Hlavní obsah

Sparta bez Dočkala? Nečekaný playmaker a dorostenec ho na poprvé nahradili

Praha

Jak nahradit tvůrce hry, když už nám žádný nezbyl? Fotbalová Sparta si na první pokus bez potrestaného Bořka Dočkala poradila. O špílmachrovy úkoly se ve středu pole podělili Lukáš Mareček a osmnáctiletý Filip Havelka. Novou roli zvládli velmi dobře a Letenští v duelu 14. ligového kola porazili Karvinou 3:0. Mareček založil první dvě gólové akce, chválu slyšel i mladý debutant v základní sestavě.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Filipa Havelku ze Sparty (vlevo) nedovoleně zastavuje karvinský Filip Panák.

Článek
Fotogalerie

On a playmaker? Kalamitní stav sparťanského kádru přináší netradiční řešení, protože jiná už prostě nejsou k mání. Lukáš Mareček většinou plní roli defenzivního záložníka, po Kadeřábkově odchodu do bundesligy dokonce loňský podzim zaujal jeho místo na pravém kraji obrany.

A teď se vytasil jako tvůrce hry, který dvěma kolmicemi náramně založil dvě akce vedoucí k prvním gólům. První zkoušku bez reprezentanta Dočkala, který za vyloučení v Liberci vyfasoval stop na tři kola, tak Sparta zvládla.

„Snažil jsem se hrát playmakera a Bořka zastoupit hlavně v ofenzivní přímočarosti. A že nahrávky vyšly? Je především dobře, že jsme akce dotáhli do gólu," libuje si Mareček.

Klukovina přihrála šanci mladíkovi

Těsně před zápasem přitom mohl rozšířit početnou marodku.

„Naše situace je už tak hodně složitá. A to mi ještě ráno volal lékař, že Mareček musel na infuzi a celou noc nespal. Musel jsem začít přemýšlet, jak sestavu poskládáme bez něj. Jsem rád, že Lukáš nakonec do zápasu šel a zvládl ho. Musíme na hřiště posílat kluky z devatenáctky, jiná cesta není," líčí trenér David Holoubek.

Dočkalova liberecká klukovina přihrála šanci osmnáctiletému Filipu Havelkovi. V lize zatím odkopal jen deset minut proti Jihlavě, v neděli už nastoupil rovnou v základní sestavě. A hrál dobře.

„Byl to příjemný debut. Vyhrálo se 3:0, takže pro mě skvělé pocity. S áčkem jsem v poslední době hodně trénoval a ve středu zálohy jsem zbyl jen já a Zizu Mustedanagič, tak to bylo buď já, nebo on. Mám radost, že trenér vybral mě," uculuje se Havelka.

Dočkal se vrátí proti Southamptonu

Kouč může oba středové záložníky pochválit. „Mareček odehrál dobré utkání, zvláště když si uvědomíme, že ani neměl nastoupit. Po dobu našeho působení u týmu potvrzuje, že je velký hráč. Havelka vstoupil do zápasu nervózně, ale to je normální. Postupem času se do toho dostal a předvedl fanouškům, že je talentovaný, šikovný mladý hráč," hodnotí Holoubek.

Novice chválí i spoluhráči. „Bořek je klíčový hráč, individualita ve středu zálohy, jiná taková tady není. Ale Havelka zvládl zápas dobře. Nebál se hrát a nezkazil skoro žádný balón," poukazuje autor prvního gólu Daniel Holzer.

„Hráli jsme spolu pohár v Budějovicích, už tam to zvládl v pohodě. Tentokrát odehrál velmi dobrý zápas, vedl si skvěle. Hodně mu to pomůže v jeho růstu, odnese si zkušenosti a posune se k ještě lepším výkonům," přidává se Mareček.

Ve čtvrtek ovšem čeká Spartu trochu jiná váhová kategorie. Na Letnou přijede rozjetý Southampton a Pražané potřebují získat bod, aby si pojistili postup ze základní skupiny Evropské ligy. A znovu budou spoléhat především na špílmachra Dočkala, jehož trest samozřejmě pro pohárové duely neplatí.

Reklama

  Jablonec - Zlín dnes 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Jablonec vs. Zlín
Jablonec vs. Zlín
Jablonec
Zlín
  Karviná - Bohemians dnes 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Karviná vs. Bohemians
Karviná vs. Bohemians
Karviná
Bohemians
  Sparta - Ostrava dnes 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Sparta vs. Ostrava
Sparta vs. Ostrava
Sparta
Ostrava
  Teplice - Č. Budějovice dnes 18 : 00
20240420T18 : 00:00+0200
Teplice vs. Č. Budějovice
Teplice vs. Č. Budějovice
Teplice
Č. Budějovice
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články