Hlavní obsah

Šilhavý si vzpomněl na žižkovského Krejčíka, a možná i proto si dál ponechá Mešanoviče jako svého žolíka

Praha

Představuje pro něho hotové terno. Pokud slávistický kouč svého žolíka do zápasu nasadí, většinou tím přivodí zvrat. „Má k tomu předpoklady. Svým naturelem i hrou. Proto je pro nás Muris tak důležitým hráčem,“ kvitoval Jaroslav Šilhavý, že mu i v posledním letošním pražském derby tah s Mešanovičem vyšel.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Útočník Slavie Muris Mešanovič (vlevo) se raduje z gólu.

Článek
Fotogalerie

Bosenský legionář vyrukoval na Julisce do druhého poločasu a během čtvrthodiny se postaral o to, že sešívaní otočili průběh zápasu i výsledek. „Už se neurážím," připomínal Mešanovič exces po zápase s Libercem, kdy odcházel ze hřiště a ignoroval trenérem podávanou ruku, protože Šilhavý ho na hřiště neposlal a on se cítil frustrovaný z toho, že se sice rozcvičoval, ale ani minutu si nezahrál.

Klubové vedení mu za úlet napařilo finanční trest, on sám se trenérovi omluvil. A když ho v dalším kole poslal v derby na Letné Šilhavý na hřiště místo zraněného Škody, řádil jako utržený ze řetězu a zařídil výhru nad Spartou.

„Je to bojovník. Fotbalový válečník, který jde na hřiště s tím, že se pro mužstvo obětuje," připomínal slávistický trenér, že Mešanovič je schopen obstarat obrat ve vývoji zápasu i skóre.

Na Julisce to ostatně zase dokázal.

„Jdu do utkání s tím, že odevzdám maximum. Ať nastoupím v základu, nebo střídám," nechal se po konfrontaci s Duklou slyšet Mešanovič, který pro Slavii představoval hotovou spásu.

Patičku nezkoušel poprvé

Po osmi minutách na trávníku totiž po Hanouskově teči vyrovnal, deset minut poté nahrál Škodovi na druhý, a jak se ukázalo, vítězný gól. A dokonce efektně patičkou!

„Už předtím jsem to zkoušel, ale obránci míč zblokovali. Podruhé jsem sice Milana neviděl, ale tušil jsem, že by se mohl k přihrávce dostat," vykládal Mešanovič, s šesti trefami společně se Škodou nejlepší podzimní střelec Slavie a zároveň i nejlépe střílející náhradník v celé lize. Vždyť pět ze zmiňovaných šesti branek vstřelil poté, co ho trenér poslal na hřiště v průběhu zápasu.

„Proto je pro nás tak platným hráčem. Není to ale o Murisovi, který přijde a postará se o obrat, je to o celém týmu. Proti Dukle ukázalo mužstvo charakter," připomínal Šilhavý, že ve druhém poločase zabrali všichni jeho hráči, a i proto skóre otočili.

Mešanovič si o místo v sestavě říká i na tréninku

Samo sebou, Mešanovič se o to hodně přičinil. „Pamatuji podobného hráče v žižkovské Viktorce. Tomáš Krejčík byl podobným typem. Vždy když přišel na trávník jako náhradník, dal pravidelně gól. A celý podzim i jaro," vybavil si Šilhavý, že podobného žolíka během své aktivní kariéry zažil.

Teď jako trenér má v kádru Mešanoviče a má pro něho jen slova chvály. „Chce hrát, chce míč, chce dávat góly, proto je pro nás tolik platný. A při trénincích také tvrdě pracuje a o místo v sestavě si říká.

Momentálně ale hrajeme jen s jedním hrotovým útočníkem, takže z dvojice Škoda - Mešanovič může v základu nastupovat jen jeden. Teprve když nám teče do bot, posílám tam druhého," nechal slávistický kouč otevřenou otázku, zda si jeho žolík řekne v dalším průběhu ligy o místo v základní sestavě.

„V Jablonci nastoupil v základní sestavě a gól nedal," naznačil ovšem, že si Mešanoviče raději ponechá jako střílejícího žolíka.

Reklama

Související témata: