Hlavní obsah

Snad se mužstvo poučí, doufá Jiráček po příchodu do Jablonce

Josef PešoutSport.cz

Zkušený fotbalový záložník Petr Jiráček vstřebává první dojmy ze svého působení v Jablonci, kam přišel na roční hostování z pražské Sparty. „Jablonecký klub měl vždycky ambice, a to byl také důvod při mém rozhodování o zdejším angažmá. Chci týmu pomoci,“ svěřil se Jiráček v rozhovoru pro Sport.cz.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Záložník Petr Jiráček.

Článek

Znal jste některé nynější jablonecké hráče už z dřívější doby?

Přivítal jsem, že je tady Tomáš Hübschman. Hráli jsme spolu za reprezentaci. Je kapitánem, jedním z nejlepších hráčů v lize, a mohu se na něj spolehnout a s čímkoli na něj obrátit. Ze Sparty znám Matěje Hybše. A Tomáše Wágnera už z období, kdy jsem působil v Plzni a on nastupoval za Příbram. S ostatními jsme se dosud osobně neznali, ale to se už změnilo a nebude v ničem problém (úsměv).

Jablonec je po Plzni a Spartě vaší třetí tuzemskou prvoligovou štací. Jak to berete?

Co jsem slyšel, tak v Jablonci chtěli hrát v lize pokaždé nahoře a nikdy to nebylo ve stylu: hlavně ať se zachráníme. Věřím, že jsou tady ambice pořád a budeme se snažit o jejich naplnění.

Zaznamenal jste v kabině nebo v okolí klubu náznaky smutku z toho, že jablonecký tým v květnu nezvládl finále domácího fotbalového poháru a nepostoupil do Evropy?

Jistě kluky mrzí, že neudělali pohár. Bylo to blízko. A nakonec panovalo zklamání. Kdyby ne, bylo by něco asi špatně. Ale každá zkušenost je svým způsobem dobrá. Snad mužstvo nabralo poznatky a ponaučení, které se pokusíme přenést do nové sezóny. Těžko předjímat, jak se bude vyvíjet.

Zřejmě nebude Jablonec patřit k hlavním ligovým favoritům. Jak se k tomu stavíte?

V lize jsou nejambicióznější Plzeň a Sparta, teď do toho vstupuje Slavia. Moc dobře vím, jaké jsou tlaky. A zabudování nových hráčů není jednoduché. Myslím, že pro Jablonec může být příznivější, když budeme trošku v ústraní a držet se při zemi. Je lepší dávat si postupné ambice, než aby každý od nás očekával, že skončíme druzí, třetí nebo čtvrtí.

Do Jablonce jste zamířil v době, kdy jeho dosavadní klíčový záložník Ján Greguš přestoupil do FC Kodaň.

Zpočátku jsem ani nevěděl, že tento hráč odešel. Ve fotbale to jde ale rychle. Nepřišel jsem však jako jeho náhrada. Hlavně chci udělat maximum, abych mužstvu pomohl. Myslím, že nemáme individuality, ale spíš se hodláme prezentovat týmově. A když se postaráme o nějaké překvapení, někdo vynikne a dá pár gólů, bude to pro nás jen dobře. Momentálně se zaměřujeme na přípravu.

Už jste se v Jablonci adaptoval?

Předpokládám, že tady budu trávit hodně času a najdu si podnájem. Ale rád bych se také podíval do Prahy.

Jak se cítíte po zdravotní stránce?

Při zápase s Bohemians Praha 1905 mě trošku pobolíval sval, tak jsme se dohodli, že to necháme a počkám dva tři dny. Není nutné se v přípravě zavařit, abych se pak dával dohromady delší dobu. Formu bychom měli pilovat od 6. července na soustředění v Rakousku.

Reklama

Související témata: