Hlavní obsah

Jedno, jaké pořadové číslo derby mělo, ale pamatuju si ho nadosmrti, říká Šilhavý

zp, dosSport.cz

Blažeností se jen rozplýval. A mohl se snad někdo divit, když slávistický kouč slavil hned ve svém prvním derby pražských S výhru a v chrámu odvěkého rivala k tomu? „Derby s pořadovým číslem 268 si budu pamatovat nadosmrti,“ přiznával Jaroslav Šilhavý a teprve když mu z auditoria napověděli, že čas pokročil a na Letné se v neděli hrál zápas Sparty se Slavií už po 286, opravil se i on. „Jedno pokolikáté se hrálo, pamatovat si ho stejně budu pořád.“

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Trenér Slavie Praha Jaroslav Šilhavý během derby se Spartou.

Článek
Fotogalerie

Aby si ho nepamatoval. Vždyť šlo o výhru zcela zaslouženou, neboť chaotickou a v jeden velký zmar upadající Spartu sešívaní jasně přehráli a dva góly, které jí nastříleli, byly ještě jedním velkým milosrdenstvím.

„Aniž bych chtěl být arogantní, skutečně zaslouženě jsme vyhráli," tetelil se Šilhavý nad ziskem tří bodů i výkonem, jenž jeho mužstvo předvedlo.

„Týmový výkon, v tom to bylo. S touhle zásadou jsem do Slavie přišel a budu ji prosazovat. Kdo se jí podřídí, v mužstvu zůstane, kde ji respektovat nebude, ten v něm nebude," prozrazoval čtyřiapadesátiletý kouč, na co kladl i před derby důraz a čím se míní řídit i nadále.

Efekt to přineslo. Slavia nejenže po osmi letech na Letné vyhrála, ale nad svým rivalem měla navrch. „Už v první půli jsme byli jasně lepší, jen gólové zúročení scházelo. Po přestávce jsme ve výborném týmovém výkonu pokračovali. Sparta sice chtěla víc než v prvních pětačtyřiceti minutách a dvě šance se připravila, ale my se druhým gólem dostali na koně," kvitoval Šilhavý počínání svých svěřenců, které ani neproměněná penalta těsně před přestávkou nezbrzdila.

„Ani nemohla. Když jsem viděl v kabině to obrovské odhodlání, když jsem ho pak cítil z hráčů i na hřišti, byl jsem přesvědčený, že derby prostě zvládneme," nepochyboval slávistický trenér, že jeho tým Letnou vydrancuje.

„Třeba Hušbauer se chtěl právě na Spartě předvést, vzal to na sebe a mužstvo dirigoval, Pavlenka v bráně byl výborný, Deli a Ngadeu skvělí, stejně jako Bílek. Ale tak bych mohl pokračovat a mluvit i o dalších. Základem byl ovšem týmový výkon, z něhož se zrodilo velké vítězství."

Už nepřipomínal, že i jím naordinovaná a hráči dokonale naplněná taktika k velkému vítězství dopomohla.

„Před derby jsme se taktice hodně věnovali, nový trenér si na ní zakládá," prozrazoval střelec prvního slávistického gólu Mešanovič, že Šilhavý svůj celek na Spartu dokonale připravil.

„Přijeli jsme s tím, že budeme hrát odvážně s hodně vysunutou aktivní obranou, což byl klíč k úspěchu. Spartě dělala naše hra problémy při rozehrávce, takže se v první půli nedostala do hry. A protože jsme dopředu hráli jednoduše a k tomu přidali i kvalitní kombinaci, měli jsme v derby zákonitě navrch," shrnul Šilhavý svůj recept, který na domácí celek platil.

I proto slavila Slavia velké vítězství. A bylo opravdu jedno, zda šlo o derby s pořadovým číslem 268 nebo 286. Nový kouč skutečně nemusí statistiky až tak bedlivě sledovat. Podstatná je ta jeho osobní. Po příchodu do Edenu totiž získal ve třech zápasech už sedm bodů, takže jeho mužstvo se dere tabulkou vzhůru. Spartu už má na dohled, a pokud zvládne i odložený zápas v Brně, srovná s ní krok úplně.

Reklama

Související témata: