Hlavní obsah

Ke sporáku..., píše sparťan Vácha posměšně asistentce

Praha

Sparťané slovně zaútočili na chybující asistentku rozhodčího Lucii Ratajovou po utkání Letenských v Brně. Zraněný záložník Letenských Lukáš Vácha ji bez okolků posílá jedovatou poznámkou na Twitteru ke sporáku. Ironický projev o jakýchsi nových pravidlech a plotně si neponechal pro sebe brankář Tomáš Koubek, který byl přímo u inkriminovaného okamžiku, po němž vzplanuly vášně.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Lukáš Vácha na archivním snímku.

Článek
Fotogalerie

„Ke sporáku..." napsal Vácha na Twitter k fotografii Ratajové. Nasadil tak posměšný tón, který je mnohdy slyšet směrem k rozhodčím-ženám z hledišť. Výkřiky o vařečkách či plotně a nabádání k přestupu k nim bývají běžné.

Tentokrát k tomu vedla situace ze závěru utkání 9. kola ligy. Domácí Alois Hyčka v nastaveném čase vyrovnával na konečných 3:3 z ofsajdu. Třímetrového. Sparťané cítili křivdu a přidávali jedovaté poznámky na adresu rozhodčí, která je mimo hrací plochu kriminalistkou.

Jak lze situaci hodnotit podle pravidel? Záležitosti kolem ofsajdu jsou opatřeny relativně novým výkladem. Platí od minulé sezóny. Poněkud komplikuje pohled na regule o tomto porušení pravidel. Vyhodnocení situací může být mnohem těžší než kdykoli předtím.

Sparťané se s novým výkladem shodou okolností mohli setkat před pár dny na hrací ploše. Tam jim nahrál. Verdikt rozhodčích v utkání s Interem Milán bylo možné brát jako správný.

V zápase Evropské ligy nešikovný zákrok milánského obránce umožnil Václavu Kadlecovi regulérně skórovat, ač původně stál v ofsajdovém postavení. Dříve by gól rozhodně platit nemohl. Tedy neměl by.

V Brně rovněž zasáhl bránící hráč, v tomto případě Sparty. Také srazil míč. Situace byla zdánlivě podobná. Ale ne stejná.

Rozdíl? Zásadní! Bylo to při střeleckém pokusu. Bránící fotbalista zasahoval balón směřující zjevně na branku, zatímco v boji s Interem šlo o situaci v poli, hráč Sparty byl v okamžiku přihrávky relativně daleko od bránícího hráče, a ten nebyl pod přímým tlakem útočníka. Situaci bylo možné vyhodnotit bez toho, že by byl signalizován ofsajd.

V Brně ovšem k porušení pravidel podle všeho došlo. Hyčkovo ofsajdové postavení se za dané situace při střeleckém pokusu a obráncově zákroku proměnilo v ofsajd. A to hned třímetrový. Brněnský hráč byl u gólmana Koubka poblíž brankové čáry. Další sparťan stál zhruba čtyři metry ve hřišti.

Brno se tak dočkalo pozornosti v podobě neregulérního vyrovnávacího gólu. Na mezinárodní scéně působící rozhodcovská dvojka Královec-Ratajová podle všeho situaci vyhodnotila špatně, ač byla vcelku přehledná. Nebo bude pohled pravidlových expertů fotbalové asociace jiný?

Možná bude zkoumáno i to, jestli poslední ze sparťanů, který se před Hyčkou dotkl míče, nezahrál rukou (dostupné záběry nejsou zcela zřetelné). Pak by měl být nařízen pokutový kop.

Jak je to s ofsajdem podle pravidel?
Předpokladem pro signalizaci ofsajdu je postavení hráče v ofsajdové pozici. Ta sama o sobě ovšem ještě není porušením pravidel. Dále je k signalizaci potřeba splnění dalších podmínek. Co tedy říkají fotbalové normy?
1. Ofsajdová pozice
Být v ofsajdové pozici není porušením pravidla.
Hráč je v ofsajdové pozici, když:
- kterákoliv část hlavy, těla nebo nohy je na polovině soupeře (vyjma středové čáry) a kterákoliv část hlavy, těla nebo nohy je blíže k brankové čáře soupeře než míč a než předposlední bránící hráč soupeře
Ruce a paže všech hráčů, včetně brankářů, nejsou brány v úvahu.
Hráč není v ofsajdové pozici, když je na stejné úrovni jako
- předposlední hráč soupeře nebo
- poslední dva hráči soupeře
2. Ofsajd
Hráč, který je v ofsajdové pozici, bude potrestán za ofsajd jen tehdy, jestliže v okamžiku, kdy míčem zahraje nebo se míče dotkne některý z jeho spoluhráčů, je aktivně zapojen do hry tím, že
- ovlivní hru tak, že zahraje míč nebo se dotkne míče, který mu přihrál
spoluhráč nebo
- ovlivní soupeře tím, že
-- mu zabrání v hraní míče nebo v možnosti hrát míčem tím, že mu zjevně brání ve výhledu, nebo
-- svádí se soupeřem souboj o míč, nebo
-- zjevně se pokusí zahrát míč, který je v jeho blízkosti, přičemž ovlivní soupeře, nebo
-- provede jasnou akci, která má zjevný vliv na možnost soupeře hrát míčem, nebo
- získá výhodu tím, že zahraje míč nebo ovlivní soupeře, jestliže míč
-- odskočil nebo se odrazil od brankové tyče, břevna nebo soupeře
-- byl úmyslně zahrán soupeřem při obranném zákroku
Hráč, který v ofsajdové pozici zahraje míč, není považován za hráče, který získal výhodu, jestliže míč získá od soupeře, který ho zahrál úmyslně, vědomě, kontrolovaně (vyjma obranného zákroku).
O „obranný zákrok“ se jedná, pokud hráč zahraje míčem, který směřuje na branku, kteroukoliv částí těla vyjma rukou (pokud se nejedná o brankáře ve vlastním pokutovém území).

Váchova reakce vyvolala řadu reakcí na sítích. Mj. čelí atakům, že je šovinista. Není to Váchův první výpad na sítích. V minulosti ostře atakoval plzeňského Václava Pilaře a jeho "letecké dny".

Není vyloučeno, že jeho nynějším projevem se bude zabývat disciplinárka.

Jak podle vás vyhodnotí komise rozhodčích situaci ze závěru zápasu Brno - Sparta?
Asistentku potrestá za zjevnou chybu
34,8 %
Asistentku nepotrestá, výklad pravidel je nafukovací
65,2 %
Celkem hlasovalo 21422 čtenářů.

Reklama