Hlavní obsah

Karviná prožívá fotbalový boom. Lidé vykoupili téměř půlku kapacity nového stadiónu

Karviná

Už jen posledních pár dní zbývá do zahájení nového ročníku nejvyšší fotbalové soutěže, na jejíž mapě se po 18 letech objeví Karviná. Stadión za více jak 200 miliónů korun pro necelých pět tisíc sedících diváků je hotový, první zápas na něm fotbalisté Městského fotbalového klubu odehrají v sobotu 6. srpna od 17 hodin proti Zbrojovce Brno.

Foto: Petr Sznapka, ČTK

Hlavní trenér fotbalistů Karviné Jozef Weber (vpravo) se záložníkem Pavlem Eismannem.

Článek

A podle zájmu o vstupenky by mohla návštěva na první ligový zápas překvapit. Zatímco na druhou ligu chodilo na jaře průměrně 1357 diváků na utkání, v první den předprodeje si vlastní permanentku odneslo 1800 fanoušků karvinského fotbalu. První dorazili k pokladnám už tři hodiny před začátkem prodeje.

„Od chvíle, kdy bylo jasné, že postupujeme, byl zájem o lístky obrovský. A ačkoliv jsem nával čekal, první den prodeje mě překvapil. Po fotbalu je v Karviné hlad a věřím, že nám fanoušci pomohou," řekl sportovní manažer Lubomír Vlk a dodal, že aktuální číslo prodaných permanentních vstupenek se pohybuje okolo dvou tisíc.

Nový stadión v zelených klubových barvách, který začalo město Karviná budovat na místě bývalého hřiště Jäklu Karviná před dvěma lety, tak může proti Brnu zažít vyprodanou premiéru. „Stadion se dočkal tak velké modernizace po téměř 50 letech. Nové jsou dostavby hlavní budovy, zcela nové a moderní je zázemí pro hráče, klub, servis a také hřiště samotné, které je opatřeno vyhřívaným trávníkem," uvedla mluvčí města Šárka Swiderová.

Ligu fotbalisté Karviné zahájí už tuto sobotu v Jablonci, kde se představí zřejmě všechny posily. Těch zvučných ale v letní pauze do hornického města příliš nezamířilo. Tým, který vybojoval postup, zůstal prakticky pohromadě a doplnili jej záložníci Tomáš Okleštěk ze Znojma a Petr Galuška ze Slovácka. Na hostování přišli obránce Martin Toml ze Sparty, a útočník Radek Voltr ze Slavie. Zatím posledními příchozími jsou slovenský útočník Pavol Jurčo a brankář z Baníku Ostrava Vojtěch Šrom.

OKD mizí z názvu klubu

Nedávný hlavní sponzor karvinského fotbalu vyklízí pozice. Těžařská společnost OKD, která je v úpadku, sice zůstává do konce kalendářního roku partnerem MFK Karviná, v názvu klubu už ale figurovat nebude. „Naše cesty se nerozcházejí, ale s ohledem na situaci společnosti OKD jsme se po sedmi letech dohodli na snížení rozsahu reklamní spolupráce a v tomto důsledku také na změně z generálního partnera na hlavního," uvedl člen představenstva MFK Karviná Petr Hort.

O kolik dostane klub méně peněz, nespecifikoval. „Klub aktuálně nemá generálního partnera, což je také důvod změny názvu. Přesto věříme, že letošní sezónu finančně zvládneme. Výši rozpočtu však veřejně nesdělujeme," dodal Hort.

Kvůli smlouvě s OKD, která je platná do konce kalendářního roku, v Karviné například prodávají permanentky pouze na podzimní sezónu. „Je to proto, že na permanentkách, ale i na jiných materiálech musí být logo OKD. Stejné zůstanou z téhož důvodu po celou podzimní část sezóny také dresy, tedy s nápisem OKD na hrudi," vysvětlil mluvčí klubu Adam Januszek.

Reklama

Související témata: