Hlavní obsah

Ratajová za neodmávaný ofsajd dostala čtyřzápasovou stopku

Komise rozhodčích Fotbalové asociace potrestala asistentku sudího Lucii Ratajovou pozastavením činnosti na čtyři utkání za chyby v prvoligovém utkání Brno - Sparta. Chybně posoudila zejména ofsajdovou situaci v nastavení, ze které Zbrojovka vytěžila vyrovnání na konečných 3:3.

Foto: Profimedia.cz

Rozhodčí Lucie Ratajová.

Článek

Předseda komise rozhodčích Michal Listkiewicz k případu Lucie Ratajové

V druhé minutě nastavení hlavičkoval brněnský Jan Polák, následně se míče dotkl hrudí sparťanský obránce Ondřej Mazuch, od něhož se balon dostal k Aloisi Hyčkovi, který stál v ofsajdu. Jeho gól byl přesto uznán.

"Sama Lucie připustila, že to byla chyba. Myslela si, že hráč Sparty hrál úmyslně, že to nebyla jen teč. Když to viděla v televizi, přiznala, že to byla její chyba. Navíc Hyčka bránil ve hře brankáři, už kvůli tomu se měl ofsajd mávat," řekl šéf komise Michael Listkiewicz.

"Byly tam dva neregulérní góly a ovlivnilo to výsledek. Ale zároveň předvedla v utkání i pozitivní věci a jednou tam hlavnímu hodně pomohla. Nakonec jsme se rozhodli pro tento trest," dodal Listkiewicz.

Jde o vyrovnaný nejvyšší trest nové komise rozhodčích pod jeho vedením. Stop na čtyři zápasy dostali v srpnu hlavní rozhodčí Jan Jílek a jeho asistent Zdeněk Dobrovolný po utkání Jihlavy se Slavií.

Podle Listkiewicze je však Ratajová kvalitní asistentkou. "Znám ji dlouho. Viděl jsem ji na ženských mistrovstvích světa a je to jedna z nejlepších asistentek na světě. Jedna, dvě chyby to nezmění. Chybovat může každý," řekl šéf sudích.

Nesouhlasí s kritikou hráčů Sparty Tomáše Koubka a Lukáše Váchy, kteří po zápase posílali Ratajovou "k plotně". "Bylo to nefér. Je dobře, že pak přišla jejich sebereflexe. Lucie je dobrá asistentka a teď jsem viděl osobně i výkon hlavní rozhodčí Jany Adámkové v FNL a bylo to bez chyby. Musí plnit stejné fyzické testy jako muži, proto se jich do ligy dostane tak málo. Kdyby neměly výkonnost, tak v lize nejsou," uvedl Listkiewicz.

Komise dnes trestala i další sudí. Pozastavenou činnost na dva zápasy mají hlavní rozhodčí Jiří Houdek za chyby v utkání Příbram - Slovácko a asistent Michal Urban, který několikrát chyboval v duelu Slavia - Karviná. Jedno kolo si nezapískají hlavní sudí Karel Hrubeš za souboj Jihlavy s Bohemians a Zbyněk Proske za utkání Plzeň - Hradec Králové.

Za zápasy v druhé nejvyšší soutěži FNL mají pozastavenou delegaci na dvě utkání Peter Mrázek (Olomouc - Žižkov) a asistent Adam Horák (Opava - Prostějov). Jedno utkání bude stát Pavel Rejžek za zápas Frýdek-Místek - Vítkovice.

Reklama