Hlavní obsah

Pánové, máte padáka. Paták, Lerch či Kocourek vypadli z listiny rozhodčích

Aktualizováno

Rychle se dali do díla. V pondělí schválil výkonný výbor novou komisi rozhodčích FAČR a tým vedený Polákem Michalem Listkiewiczem hned v úterý pozval 70 vybraných sudích do Rožnova pod Radhoštěm na seminář, po němž bude vzápětí sestavena listina pro profesionální soutěže. Již nyní je však jasné, že na ní nebudou Tomáš Kocourek, Ondřej Lerch či Michal Paták.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Rozhodčí Michal Paták během zápasu mezi Libercem a Spartou.

Článek

Pod polskou taktovkou má přijít obroda rozhodcovského sboru. Některá známá jména už u toho nebudou. Pět rozhodčích, kteří v minulé sezóně figurovali na listině pro profesionální soutěže, se semináře v Rožnově pod Radhoštěm nezúčastní. Jde o Roberta Hájka, Davida Hocka, Tomáše Kocourka, Ondřeje Lercha a Michala Patáka.

„Tito rozhodčí, kterým komise děkuje za jejich působení v profesionálních soutěžích a přeje hodně osobních a profesních úspěchů, na seminář nebyli pozváni a budou k dispozici regionálním komisím," avizuje Petr Mlsna, místopředseda nové komise.

Diplomaticky řečeno. Liga tak přichází o vyhlášeného "řezníka" Patáka, jehož kariéra byla velmi kontroverzní. Další dvě známé tváře zaplatí především za své jarní hrubky. Lerch v utkání Olomouc - Plzeň (0:1) omylem vyloučil nesprávného hráče, což u disciplinárky zapíral. Kocourek pak v duelu Dukla - Sparta (1:2) nařídil v samém závěru skandální penaltu pro Letenské.

Na listině může být 70 jmen

„Naopak jsme pozvali osmnáct nových rozhodčích, u kterých jsme vycházeli také z doporučení Řídících komisí pro Čechy a Moravu. Také oni již absolvovali fyzické a teoretické prověrky během jarní části sezóny pod bývalou komisí rozhodčích. Nyní v Rožnově absolvují další testy a uvidíme, jak si povedou. Pokud výkonnost prokážou, na listinu zařazeni budou," poukazuje Mlsna.

Seminář začne ve středu a skončí v pátek. „Pokud všichni rozhodčí v Rožnově splní fyzické a teoretické testy, pak bude na listinu zařazeno 70 rozhodčích. V pátek každopádně oznámíme jmenovité složení listin rozhodčích pro domácí profesionální soutěže," říká Mlsna.

Komise podle něj při výběru rozhodčích na seminář vycházela především z toho, jakou výkonnost jednotliví arbitři prokazovali v minulých sezónách. „Ano, to bylo naše jediné kritérium. Důkladně jsme monitorovali nejdiskutovanější a nejproblémovější záležitosti. Rozhodčí, kteří dlouhodobě vykazovali chybovost, nebo dokonce zásadním způsobem ovlivnili průběh utkání, nemají důvěru komise," zdůrazňuje Mlsna.

V Rožnově pod Radhoštěm od pátku do neděle absolvují seminář také delegáti pro domácí profesionální soutěže.

Reklama