za celý minulý ročník spousta nových hráčů. Mužstvo si musí ještě více sednout a vykrystalizovat. Chceme se rozvíjet a mít výsledky k tomu kromě herní kvality potřebujeme i štěstí. Rádi bychom praktikovali komplexní fotbal s vyváženou obrannou i útočnou fází.

Přivedl jste si i nového asistenta a kondičního trenéra.

Jsem moc rád, že je tady se mnou asistent Radim Nečas. Přímo na hřišti jsme se v jednom týmu nepotkali, ale jsme stejná hráčská a teď i trenérská generace. Společně jsme studovali profilicenci a rozumíme si i po lidské stránce. Kompetence si rozdělíme i s dalšími kolegy. Nový kondiční trenér Teplic Antonín Čepek pracoval u mládeže ve Slavii, odkud se známe. Pak byl i v pražské Dukle.

S čím tedy jdou Teplice do letní přípravy?

Jak jsem naznačil, chci si podrobně zmapovat kádr. Máme na to relativně dostatek času, šest a půl týdne.

Reklama

Související témata: