Hlavní obsah

Ďábel je prý v detailu. Klokanům znovu hrozí, že o Ďolíček přijdou

Praha
Aktualizováno

Praha 10 se neshodla s magistrátem na společném memorandu o odkupu fotbalového stadiónu Ďolíček, na kterém hraje prvoligový fotbalový klub Bohemians 1905. Zastupitelstvo městské části dnes přijalo návrh memoranda, s kterým ale hlavní město nesouhlasí. Vlastník stadiónu, společnost Bohemians Real, ztrácí trpělivost. Hrozí, že pokud se politici nedomluví do konce podzimu, tak se s Klokany rozloučí.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Choreografie fanoušků Bohemians 1905 během utkání s Jihlavou. Ilustrační snímek.

Článek

Podle radního hlavního města pro majetek Karla Grabeina Procházky (ANO), který se jednání zastupitelstva městské části zúčastnil, není v pořádku jen jedno procento textu, které ale nechtěl upřesnit. Stadión chtěla původně koupit městská část a směnit ho za pozemek parkoviště, nově ho plánuje získat Praha.

Memorandum mezi městskou částí a hlavním městem vznikalo celé léto, dnes přijatý návrh je už jeho pátou verzí. Podle Procházky se na ní ale strany neshodly. "Byli jsme velice překvapeni, že jsme nedostali připomínky, ani memorandum, ale ultimátum. Ani já, ani nikdo na magistrátu jsme to oficiálně neviděli," řekl na dnešním jednání.

Podle místostarosty Prahy 10 Tomáše Peka (TOP 09) si Praha bere městskou část jako rukojmí. Procházka ale nechtěl specifikovat, na čem se strany neshodly. "Devadesát devět procent dokumentu je v pořádku. Ale ďábel je v detailu," uvedl na jednání.

Spor o parkoviště

Problémem je především parkoviště na přilehlém pozemku. Součástí odkoupení stadiónu magistrátem je totiž podmínka, že městská část Prahy 10 odsvěří tento pozemek zpět magistrátu.

„Praha 10 má pět požadavků. Mimo jiné chce zachovat 300 parkovacích míst s tím, že je bude nadále provozovat současná firma, která je s Prahou 10 provázaná. My s tím nemáme problém, dokonce jsme ochotni s odsvěřením počkat až do října 2018, tedy po volbách. Celé to ale na mě působí, že hledání právních kliček k odkládání odkoupení stadiónu je záměrné," říká radní hlavního města Jan Wolf (KDU-ČSL).

Původně před dvěma lety chtěla stadión získat městská část právě směnou za sporný pozemek a doplatkem. Hlavní město ale smlouvu neschválilo a nakonec se rozhodlo jednat o koupi stadionu od majitele Bohemians Real samo. Městská část proto jednostranně vypověděla směnnou smlouvu.

O převodu stadiónu se jedná už od roku 2011. Fotbalovému klubu Bohemians 1905 způsobuje nejistota ohledně stadiónu značné problémy.

Investovali už přes 60 miliónů ze svého

„Nemůžete uzavírat smlouvy déle než na rok, kdy vám končí nájemní smlouva. To nikdo jiný nemůže ustát, takhle se nedá pracovat. Dívám se s pesimismem, kdo koho ještě může naštvat. Apeluji, zachovejte rozum a dotáhněte to do konce," vyzýval na začátku sezóny politiky předseda představenstva klubu Darius Jakubowicz.

„Vnímám to jako souboj dvou institucí. My jsme přitom nikdy od nikoho nic nechtěli, šli jsme do toho hlava nehlava. Za posledních 11 let jsme do stadiónu z vlastních zdrojů investovali přes 60 miliónů korun," poukazuje Jakubowicz.

Čas se každopádně krátí. Vlastník stadiónu, společnost Bohemians Real, otevřeně mluví o ultimatu. "Pokud politici nenajdou nějaké řešení do konce podzimu, přistoupíme na jinou alternativu. A ta už by byla jiná než fotbalová," řekl webu aktuálně.cz Lukáš Eichinger, představitel Bohemians Real.

Reklama

Související témata: