Hlavní obsah

Ďurišovi bez šťávy dal klidně volno. Do taktiky a útočníka se Pivarník trefil přesně

Plzeň

Pětkrát za sebou už Spartu porazili, což jim dává ve vzájemných duelech křídla. Co všechno se za pozoruhodnou sérií fotbalistů Plzně skrývá? Jistě zkušenost a sebevědomí hráčů Viktorie, kteří se v ligových šlágrech dokážou koncentrovat lépe než rival. A zároveň i povedené tahy jejich trenérů. „Hráli jsme to, co jsme chtěli. Zápas byl z naší strany dobře zvládnutý po herní i taktické stránce,“ může si po nedělní výhře 1:0 libovat kouč Roman Pivarník.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Trenér Viktorie Plzeň Roman Pivarník odvedl dobrou práci.

Článek
Fotogalerie

Sparta po zápase s Plzní.

Plzeň po zápase se Spartou.

Jako by trenéři Plzně uměli rivala předem dokonale přečíst. Miroslav Koubek i Karel Krejčí dokázali Spartě promyšlenými tahy přistřihnout křídla. A Roman Pivarník na ně úspěšně navázal. Vzhledem k rozsáhlé marodce soupeře měl samozřejmě větší možnosti než letenský David Holoubek. Přesto je třeba poukázat, jak cílevědomě dokázal Viktorii nachystat a svůj protějšek zastínit.

Silnější střed hřiště - Kouč Plzně ustoupil od svého oblíbeného systému 4-4-2 a naordinoval týmu rozestavení 4-2-3-1. TREFA.

„Potřebovali jsme přijít s překvapivým tahem. Změnili jsme rozestavení, abychom byli silnější na míči ve středu hřiště. Tím jsme si hodně pomohli. Ovládli jsme střed pole při kombinaci i odražených míčích. Krmenčík hrál na hrotu výborně a dobře jsme ho doplňovali z druhé linie."

Krmenčík je ten pravý - Pro jedno místo na hrotu měl čtyři kandidáty, Ďuriše, Bakoše, Krmenčíka a Poznara. Unavenému Ďurišovi dal Pivarník klidně volno a vsadil na Krmenčíka, který jedinou brankou šlágr rozhodl. TREFA.

„Máme čtyři útočníky na výběr - a my se potřebovali trefit do správného. Jen malinko jsem bral v potaz, že Krmen dal na jaře Spartě dva góly. Důležitější pro nás bylo, jaká je typologie jejích stoperů. Krmenčík má rychlost, drzost a zlepšuje se i ve hře zády k bráně. A hlavně má formu. Jeden útočník musel na tribunu - a na Mišovi je vidět, že je totálně bez šťávy. V létě neměl dovolenou, tak jsem mu dal na neděli totálně volno, aby se věnoval jen rodině. Potřebujeme, aby se nám vrátil Ďuriš jako v minulosti."

Hubník musí hrát - Stoper Hubník dostal na Slovácku úder na solar a Plzni citelně chyběl v prohraném duelu s Astrou Giurgiu. Pivarník tedy nasadil kapitána rychle zpátky, přestože v týdnu s týmem ani jednou netrénoval a nařídil mu úlevu, ať se raději šetří a nechodí na útočné standardky. Obrana gól neinkasovala a Hubník naopak na jediný přihrál. TREFA.

„Důležité bylo, že mohl Roman nastoupit. Pro náš styl hry je nepostradatelný. Chceme dominovat, hrát vysoko. To jsme předváděli i proti Rumunům, ale nevyhráli jsme, protože jsme je pouštěli do šancí. To se Spartou nebylo, jelikož tam byl Hubník."

Sebevědomí je na naší straně - Zatímco Sparta se na šlágr naladila výhrami nad Jihlavou a hlavně v Beer Ševě, Plzeň ztratila na Slovácku a podlehla Astře. Přesto kouč dokázal hráče přesvědčit, že sebevědomí je na místě. TREFA.

„Mužstvo si na Spartu věřilo, což se ukázalo na konci, kdy jsme závěr velmi dobře zvládli a soupeře eliminovali. Radost je, ale také víme, že nemůžeme slavit a užít si to. Jen do půlnoci a v hlavách. S hráči jsme hned zamířili na hotel a začali se připravovat na středeční pohárový zápas v Opavě."

Reklama

Související témata: