Hlavní obsah

Ivánkovi dal padáka, ale nestrachuje se o něho. Horník se zase někde vynoří, říká Pelta

Jablonec

I svému kamarádovi dal padáka, což bylo mnohem větší překvapení, než vyhazov trenéra Frťaly. „O Ivana nemám strach, on se časem zase někde vynoří. Fotbal má rád, je to jeho život,“ netrápí se první muž českého fotbalu a dál i většinový akcionář ligového Jablonce Miroslav Pelta dalším Horníkovým osudem. Přitom ho k sobě na sever Čech přivedl teprve před deseti měsíci s velkými plány, v sobotu ho však po domácí prohře s Brnem (1:2) vyrazil stejně jako kouče Zdenka Frťalu.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

I sportovní ředitel Ivan Horník dostal v Jablonci padáka.

Článek

Spoléhal na něho. A moc. Projekt Galacticos selhal, takže Pelta vystřízlivěl a vycouval z něho, sázka na Horníka měla představovat novou cestu, po níž se mínil s Jabloncem vydat.

„Má čich na hráče. Lacino nakoupí, draze prodá. Zaslouží si druhou šanci, protože fotbalu rozumí jako málokdo a přitom je nesmírně pracovitý," hájil Ivánka, když ho loni v prosinci instaloval do funkce sportovního ředitele svého Jablonce.

Po sobotní prohře s Brnem byl i s celým klubovým představenstvem pro, aby se pakoval jak trenér Frťala, tak sportovní ředitel Horník. Ani nová cesta nenaplňovala Peltovy představy. Nebo spíš kouč a ředitel je nenaplnili.

„Srdce by chtělo jinak, jenže rozhodující jsou výsledky. Vyřazení v Mol Cupu s Královým Dvorem představovalo poslední kapku. Dal jsem Ivanovi jako kamarádovi velkou šanci, ale přes jeho nesmírné pracovní nasazení dopadlo všechno smolně. On si za trenéra vybral Frťalu, on s ním nyní odešel a v Jablonci uvažujeme, zda funkci sportovního ředitele do budoucna vůbec obsazovat," vysvětloval tři dny po zemětřesení na Střelnici Pelta své kroky.

S hledáním nového trenéra nespěchají

Uznával, že oba aktéři jabloneckého pádu měli i kus smůly. „Některé hráče jsme pustili až příliš lehce. Karavajev přitom hraje v základní sestavě Sparty, Mingazov má místo v jedenáctce Slavie, Greguš nastupuje v Kodani. Asi jsme si pustili žilou víc, než jsme unesli," poukázal Pelta na jeden z důvodů.

„Nakumulovalo se toho ale víc. Hned tři obránci Beneš, Kysela a Pernica se zranili, další hráči měli výpadky v přípravě. A nic nepomáhalo, že za dobu Horníkova působení fungovala komunikace mezi mužstvem a vedením klubu skutečně výborně. Sešlo se toho ale hodně," připomněl Pelta, podle něhož teď nebude Jablonec s hledáním nového trenéra spěchat.

„Mužstva se ujal Zdeněk Klucký, který v roli asistenta už v lize působil, a uvidíme. Každopádně se vracíme tam, kam patříme - mezi regionální kluby. A začneme jinak... U mládeže a vlastních odchovanců, jimiž budeme ligové mužstvo doplňovat," vyhlašuje jablonecký boss novou trasu, po níž s klubem svého srdce půjde.

Reklama

Související témata: