Hlavní obsah

Na reprezentaci nemyslím. I národ volá po mladé krvi, říká brankář Karviné Laštůvka

Jiří TomaškovičSport.czPrávo

Po dvanácti letech od mistrovského titulu s Baníkem se fotbalový brankář Jan Laštůvka znovu vrátil v dresu nováčka do první ligy. V Karviné podepsal ve čtvrtek roční kontrakt a v sobotu pomohl svému týmu na domácím stadiónu k remíze 1:1 s Brnem.

Foto: Jaroslav Ožana, ČTK

Brankář Jan Laštůvka.

Článek

Jak se rodil váš vstup do základní sestavy?

Velice rychle. Od úterý jsem s klukama znovu trénoval a byli jsme s trenérem Webrem dohodnuti, že pokud se vše podaří, hned půjdu do zápasu. Musím ale přiznat, že jsem z toho mírné obavy měl, protože jsem více jak tři měsíce nehrál zápas a jenom jsem trénoval. Byl to možná trochu risk, ale jsem rád, že jsem to zvládl a že jsme bodovali. Snad jsme se tím odrazili a budeme sbírat body i nadále.

Užil jste si návrat do karvinského dresu?

Moc jsem se na ten nový stadión těšil, ale přiznávám, že před utkáním jsem nervózní byl. V Karviné jsem chytal naposledy snad v dorostenecké lize. Nebo možná jsem nastoupil doma k jednomu utkání druhé ligy. Už ani nevím. Navíc jsem teď dlouho nehrál a trochu mi chybí herní praxe. Možná je to trochu nefér vůči Braňovi Pindrochovi, který vychytal postup a po prvním zápase šel dolů. Ale máme výborný vztah a doufám, že nám to pomůže dál, Jednou chytá ten, pak ten druhý a věřím, že týmu pomůžeme, že bude mít dva kvalitní gólmany.

Uhráli jste s Brnem remízu, je to zisk, nebo ztráta?

Hráli jsme přesilovku, ale bohužel jsme se nedostali k tak razantním střelám, které by mohly skončit gólem. Ta remíza je asi spravedlivá. Teď nás čeká v úterý pohár v Novém Jičíně, pak jedeme do Boleslavi a tak musíme zregenerovat a makat dál.

Kolik zápasů budete potřebovat, abyste získal zpět ztracenou herní praxi?

To kdybych věděl. Natrénováno mám, v tom problém není. Už mám něco odehrané, tak věřím, že to nebude trvat dlouho. V dalším zápase to už bude zase lepší.

Po inkasované brance od Řezníčka jste za chvíli musel řešit nebezpečnou střelu Litsingiho. Byl to klíčový zákrok zápasu?

Bylo to nepříjemné, navíc přišla brzy po gólu. Snažil jsem se mu zmenšit úhel a trefil mě do nohy. Asi to byl důležitý zákrok, protože kdybychom inkasovali, mohlo utkání nabrat jiný směr, ale na druhou stranu jsem tady od toho, abych něco chytil.

Smlouvu máte v Karviné do konce roku, sám jste se nechal slyšet, že byste se v zimě zase po něčem poohlédl. To platí?

Je to tak, ale na to teď nemyslím. Nemám potřebu si tady dělat jméno a ukazovat se. Šel jsem tady domů a chci týmu pomoct. Pro mě je hlavní, abychom vyhrávali. Jestli to bude 2:1 nebo 3:2, je mi jedno.

Zájem ze zahraničí nebyl dostatečný?

To bych neřekl. Byl jsem tři dny v Německu, ale představoval jsem si to trochu jinak. Byly i nějaké další nabídky, ale hodně mě to lákalo domů. Chtěl jsem si první ligu na tom novém stadiónu zachytat. Jako kluk jsem tady na ligu chodil a teď jsem se byl dívat, jak ten stadión roste. Vůbec toho rozhodnutí nelituji.

Jak vidíte své šance vrátit se do reprezentace? Petr Čech skončil, post brankářské jedničky je k mání. Bude do ní z ligy blíž?

Petr Čech skončil, ale já se nevracel kvůli tomu, abych přemýšlel o reprezentaci. To si myslím, je pro mě už uzavřená kapitola. Bavil jsem se o tom i s Jardou Drobným a asi bych to vůbec neřešil. Už mám taky svůj věk a myslím, že i národ volá po mladé krvi v nároďáku.

Ale kdyby pozvánka přišla?

Možná bych nad ní popřemýšlel, ale nemá smysl o tom spekulovat.

Bek Janečka si pochvaloval, že vašim příchodem není nejstarší dědek v týmu...

Zrovna dneska jsme probírali, že to máme vzadu trochu přestárlé. Ale v mančaftu jsou starší hráči potřeba. Vezměte si Olomouc. Mysleli si, že druhou ligu projedou a najednou na ně padla deka a měli problém. Hrát ligu s mladým kádrem by asi byla chyba.

Změnila se česká liga od doby, kdy jste ji zažil s Baníkem?

Asi v ní bylo více zvučných jmen. Hrál Karel Poborský, v Baníku Radek Látal, Slončík, Bolf, Heinz a tak bych mohl pokračovat. Ale nebudu lhát, že jsem českou ligu nějak moc sledoval, takže moc neumím porovnávat, jaká byla a je teď. Ale před těmi deseti lety byla asi atraktivnější.

Jak se vám líbí ligový kádr Karviné? Potřeboval by posílit?

Osa týmu se udržela, a když přijdou jeden dva hráči, bude větší konkurence a ta nikdy neškodí. Ale i kdyby to zůstalo tak, jak to je, tak se s tím popereme.

Jak skončí zápas třetího ligového kola mezi Mladou Boleslaví a Karvinou?
Vyhraje Mladá Boleslav
47,2 %
Utkání skončí remízou
21,7 %
Zvítězí Karviná
31,1 %
Celkem hlasovalo 373 čtenářů.

Reklama

Související témata: