Hlavní obsah

Podještědské derby jednoznačně ovládl Jablonec, Plzeň s Boleslaví si body dělily

Praha
Aktualizováno

Podještědské derby vyhrál ve 14. kole fotbalové ePojisteni.cz ligy Jablonec, který před domácimi fanoušky porazil rivala z Liberce 3:0. Dva góly vstřelil Tecl. Ve šlágru vedoucí Plzeň remizovala v Mladé Boleslavi 0:0 a její náskok před druhým Zlínem se ztenčil na dva body. To v Brně padly hned čtyři branky, místní Zbrojovka se rozešla smírně 2:2 s Příbramí. Klokani nevyužili hodinovou převahu jednoho muže v poli a prohráli před vlastními diváky s Teplicemi 0:1. Hradec Králové si zastřílel v Uherském Hradišti a domácí Slovácko zdolal 3:1.

Foto: Radek Petrášek, ČTK

Útočník Jablonce Stanislav Tecl (vlevo) se raduje ze třetí branky do liberecké sítě.

Článek
Fotogalerie

Severočeské derby, které pro svalové zranění skončilo pro Baroše už po třech minutách, se lámalo na konci první a začátku druhé půle. Sedm minut před přestávkou domácí Kubista zfauloval v pokutovém území Markoviče a sudí nařídil pokutový kop. Při něm se ale zaskvěl gólman Hrubý, který vyrazil Bartlovu střelu. A podle pravidla nedáš - dostaneš se radovali o několik minut později Jablonečtí. Tecl při rychlém brejku obešel Pokorného a střelou pod břevno otevřel skóre.

Na začátku druhého dějství vedli zelenobílí už dvoubrankovým rozdílem. Doležal vysunul Mihálika, který střelou pod břevno uspěl také. Liberec se nevzdával a snažil se zápas zdramatizovat. Toho využívali domácí k rychlým brejkům a jeden z nich v gól přetavil znovu Tecl, který tváří v tvář prostřelil Dúbravku. O osudu utkání bylo rozhodnuto. Liberec už neměl síly na zvrat. Navíc dohrával o deseti bez vyloučeného Coufala.

V Mladé Boleslavi gól nepadl

Plzni se v Mladé Boleslavi tradičně daří, tentokrát si ale oba celky body rozdělily po bezbrankové remíze. Ke gólu měl blízko v první půli Hubník, ale Diviš jeho hlavičku zlikvidoval. Radost trenéru Pivarníkovi, který odtrénoval 100. zápas v české nejvyšší soutěži, neudělal ve druhé půli ani Krmenčík, jemuž šanci zlikvidoval Takács.

O třech bodech pro obhájce trofeje mohl v nastavení rozhodnout Kovařík, jeho volej ale zamířil vysoko nad bránu. Boleslav po dvou porážkách v řadě bodovala, Plzeň zůstane první. Zlín na ni ale ztrácí už jen dva body.

Dva góly Škody na výhru nestačily

Atraktivní zápas odehrály Brno s Příbramí. Hosty poslal do vedení Pilík, který proměnil pokutový kop po faulu Šurala na Rezka. V závěru první půli ale řádil Michal Škoda. Nejdříve po asistenci Řezníčka poslal míč k tyči a těsně před přestávkou zařídil Zbrojovce vedení. Tentokrát hlavou, když zužitkoval centr Štohanzla.

Škoda si dokonce mohl připsat hattrick. Ve druhé půli ho ve výborné pozici našel přihrávkou znovu Řezníček, záložník Brna ale tentokrát poslal míč mimo. Na druhé straně se naopak síť rozvlnila. Deset minut před koncem si na Pilíkův centr z rohového kopu naběhl Brandner a hlavou zařídil dělbu bodů.

Klokani nevyužili hodinovou přesilovku

Klokani se před reprezentační pauzou rozjeli, ale pauza jim zřejmě nepomohla. Byly to Teplice, které do vzájemného zápasu vstoupily aktivněji a brzy za to byly odměněny úvodním gólem. Kučera napálil míč do Hory, od něhož se odrazil do brány. Po půlhodině hry stáhl unikajícího Holendu Lüftner a od sudího viděl červenou kartu. Hodinovou převahu jednoho muže v poli ale nedokázali Pražané využít a s Teplicemi prohráli.

Hradci Králové se v Uherském Hradišti daří a Východočeši to potvrdili i v sobotu. Do vedení Votroky poslal po půlhodině hry Schwarz, který střelou zdálky orazítkoval tyč a balón se překulil do brány. Slovácko na startu druhé půle přidalo, ale Havlík, dorážející Košút, ani Hlúpik neuspěli, a tak se znovu síť rozvlnila na druhé straně. Postaral se o to Malinský.

Zdramatizování zápasu se domácí fanoušci dočkali deset minut před koncem druhé půle. Sudí totiž po zákroku na Košúta odpískal pokutový kop, který Zajíc bezpečně proměnil. Tři minuty před koncem duelu ale Milan Černý posunul Janouškovi, jehož střela zdálky potřetí rozvlnila síť Slovácka.

Program 14. kola
Pátek
Jihlava - Zlín 1:3
Dukla - Slavia 1:2
Sobota
Slovácko - Hradec Králové 1:3
Branky: 79. Zajíc z pen. - 31. Schwarz, 58. Malinský, 87. Janoušek.
Bohemians 1905 - Teplice 0:1
Branka: 8. Hora.
Mladá Boleslav - Plzeň 0:0
Brno - Příbram 2:2
Branky: 37. a 44. Škoda - 23. Pilík z pen., 80. Brandner.
Jablonec - Liberec 3:0
Branky: 45.+1 a 62. Tecl, 47. Mihálik.
Neděle
15:00 Sparta - Karviná

Reklama