Hlavní obsah

Zanďoura od Karviné nečekejte. Chci, aby náš fotbal lidi bavil, říká kouč Weber

Karviná

Lépe si ligový los s trenérem Karviné Jozefem Webrem pohrát asi nemohl. První utkání po postupu do první ligy odehraje v sobotu Jablonci, tedy na hřišti týmu, v jehož dresu odehrál přes dvě stovky ligových zápasů a kde začínal i trenérskou kariéru.

Foto: Petr Sznapka, ČTK

Hlavní trenér fotbalistů Karviné Jozef Weber (vpravo) se záložníkem Pavlem Eismannem.

Článek

Má pro vás velký význam, že začínáte v Jablonci a ne například v Příbrami?

Chtěl jsem Bohemku nebo Jablonec a lépe mi to osud opravdu přihrát nemohl. Z mé fotbalové kariéry byl jablonecký díl největší, začínal jsem tam i jako trenér vedle Františka Komňackého. Hned po losu jsem měl pár zpráv i nepřijatých hovorů od kluků z Jablonce, a kdybychom je obrali o body hned v úvodním kole, určitě bych se nezlobil. Věřím, že se budeme domů vracet s dobrou náladou.

V přípravě jste vyhráli čtyři utkání, třikrát jste prohráli. Co vám ukázala?

Že máme pořád na čem pracovat. Nejvíce nás trápí rychlost, jak v práci s míčem, tak v myšlení. Někteří naši kluci na to ale mají předpoklady a věřím, že se ve vyšší soutěži rychle adaptují. V přípravě jsme se zaměřili na utkání se silnějšími soupeři, která nám měla pomoct přepnout z druhé ligy na první. A to se nám myslím povedlo.

Jakým stylem se chce Karviná v první lize prezentovat?

Podobným, jakým jsme si ligu vybojovali. Tím, že jsme udrželi kádr, není důvod slevit z aktivního útočného fotbalu, kterým jsme bavili diváky. Je jasné, že narazíme na týmy, kvůli nimž budeme muset pozměnit styl hry, ale zanďoura od Karviné nečekejte. Musí být vidět snaha vyhrát.

Zvučné jméno jste neulovili. Jste spokojený s posilami?

Chtěli jsme především udržet tým, který se podílel na postupu a všechny hráče, o které jsme stáli, máme. Podařilo se do týmu přivést charakterově dobré hráče, ale bohužel nejsme Praha a nikdo se k nám moc nežene. A o toho, kdo za Karvinou hrát nechce, zájem nemám. Budeme dál hledat a jsem přesvědčený, že v prvních dvou kolech přivedeme další hráče.

Otázka angažování brankáře Laštůvky je uzavřená?

Není. Pořád platí, že o Honzu máme zájem. Pokud nezíská angažmá v zahraničí, rádi ho přivítáme. Sám avizoval, že by v Karviné rád chytal.

Karviná bude v první lize potřetí. V minulosti v obou případech hned sestoupila. Je pro vás motivací to změnit?

I když nejsme přímými následníky tehdejší Karviné, je to největší naší motivace. Jsou to i diváci, kteří nám fandí, každý hráč má i svou vlastní motivaci se udržet. Věřím a moc si přeju, že to nebude znovu jen na jediný rok. Podobně jako Jablonec prožívá už několik sezón derby s Libercem, bylo by moc fajn, kdybychom mohli i my v následujících letech hrát ligová derby s Baníkem.

První den předprodeje se prodalo 1800 permanentek, přitom na jaře na vás doma chodilo průměrně necelých 1400 diváků. Vnímáte místní fotbalové šílenství?

Vybavuju si, že když jsem přišel v roce 2014 do Karviné, tak jsme na místě, kde je nyní nový stadión, hráli s Mostem. Přišly asi tři stovky diváků a úplně se v ochozech ztráceli. Byla to zcela jiná atmosféra. Ale zároveň si vzpomínám na dobu, kdy jsem tady hrál s Drnovicemi první ligu, a přišlo několik tisíc diváků. Osmnáct set permanentek je fantastické číslo a věřím, že divákům budeme dělat radost.

Když hrála Karviná v sezóně 1996/1997 ligu poprvé, dokázala remizovat na Spartě a doma porazila Slavii. Přesto sestoupila...

...no tak doufám, že se na mě nebude za deset let vzpomínat stejně. Věřím, že favority potrápíme. Popereme se se všemi. Nechci, aby se za deset let vzpomínalo, že Weber remizoval na Spartě a spadl.

Reklama

Související témata: