Hlavní obsah

Zmrhal podruhé katem Sparty. Derby mě motivuje víc než jiné zápasy, říká slávistický střelec

Praha

V roli sparťanského kata se vyžívá. Loni v září ji slávistický záložník Jaromír Zmrhal setnul v Edenu, v nedělním derby pražských „S“ na Letné nejprve těsně před přestávkou zařídil penaltu, kterou ovšem Mešanovič neproměnil, aby v závěru zápasu sám završil zmar Ščasného týmu druhou trefou. „Nevím, zda se ze mě stává specialista na Spartu. Spíš mě derby motivuje víc, než jiné zápasy. Ale to nejsem sám,“ svěřoval se slávistický záložník poté, co jeho tým vydrancoval Letnou.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Fotbalisté Slavie Praha (zleva): Muris Mešanovič, Antonín Barák, Milan Škoda a Jiří Bílek oslavují vítězství nad Spartou.

Článek
Fotogalerie

Dlouhých osm let Slavia svého letenského rivala v jeho domácím chrámu nepotupila, v nedělním derby se jí to ale povedlo dokonale.

Rozhodla motivace i taktika

„Derby je výjimečným a specifickým zápasem a my na něj byli dobře připraveni. A nejen proto, že jsme do něho šli s velkou motivací. Drželi jsme se fotbalu, který jsme hrát měli, a ukázalo se, že to byla správně zvolená taktika. Měli jsme víc šancí než Sparta, po vedoucím gólu jsme se nezatáhli a vedení nebránili, což bylo pro další průběh střetnutí hodně důležité, přidali jsme i druhou branku," glosoval třiadvacetiletý Zmrhal partii odehrávající se v režii jeho týmu.

Právě on ji završil zmiňovaným druhým gólem. Moc důležitým, neboť jím definitivně srazil Spartě vaz.

„Běželi jsme s Mešanovičem na bránu a proti sobě měli jen couvajícího sparťanského stopera. Měl na vybranou - mohl se držet Muriho, nebo vyrazit proti mně. Zvolil první možnost, takže přede mnou se otevřel prostor i brána," popisoval svou trefu.

Na penaltovou exekuci si netroufl

Jen u ní zůstat nemuselo, protože v samém závěru první půle zařídit i penaltu., protože právě na balón z jeho kopačky si sáhl Holek rukou a sudí Příhoda v tu chvíli nezaváhal ani na okamžik. Zraněný exekutor pokutových kopů už nebyl na hřišti, Zmrhal se však k míči nehrnul.

„Ctím zásadu, že faulovaný hráč nemá na penaltu chodit. Na Letné sice nešlo o faul, ale stejně... O pokutový kop jsem se postaral, a proto jsem ho kopat nechtěl," odmítl se slávistický záložník ujmout exekuce.

Bosenský legionář Mešanovič se naopak nerozpakoval vůbec, míč si postavil, ale při exekuci selhal. Koubek jeho střelu vyrazil.

„Někdo to na sebe vzít musel. Samozřejmě že mrzelo, že Muris penaltu neproměnil, protože gól do šatny by představoval velkou výhodu. Nijak nás to ale nesrazilo, ani jemu jsme nic nevyčítali, naopak jsme se ho snažili povzbudit, že ve druhé půli branku určitě vstřelí. Podařilo se to, takže jsme derby nakonec vyhráli. Pro mě to bylo určitě jedno z největších vítězství v dosavadní kariéře," přiznával sparťanský kat Zmrhal.

„Teď ale musíme v podobných výkonech, jako v derby pokračovat. Výhra nad Spartou je sice krásná, ale musíme na ni navázat i v dalších zápasech."

Reklama