Hlavní obsah

Překvapivá remíza s Klokany znovu ukázala, že Pivarníkova Plzeň potřebuje čas. Ten ale nemá

Plzeň

Hodně pikantní trenérský souboj. Vždyť plzeňský kouč Roman Pivarník ještě na jaře vedl pražské Klokany, zatímco jeho kolega na lavičce Bohemians 1905 Miroslav Koubek naopak v úvodu loňského podzimu šéfoval Viktorii. Ve druhém ligovém kole na sebe narazili a navrch měl kupodivu šedesátník Koubek. „Málokdo to čekal,“ velebil své rozhodnutí zapomenout na pobírání důchodcovské renty a znovu se vrhnout do fotbalového dění. Zvlášť, když byl odměněn.

Foto: fcviktoria.cz

Roman Pivarník poprvé vedl Plzeň proti svému nedávnému klubu...

Článek
Fotogalerie

Remízou, kterou s Klokany uhrál na hřišti mistrovské Plzně, udělal radost sobě, zatímco Pivarníkovi přivodil starosti. Aby ne, žádná sláva začít cestu za obhajobou titulu domácí ztrátou. O tom, že duel s Pražany měl posloužit jako příjemná příprava na boj o postup do základní skupiny Ligy mistrů s bulharským Ludogorcem Razgrad, už vůbec nemluvě.

„Výsledek je jedna věc, námi předváděná hra věc druhá. A my dobře nehráli. Místo abychom po vedoucím gólu soupeře dorazili, vlastní laxností si zápas ztížíme a protivníka posadíme na koně," vyčítal Pivarnik svému mužstvu.

Dotřetice obrat nezvládli

Bylo to již potřetí během čtyř zápasů, v nichž Pivarník mistrovský tým Plzně vedl, kdy musela Viktoria reagovat na nepříznivý vývoj střetnutí. V ligovém prologu v Jihlavě obrat zvládla a vyhrála, v Baku v odvetě třetího kvalifikačního předkola Ligy mistrů potřebný postupový gól nakonec rovněž vstřelila, s Klokany se však pokoušela o vítězný zvrat marně.

„Však jsme si od trenéra i od Pavla Horvátha hned v kabině vyslechli, že si nepočínáme jako tým. Jeden z nás má balón, a místo aby se mu nabízeli tři čtyři spoluhráči, o přihrávku si říká jen jeden. Pak se opravdu těžko dostáváme do šancí, natož abychom stříleli góly," prozrazoval Jan Kopic, co Pivarník vyčítal hráčům ze všeho nejvíc.

„Ale já o tom budu mluvit klidně veřejně a nahlas k tomu. Rozehráváme pomalu a komplikovaně, dopřáváme si spoustu kontaktů s míčem, volíme raději jistotu, takže míče směřují dozadu, než abychom riskovali a hráli balóny dopředu," neměl Pivarník problém s tím, aby pojmenoval, co mu nejvíce na hře vadí a co jeho Viktorii v úvodu podzimu brzdí a sráží.

Jiný fotbal chce čas

„Bude to i tím, že trenér na nás chce trochu jiný fotbal, než jaký jsme hráli. Máme dostupovat soupeřovy útočníky a okamžitě se snažit získat míč, abychom hned mohli hrát, ale bude zapotřebí čas. Musíme si na tento styl zvyknout," připomínal Radim Řezník, který se v plzeňské sestavě objevil po téměř půldruhém roce trvající absenci způsobené zhraněním.

Jenže právě času se nedostává ani trenérovi, ani hráčům. Vždyť už za devět dnů čeká na Plzeň v Sofii první díl play off o Ligu mistrů proti Ludogorci, v němž půjde o postup do základní skupiny a stovky dalších miliónů samo sebou také.

„Co můžeme jiného, než dál pracovat? Do play off jsme postoupili, takže by se měl dostavit klid a pohoda. Teď proto půjde o to hru usměrnit a přimět hráče, aby si počínali mnohem zodpovědněji i v defenzívě. Vždyť góly, které na podzim dostáváme, jsou jako přes kopírák. Dlouhý míč za naši obranu, náběh a inkasovaná branka," připomínal Pivarník, že recept soupeřů je vlastně jednoduchý.

Ostatně, i Koubek se ho držel a odvezl si s Klokany z Plzně bod, takže aby se jím neinspiroval Ludogorec.

Reklama

Související témata: