Hlavní obsah

Klokani stále nemají Ďolíček jistý. Odkup stadiónu brzdí Praha 10

Praha

Během jara si oddechli a slavili definitivní záchranu svého Ďolíčku. Klokani však mají smůlu, ani na startu nové sezóny nemají fotbalisté Bohemians Praha 1905 klid. Pražský magistrát sice koncem března odkup stadiónu za 121 miliónů korun schválil, vývoj událostí však uvízl na mrtvém bodě. Průtahy způsobuje vedení Prahy 10, pod kterou stadión patří.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Choreografie fanoušků Bohemians 1905 během utkání s Jihlavou.

Článek

Říká se, že stokrát nic umořilo osla. A klokana? Vedení Bohemky dochází trpělivost. Trable se stadiónem nadále vážně ohrožují fungování klubu.

„Nemůžete uzavírat smlouvy déle než na rok, kdy vám končí nájemní smlouva. To nikdo jiný nemůže ustát, takhle se nedá pracovat. Dívám se s pesimismem, kdo koho ještě může naštvat. Apeluji, zachovejte rozum a dotáhněte to do konce," vyzývá politiky předseda představenstva klubu Darius Jakubowicz.

Jenže na radnici Prahy 10 je poměrně nestabilní situace, městské části vládne jiná koalice než magistrátu. Klokani teď mohou jen přihlížet, jak jim naschvály „desítky" komplikují život.

Komplikací je parkoviště

Kvůli průtahům už dochází trpělivost také současnému majiteli stadiónu společnosti Bohemians Real. S klubem má sice uzavřenou nájemní smlouvu do konce ročníku, ale jsou v ní klauzule, kvůli nimž ji může vypovědět už na konci září. To by pro Bohemians znamenalo nutnost stěhování na jiný stadión.

„Naštěstí jsme v Praze, jde to odehrát i jinde, ale ekonomicky by to klub velmi poškodilo. Ztratili bychom totiž i důvěru partnerů. Krizovou variantu máme připravenou, ale věříme, že k jejímu naplnění nedojde," doufá Jakubowicz.

Problémem je především parkoviště na přilehlém pozemku. Součástí odkoupení stadiónu magistrátem je totiž podmínka, že městská část Prahy 10 odsvěří tento pozemek zpět magistrátu.

„Praha 10 má pět požadavků. Mimo jiné chce zachovat 300 parkovacích míst s tím, že je bude nadále provozovat současná firma, která je s Prahou 10 provázaná. My s tím nemáme problém, dokonce jsme ochotni s odsvěřením počkat až do října 2018, tedy po volbách. Celé to ale na mě působí, že hledání právních kliček k odkládání odkoupení stadiónu je záměrné," říká radní hlavního města Jan Wolf (KDU-ČSL).

Investovali přes 60 miliónů ze svého

„Vnímám to jako souboj dvou institucí. My jsme přitom nikdy od nikoho nic nechtěli, šli jsme do toho hlava nehlava. Za posledních 11 let jsme do stadiónu z vlastních zdrojů investovali přes 60 miliónů korun," poukazuje Jakubowicz.

„Snad Praha10 vezme rozum do hrsti. Fanoušky mohu uklidnit aspoň tím, že informace o developerském projektu jsou zavádějící. Na místě stadiónu nejde stavět," ujišťuje Wolf.

Magistrát má i krajní možnost. Provést odsvěření násilím. „Jenže to už by byla válka," nezastírá radní Wolf.

Reklama