Hlavní obsah

V duchu jsem se mezi elitu počítal, komentuje Panenka členství v Klubu ligových kanonýru

Klubová legenda Klokanů Antonín Panenka, s ním Tibor Mičinec a také Ivan Hašek se v sobotním pozdním večeru těšili na odznaky členů Klubu ligových kanonýrů. Odložení utkání nejvyšší tuzemské fotbalové soutěže Bohemians 1905 - Viktoria Plzeň je o výjimečný okamžik připravilo, byť jen na dobu neurčitou. Mezi skupinu výjimečných už patří, byť na dekorování si budou muset ještě počkat.

Klub ligových kanonýrůVideo: Sport.cz

 
Článek

Od závěru listopadu totiž platí, že Klub ligových kanonýrů korigoval pravidla. Výjimečná společnost se podle nich rozroste celkem o devět hráčů. Komise pro historii a statistiku Fotbalové asociace České republiky dodatečně zařadila  na seznam elitních tuzemských střelců ještě Ladislava Kubalu (167 branek), Pavola Diňu (129), Lubomíra Luhového (108), Pavla Černého (108), Jozefa Oberta (107) a Jiřího Sobotku (106).

„Před pětadvaceti lety se nastavila pravidla pro vstup pro vstup do Klubu ligových kanonýrů tak, že se začaly počítat i branky v zahraničních soutěžích. Ovšem z předešlých let se fotbalistům působícím mimo československou první ligu nepočítaly. Navíc do statistik byly zahrnuty jen trefy z velkých zahraničních soutěží. A tak se třeba právě Panenkovi nepočítaly branky v rakouské lize, Haškovi v japonské a Mičincovi trefy z angažmá na Kypru. Napravili jsme tudíž jen určitou nelogičnost," vysvětlil Jaroslav Kolář, předseda Komise pro historii a statistiku Fotbalové asociace České republiky.

Dosavadní skupina výjimečných kanonýrů čítající třiašedesát jmen tak má nově dvaasedmdesát členů. Po přepočítání se navíc měnilo pořadí, protože některým stávajícím střelcům s více než stovkou tref statistika vydatně nabobtnala.

„Největší změna je u Václava Daňka, jemuž se započítaly branky z první části angažmá v Innsbrucku," upozornil Václav Tichý, šéfredaktor časopisu gol.cz. „Daněk se vlastně stal  nejúspěšnějším českým kanonýrem novodobé historie," upozornil Kolář v připomínce faktu, že Josef Bican a Vlastimil Kopecký vládnoucí absolutní pořadí právě před třetím Daňkem překonávali obrany protivníků v jiných fotbalových dobách.

„Je to určité vyznamenání a pocta. Nelpěl jsem na místě v Klubu ligových kanonýrů. Ale mám velkou radost. Doma mám místnost, kterou jsem vyčlenil na fotbalové trofeje. Takové malé osobní muzeum, kde bude odznak na velmi viditelném místě," ujistil Antonín Panenka slavící v pátek osmašedesáté narozeniny.

„Když to tak vezmu, není moje bilance vlastně vůbec špatná. Vždyť Bohemka v mojí éře střídala první ligu s druhou. Tudíž já v nejvyšších soutěžích včetně angažmá v rakouském Rapidu Vídeň odehrál jedenáct sezón. Tudíž sto třicet devět gólů je na záložníka velice slušných," propočítával bilanci Panenka a přiznával, že byť oficiálně je členem výjimečné společnosti jen pár dnů, z osobního hlediska byl mezi českou elitou fotbalových kanonýrů dávno. „Byla nastavena určitá pravidla, z mého hlediska možná nespravedlivá. Ale nedělal jsem si s tím hlavu. V duchu jsem se do Klubu ligových kanonýrů stejně pasoval," smál se Panenka.

„Jsem rád, že se lidé ve vedení komise nebáli udělat takovou změnu. Je pro mě velkým vyznamenáním být ve společnosti skvělých českých kanonýrů," přitakával Ivan Hašek, jenž se pyšní 112 ligovými zásahy. „Byť jsem se mezi elitu dostal až s odstupem, velmi si toho vážím. Vždyť já při všech zápasech staré gardy pořád opravoval hlasatele, že už jsem těch sto branek dal," přiznával s úsměvem Tibor Mičinec, jenž během štací v Bohemians, Dunajské Stredě, Benešově a Omonia Nikosia nasbíral 105 branek.

Přehled členů Klubu ligových kanonýrů:
447 - Josef Bican,
252 - Vlastimil Kopecký,
199 - Antonín Hájek,
196 - Václav Daněk,
194 - David Lafata*,
180 - Oldřich Nejedlý, Jan Koller,
176 - Horst Siegl,
175 - František Kloz,
174 - Miroslav Wiecek,
170 - Josef Adamec,
167 - Ladislav Kubala,
164 - Ladislav Pavlovič,
163 - Ladislav Kareš,
155 - Vojtěch Bradáč,
153 - Radek Drulák, Pavel Kuka,
151 - Jiří Pešek, Adolf Scherer,
148 - Antonín Rýgr,
145 - Zdeněk Nehoda,
143 - Milan Luhový,
141 - Stanislav Griga,
139 - Vladimír Hönig, Antonín Panenka,
136 - Vratislav Lokvenc,
133 - Ota Hemele, Tomáš Skuhravý,
130 - Jiří Křižák, Vladimír Perk, Přemysl Bičovský,
129 - Pavol Diňa,
128 - Josef Ludl, Libor Došek,
127 - Jozef Silný,
126 - Ladislav Vízek,
124 - Emil Pažický,
123 - Antonín Puč, René Wagner,
121 - Václav Mašek, Milan Baroš*,
120 - Raymond Braine,
118 - Karel Kroupa,
117 - Josef Kadraba,
115 - Jaroslav Cejp, Ján Štrausz,
114 - Jan Melka,
112 - Ivan Hašek,
111 - Jan Říha,
110 - Peter Herda,
109 - Anton Moravčík, Petr Janečka
108 - Ladislav Józsa, Pavel Černý, Lubomír Luhový,
107 - Jozef Obert,
106 - Jiří Sobotka, Vlastimil Preis, Stanislav Vlček, Jiří Štajner,
105 - Tibor Mičinec, Jiří Zmatlík,
104 - Jan Seidl, Jan Nezmar,
103 - Antonín Bradáč, Werner Lička, Marián Masný, František Svoboda,
100 - Ján Čapkovič, Jozef Levinský, Ferdinand Plánický, Stanislav Štrunc.
Pozn.: hvězdičkou jsou označeni dosud aktivní hráči.
Vizitka Klubu ligových kanonýrů:
- Klub ligových kanonýrů založila redakce časopisu Gól v roce 1972, původně sdružoval všechny fotbalisty, jimž se v domácí nejvyšší soutěži podařilo nastřílet aspoň 100 gólů.
- Od počátku roku 1991 se započítávají i branky zaznamenané v ostatních evropských nejvyšších soutěžích.
- 22. listopadu 2016 došlo k další změně pravidel a započítávají se i góly v zahraničí před rokem 1991, což přineslo 9 nových členů
- z aktivních hráčů má ke vstupu nejblíže Lukáš Magera (75).

Reklama