Hlavní obsah

Komu ublížilo Petrželovo vyloučení víc? Určitě nám, byl zajedno se svými svěřenci trenér poražené Dukly

Po ligovém epilogu dvanáctého kola na pražské Julisce těžko soudit, nakolik pohárová blamáž v Opavě na Plzeň zapůsobila. Proti Dukle totiž neměla příležitost ukázat, zda se z ní poučila. Od 30. minuty totiž hrála jen v deseti bez vyloučeného Petržely, takže k fotbalu se nedostala, protože pouze bránila a nakonec i ubránila svůj jednogólový náskok.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Fotbalisté Viktorie Plzeň oslavují vítězství 1:0 na Dukle.

Článek
Fotogalerie

„S Duklou, která svým kombinačním fotbalem patří v naší lize k nejlepším, je těžké hrát v jedenácti, natož pak hodinu v oslabení. Bylo to morálce, takže jsme museli  prostě výhru vydřít," měl pro svůj tým omluvu trenér Roman Pivarník, který z opavské pohárové sestavy postavil jen dva hráče.

„Za normálních okolností by samozřejmě hrál i Zeman. Jenže v Opavě jsem chtěl nechat odpočinout Limberského, takže Zeman nastoupil na kraji obrany a natáhl si přitahovač. Proti Dukle proto scházel," vysvětloval jedinou vynucenou změnu.

To už je na pokuty, rozčiloval se kapitán

„Paradoxem je, že Petrželovo vyloučení uškodilo nám. Dokud se hrálo v plném počtu, Plzeň jsme jasně přehrávali a připravovali si i šance. Jenže je to pořád stejný příběh - šance máme, ale góly prostě nedáváme," povzdechl si domácí Jakub Považanec, který se podepsal pod jediný gól zápasu. „Asi jde za mnou, protože svého hráče jsem si měl v šestnáctce hlídat," přiznával, že nad Hořavou měl mít dohled on.

Plzeňský záložník zůstal totiž po rohovém kopu nekrytý a duel rozhodl. „Máme nacvičeno několik situací, prodlužovaný centr je jednou z nich. Vyplul jsem na něj a stačilo míč usměrnit," glosoval Hořava svou vítěznou trefu.

„Příběh už na pokuty. Góly dostáváme pravidelně po chybách při standardních situacích, sami nejsme schopni se prosadit. A to jsme měli Plzeň na lopatě. Nepamatuju, že by někdy bránila tak, jako u nás," přidával se kapitán Dukly Marek Hanousek.

„Mysleli jsme, že jsme schopni plzeňský obranný val překonat, ale pletli jsme si klid v kombinaci s pomalostí. Výsledek se tudíž nezrodil z precizní defenzívy Viktorky, ale naší vinou," viděl hlavní příčinu marné platonické převahy a tudíž i prohry domácí kouč Jaroslav Hynek, který měl stejně jako jeho svěřenci jasno v jednom - Petrželovo vyloučení ublížilo víc jeho týmu.

Trenér varoval Petrželu předem

„To je otázka," bral si slovo kouč Viktorie Roman Pivarník. „Petržela nás oslabil a dvěma naprosto zbytečnými fauly ovlivnil celý zápas. Přitom jsem ho ještě před utkáním varoval, aby se podobných hloupostí vyvaroval. Předvedl je už proti Spartě, kde mu prošly, teď se ale stejně nedal říct," nazlobeně naznačoval, že úlet jednoho z nejzkušenějších hráčů jeho celku bude mít dohru.

Pro Petrželu ale naštěstí milosrdnou, protože Plzeň se sice k fotbalu na Julisce nedostala, ale svého dosáhla. „Fotbal jsme hrát nemohli, ale hlavně že jsme vyhráli. Byli jsme si vědomi, že naši konkurenti v boji o první příčku ztratili, takže jsme chtěli konstelace využít a utrhnout se jim. Po takticky perfektním výkonu se nám to povedlo," kvitoval Pivarník bodový import a návrat do role ligového leadera.

Reklama

Související témata: