Hlavní obsah

Pelta potvrdil: Komisi rozhodčích povede Polák Listkiewicz

Nový šéfem komise rozhodčích se definitivně stal Michal Listkiewicz. Výkonný výbor Fotbalové asociace ČR jmenoval 63letého Poláka do funkce. Listkiewicz má za úkol předložit návrh nových členů komise, která byla odvolána. Zároveň musí připravit listinu rozhodčích pro první a druhou ligu.

Foto: David Taneček, ČTK

Předseda FAČR Miroslav Pelta.

Článek

„Stáli jsme před těžkým úkolem nahradit dlouholetou předsedkyni Dášu Damkovou, která je v komisi UEFA. Chtěl jsem přivést někoho, kdo má mezinárodní renomé. Bojujeme o vyšší důvěru fotbalu, věřím, že jmenování Listkiewicze k tomu přispěje," uvedl šéf FAČR Miroslav Pelta.

Listkiewicz už Výkonnému výboru představil svoje vize. „Má představu, že by chtěl každý týden vyhodnocovat odehrané kolo a zveřejnovat, kdo ze sudích pochybil, a jaké jsou tresty," řekl Pelta s tím, že Listkiewicz má nyní za úkol předložit návrh na složení komise, se kterou chce spolupracovat. Zatímco tento krok mu Výkonný výbor musí posvětit, novou listinu rozhodčích vezme pouze na vědomí.

Komisi rozhodčích v závěru uplynulé sezóny vedl Miroslav Tulinger, který nahradil Dagmar Damkovou. Ta v průběhu jara rezignovala kvůli pracovnímu vytížení v organizacích UEFA a FIFA.

Kdo je Michal Listkiewicz
Bývalý mezinárodní sudí, jeho vrcholem bylo finále MS 1990, v němž zastával pozici pomezního arbitra. Zúčastnil se také světového šampionátu o čtyři roky později, nebo ME 1988. Dlouhé roky působil ve strukturách polského svazu, nejprve jako mluvčí, poté v roli generálního sekretáře, místopředsedy, nakonec polskou asociaci 9 let vedl. V současné době je členem komise rozhodčích FIFA.

Reklama

Související témata: