Hlavní obsah

Petržela dává reprezentaci sbohem

Záložník Viktorie Plzeň Milan Petržela se ve třiatřiceti letech rozhodl ukončit reprezentační kariéru. V národním týmu si připsal 19 startů. "Chci se nyní soustředit už jen na výkony ve Viktorce," říká fotbalista na klubovém Twitteru.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Milan Petržela (vlevo) a asistent kouče Miroslav Koubek na tréninku fotbalové reprezentace.

Článek

V dresu české reprezentace se Petržela zúčastnil například závěrečného turnaje mistrovství Evropy v Polsku. K celkovému počtu 772 minut už nyní další nepřidá. „Nosit dres se lvíčkem pro mě byla vždy čest, na srazy jsem jezdil hrozně rád, ale nyní nastal správný čas tuto kapitolu uzavřít," říká.

Pravý záložník je už třetím hráčem Plzně, který za poslední půlrok ukončil působení v národním týmu. V létě tak po mistrovství Evropy učinili i Roman Hubník a David Limberský.

„Chtěl bych se nyní soustředit především na své výkony v klubu a reprezentační přestávky využít k dobré regeneraci a strávení více času s rodinou. Mám malou dceru, které se chci věnovat. Národní tým přenechám mladším," dodává.

Hráč ze zkušenostmi ze Slovácka, Sparty, Jablonce, Plzně a Augsburgu debutoval v národním týmu v roce 2010. Většinou byl náhradníkem, ale probojoval se i do nominace na mistrovství Evropy 2012. Loni v říjnu sice z národního týmu vypadl, ale dobrými výkony v této sezóně přesvědčil trenéra Karla Jarolíma, aby ho povolal na zápasy s Německem a Ázerbájdžánem. V nich se však Petržela výrazněji neprosadil a v listopadu už pozvánku nedostal.

Jarolím po něm chtěl větší kázeň

Nový kouč nároďáku vyznává tvrdou disciplínu a plzeňský záložník mu nedávným vyloučením na Dukle jen připomněl, jak neukázněný je.

„Ještě nad ním popřemýšlím, ale s kázní problémy má. Občas mu to ulítne, já už s ním o tom taky mluvil. Kazí si dobrý dojem. Měl by se nad tím bezpochyby dost vážně zamyslet," poukázal jasně kouč proslulý svou přísností.

Teď je Petržela každopádně dalším hráčem, s nímž už Jarolím nemůže počítat. Jeho kvality přitom uznává. "Když už hraje od začátku a je v pohodě, je rozdílový hráč dopředu a umí něco vytvořit. Navíc je schopný jít na hřiště také jako žolík," vysvětlil Jarolím, proč si ve složitém období přerodu na Petrželu vzpomněl.

"Zážitkem pro mě bylo EURO v Polsku, plné stadióny, hodně českých fanoušků, parádní atmosféra a skvělá parta. Užíval jsem si každou možnost nastoupit za nároďák, ale je náročné skloubit pohárovou Evropu, ligu, rodinu a ještě reprezentaci, proto jsem se rozhodl tuto kapitolu ukončit," líčí Petržela.

Reklama

Související témata: