Hlavní obsah

Kostlivec vybafnul na Strahově. Kapr chce v exekuci zpátky svých šest milionů z kauzy Bohemek

Praha

Kauza dvou, resp. tří Bohemek nebude mít zřejmě nikdy konce. Když už se zdálo, že šéf českého fotbalu Miroslav Pelta přiměl oba kluby zakopat válečnou sekeru, vylezl jeden prastarý kostlivec znovu ze strahovské skříně. Tentokrát ale nevybafnul na strahovské funkcionáře, ale připomněl se o kousek dál v kancelářích v STES, což je marketingová společnost Fotbalová asociace. Na ni je totiž podán návrh na exekuci, na jejímž počátku leží právě spor dvou Bohemek. Vršovické a střížkovské, kterou před šesti lety vlastnil podnikatel Karel Kapr.

Foto: Dimír Šťastný

Střížkovský šéf Karel Kapr opouští vršovický Ďolíček s výmluvným gestem...

Článek

On to byl, kdo se pustil do sporu o název Bohemians, neboť ho od někdejších funkcionářů celé TJ Bohemians koupil a chtěl ho užívat výhradně pro svůj klub. Spor přerostl v roce 2010 ve válečný konflikt, který vyvrcholil tím, že Kaprův FK Bohemians odmítl nastoupit k prvoligovému střetnutí proti Bohemians 1905, které se mělo hrát u Botiče.

A protože Karel Kapr se paralelně vytasil s tvrzeními o korupci v českém fotbale, dostal se do otevřeného konfliktu s celou tehdejší strahovskou generalitou. Zvláště, když opakovaně nepředložil disciplinární komisi důkazy pro svá tvrzení, že olomoucký brankář Drobisz nabídl jeho hráčům před ligovým duelem na Hané úplatek ve výši 300 tisíc korun.

Po dlouhotrvajícím martyriu vynesl fotbalový tribunál trest - udělil FK Bohemians pokutu šest milionů korun a ´v ligové tabulce mu odečetl dvacet bodů.

Kapr sice odmítl pokutu zaplatit, ale stejně se finanční sankci nevyhnul. Fotbalová asociace si ji prostě strhla z podílu, který společnost STES vyplácí klubům za marketingová a televizní práva, která jí přenechaly.

Kaprovi nebyl takovýto krok logicky po chuti, takže se začal soudit. A dosáhl svého, neboť Vrchní soud v květnu potvrdil rozsudek nižších instancí, že takovýmto způsobem pokutu vymáhat nelze.

STES má odstavené bankovní účty

Klubu FK Bohemians, který nyní hraje pražský přebor, byla přiznána pohledávka ve výš 6 144 000 Kč. Tu nyní vůči společnosti STES uplatňuje MK holding z Prahy 9, která pohledávku získala od Karla Kapra, šéfa FK Bohemians. Cestou exekuce, takže STES má podle informací aktuálně.cz odstaveny bankovní účty až do výše osmi miliónů. To proto, že ve hře jsou další náklady, včetně exekučních.

„Mohu potvrdit, že společnosti STES bylo doručeno vyrozumění o zahájení exekuce, mohu potvrdit. Společnost STES ale podala v této věci dovolání, takzvanou žádost o odklad vykonatelnosti, a činí další právní kroky v samotném exekučním řízení," nechal se slyšet předseda českého fotbalu a zároveň předseda představenstva STES Miroslav Pelta.

Přitom se zdálo, že právě on přiměl Bohemky ke smíru, když nechal odkoupit akcie Bohemians Praha i jeho pohledávky v konkurzním řízení a nechal je převést do vlastnictví klubu Bohemians Praha 1905,

Klid zbraní ale nenastal, o čemž exekuce vůči STES svědčí. A kdoví, kolik kostlivců ještě vyleze, protože kolem deseti dalších soudních sporů je ještě v běhu.

Reklama