Hlavní obsah

Rosický: Nejdu si jen zahrát fotbal. Mám oči, když nebudu připravený, narazím

Praha

Po patnácti letech je zpátky na Letné. A fanoušci Sparty se těší na velkou posilu. „Nabídku k návratu jsem měl již déle, s panem Křetínským jsme byli v kontaktu poměrně dlouhou dobu. Ušel jsem docela dlouhou cestu od doby, co mě Sparta vypustila do světa. Jsem rád, že jsem zpátky, těším se na to,“ říká pětatřicetiletý záložník Tomáš Rosický ke svému velkém návratu.

Tomáš Rosický se po patnácti letech vrátil do Sparty.Video: Sport.cz

 
Článek
Fotogalerie

Návrat Rosického do Sparty.

Jak těžké pro vás bylo vrátit se z Anglie do české ligy?

Zpočátku, když jsme se začali bavit se Spartou konkrétně, nebyl přestup možný. Byl jsem ještě vázaný v Arsenalu, dveře se otevřely až teď. Nechtěl jsem přijít nedoléčený. Napadlo mě, že pojedu na Arsenal - a děkuji mu, že se o mě tak postaral. Když jsem věděl, že budu v pořádku, dal jsem před čtyřmi týdny slovo panu Křetínskému. Ve Spartě od té chvíle věděli, že až budu zdravý, přijdu. A nepřicházím si sem jen tak zahrát fotbal, ale vyhrát titul.

Ale přece jen, přechod z Premier League do české ligy, čeká vás docela kulturní šok. Jak se těšíte třeba do Příbrami?

Vím, do čeho jdu. V Příbrami už jsem jednou hrál... (úsměv)

Jaké je podle vás úroveň české ligy?

Změnila se hrozně moc. Když jsem odcházel, tempem nebyla na velké úrovni, ale bylo tu víc technických hráčů. Přijde mi, že všechny týmy tady teď hrají dobře takticky, ale technický level moc dobrý není.

Když jste odcházel, Sparta pravidelně hrávala Ligu mistrů. Teď v ní chybí už jedenáct let a spousta fanoušků si asi řekne - přišel Rosický, vrátí se i Liga mistrů...

Klub jako Sparta musí mít za cíl se do ní vrátit. K tomu však nejdřív potřebuje vyhrát domácí titul. Jak říkám, nejsem tu od toho zahrát si fotbal. Oči mám dobré, takže mi je jasné, že musím být dobře připravený, jinak narazím. Přišel jsem sem vyhrát.

Jste tedy připravený na stejný tlak, pod jakým jste byl jako kapitán reprezentace?

Žádný problém s ním nemám. Jsem na různé tlaky zvyklý od doby, kdy mě Sparta vypustila do světa.

Jakou roli ve vašem rozhodnutí hrál trenér Ščasný? V roce 1999 vás vyslal do ligové premiéry - a když se vracíte, sedí na lavičce znovu.

Ano, dal mi první šanci v lize, takže mě napadlo, že je až neuvěřitelné, jak se to sešlo. Ale zásadní vliv na mé rozhodnutí to nemělo.

Kolik zápasů současné Sparty jste vlastně viděl?

Docela dost, vlastně nikdy jsem ji nepřestal sledovat. V poslední době mě upoutalo, že je tým schopný vyhrát i ve chvíli, kdy se mu nedaří. Třeba postup do Evropské ligy přes Dány. Fotbalově to nebylo vůbec dobré, ale ocenil jsem, jak kluci bojovali a jak se na hřišti obětovali. Je však jasné, že Sparta se musí prezentovat lepším fotbalem.

Kdy vás poprvé uvidíme zase v rudém dresu?

Od úterý začínám trénovat s mužstvem. Nepotřebuji žádné úlevy, ale trochu času. První zápas po reprezentační přestávce asi ještě nestihnu, další už snad ano.

Nový kouč reprezentace Karel Jarolím také stojí o váš návrat. Co vy na to?

To já teď nevím, potřeboval jsem nejdřív vyřešit Spartu.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články