Hlavní obsah

Laštůvka drží Karvinou, je zvyklý hrát i stopera

Praha

Čtyřiatřicetiletý gólman Karviné Jan Laštůvka je nejlepším hráčem nováčka nejvyšší soutěže. Do rodného města se vrátil po šestnácti letech. V roce 2000 odešel do Baníku Ostrava, s nímž o čtyři roky později vybojoval mistrovský titul. „Tehdy jsem chytal na Letné proti Spartě naposledy, pak jsem tu byl párkrát s nároďákem, ale do brány jsem se nedostal,“ zavzpomínal po nedělním duelu, v němž třikrát inkasoval, ale nejméně tři góly domácím chytil.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Brankář Karviné Jan Laštůvka.

Článek

„My jsme sem nepřijeli předem poražení, chtěli jsme něco uhrát a měli jsme i šance. Bohužel, ty jsme nedali a naopak inkasovali po zbytečných chybách," litoval zkušený brankář po utkání.

Třetí branku mu vstřelil elitní ligový kanonýr David Lafata. „Něco jsem mu chytil, ale nijak extra jsem se na něj nechystal. To ani nemá cenu. Každý ví, co dovede a jak dává góly. V šestnáctce je famózní. Navíc jeho trefě předcházela akce, po níž sparťané vyřadili naráz tři naše hráče, se čtvrtým si pohrál Lafi a pak už jen zbývalo, pro jaké zakončení se rozhodne, kam vystřelí," dodal.

Zdaleka nejsme zachránění

Karvinou podržel v mnoha utkáních fantastickými zákroky. Pořád patří k nejlepším gólmanům v lize. Oproti většině z nich, ale hraje i daleko za hranicí svojí šestnáctky. Uplatňuje tak bohaté zkušenosti, přehled i čtení hry a navíc dobrou kopací techniku i hru hlavou. Spartě takhle zmařil několik slibně se rozvíjejících akcí. Jednu dokonce perfektní hlavičkou. „Já takhle vysoko hraji normálně. Máme to se stopery domluvené. Hlídám si míče, které letí za naši obranu," říkal s úsměvem, že mu styl „Neuer" vyhovuje.

I když má Karviná velmi solidních sedmnáct bodů, nespí na vavřínech, Laštůvka už vůbec ne. „Začátek jsme měli velmi dobrý, ale pak jsme body zbytečně poztráceli i doma. V žádném případě si nemůžeme myslet, že už jsme zachránění. Tabulka je vyrovnaná směrem nahoru i dolů a nás musejí zajímat patra pod námi. Potřebujeme každý bod. Udělat něco na Spartě, i když má velkou marodku, by byl obrovský úspěch. To se nestalo. Teď se musíme soustředit na příští zápas s Bohemkou a bodovat. Hlavně doma nesmíme ztrácet, každý bodík z venku pak bude bonusem. Věřím, že se zachráníme. S tímhle cílem jsem se také do Karviné vracel," přiznal.

Laštůvka po titulu v Baníku odešel do Šachťaru Doněck, s nímž získal dva ukrajinské tituly, postupně hostoval ve Fulhamu, Bochumi a West Hamu. V roce 2009 přestoupil do Dněpru Dněpropetrovsk, odkud se letos v létě vrátil do Karviné. Ještě na podzim stihl na Ukrajině dokončit studium ukrajinské trenérské A licence. V trenéřině vidí svoji buducnost.

Za českou reprezentaci odchytal tři zápasy, byl i na mistrovství Evropy 2012, kde Češi postoupili až do čtvrtfinále.

Reklama